سمنان- ایرنا- روایت‌ها و داستان‌هایی از افرادی که در به زیرکشیدن مجسمه محمدرضا پهلوی تلاش داشتند را در کتاب «ایوار» نوشته محمداسماعیل حاجی‌علیان می‌توان یافت و به روزهای اعتراض‌های خیابانی انقلاب ۵۷ ایران بازگشت.

کتاب «ایوار» مجموعه‌ای از داستان‌های فارسی است که در روزهای انقلاب ۱۳۵۷ و در هیاهوی اعتراضات خیابانی و در آن زمانی که حتی نویسنده به دنیا نیامده بود، رخ می‌دهد.

این کتاب اقتباسی بر حقیقتِ به زیر کشیدن مجسمه محمدرضا پهلوی در جریان انقلاب اسلامی در روز هشتم بهمن محسوب می‌شود که سعی دارد فضایی رئال را همراه با درامی خانوادگی درآمیزد تا نویسنده در متن یک داستان وضعیت محور قرار گیرد که در عین حال شخصیت محور نیز به شمار می‌آید.

این کتاب دارای ۲۵ داستان است که کَلفَتره، من صدای چه حیوونی رو باید دربیارم، توی آرمان ما دنبال نخودسیاه رفتن نیست، قایم شید بچه‌ها! اونجا یکی وایساده، سایه‌ش رو می‌بینم، من بگم که تو باز با اون ایدئولوژی‌ت حرفام رو بچسبونی به اون چیزی که می‌خوای بگی، دزار میش دِر بیش، جیگر زلیخا هم مگه خوردن داره مَندَل‌لبو و عموسیف‌الله، بذار بچه حرفش رو بزنه، از جمله عنوان‌های داستانی ایوار است.

حوزه هنری استان سمنان این کتاب ۱۹۰ صفحه‌ای را توسط انتشارات سوره مهر به چاپ رسانده است.

حاجی علیان یکی از موفق‌ترین نویسندگان استان سمنان است که در سال‌های اخیر به طور متوسط هر سال یک کار ارائه داده و عمده آثار او مانند ایوار موفقیت‌هایی برای او به همراه داشته‌اند. ایوار رمان تقدیر شده جشنواره سراسری داستان و رمان انقلاب اسلامی است و در فضایی که چندان از دنیای رئال خارج نمی شود، سعی در توصیف حالات افرادی دارد که برای به پائین کشیدن مجسمه محمدرضا شاه تلاش دارند.

وجه مشترک کارهای حاجی علیان رگه‌های بومی در کارهایش است که همیشه لهجه و گویش‌های استان سمنان را در کارهایش می‌توان دید، این امر او را به نویسنده‌ای شاخص بدل کرده، چرا که معتقد است برخلاف نظر برخی نویسندگان شهرستانی، نقاطی که بومی گرایی در کارها بیشتر رعایت می‌شود، مایه موفقیت کار نویسنده است و هیچگاه رگه‌های بومی گرایی در کار باعث تخریب اثر داستانی نزد مخاطی یا افکار عمومی نمی‌شود.

بخشی از کتاب

در بخش «من صدای چه حیوونی رو در بیارم» می خوانیم: تو سروری کنی و بگویی: «عین سگ و گربه!» و همه بخندند. من سئوالم را بلند بلند از خودم بپرسم: «گربه که تو بودی... اینم که صدای جغد در آورد، اونم که صدای کلاغ، پس سگ کیه؟»

زیر و زبرت کرد حرفم. ناز شستم! گُر گرفتی و تشپاره‌هات را پرت کردی توی صورتم: «بختیار... عاشق پوست خیار / همون که دم دم میزنه تا صاحبش در بیاد!» تشپاره‌ات بوی قریشمالی به خودش گرفته بود که ادایی درآوردی با قر و قنبیل که روده برمان کردی. صدای سوت آجان نئشه ما را پیشه کرد. قنبیل روی زمین گذاشتی و گفتی: «بریم طرف سه راه کارخونه .... یادگاری امشب واسه کارگرای کارخونس...» و فتیله کردی و ماها هم به دنبالت. همین قرو قنبیل هایت بود که دل‌خوشانم می‎کرد پی جورت باشم.

درباره نویسنده

«محمد اسماعیل حاجی علیان» در سال ۱۳۵۹ در مهدیشهر استان سمنان متولد شد.  وی دارای کارشناسی ارشد در رشته حفاظت و مرمت اشیای تاریخی و فرهنگی است .

آثار این نویسنده استان سمنان هم اکنون  در ۳ دوره از جشنواره ملی داستان کوتاه رضوی «کبوتر حرم» ، جشنواره شعر و داستان جوان فلک الافلاک خرم آباد، جشنواره قصص قرآنی، جشنواره بالاتر از زلالی (ایثار و شهادت)، جشنواره داستان «مهر» همدان ، چهارمین دوره جایزه ادبی یوسف ، هفتمین دوره جایزه ادبی اصفهان ، اولین دوره جشنواره وقف ، چشمه همیشه جاری و جشنواره لباسی برای فرشته «حجاب و عفاف» برگزیده شده‌اند.

دیگر آثار نویسنده

محمد اسماعیل حاجی علیان نویسنده کتاب «ایوار» و رمان «سمفونی بابونه های سرخ » پیش از این، مجموعه داستان «قربونی» را به بازار کتاب عرضه کرده است. رمان «مقام گورخانه» و «چهار زن » از دیگر آثار این نویسنده است.

درست یک پا روی زمین، آدمک چوبی سوت بلبلی (داستان های کوتاه)، رمان چهار زن، اگه زنش بشم، می‌تونم شمر رو بغل کنم، مجموعه داستان طنز سی و یک روز و پنج انگشت، رمان مقام گورخانه و کتاب پژوهشی داستان‌های عامیانه استان سمنان، از دیگر آثار حاجی‌علیان است.

۷۳۴۲/۶۱۰۳