تا چند سال قبل و پیش از خروج کشتارگاه، مردم این منطقه که از مناطق حاشیهای شهر یزد محسوب میشود، همواره از بوی ناشی از کشتار حیوانات، دامداریهای اطراف و فاضلاب زندان مرکزی در عذاب بودند که با همت مسئولان، این کشتارگاه به محدوده جاده طبس منتقل شد.
از سال ۱۳۹۴ به بعد نیز با طرحهای مختلف شهرداری و آسفالت برخی معابر، همچنین با ساخت چند میدان و تصویب طرح فرهنگسرای بهمن ، امید توسعه این منطقه بویژه در انتهای بلوار نواب صفوی (چاهملکی) بیشتر شد.
اردیبهشت ماه سال ۹۴ کلنگ ساخت فرهنگسرای بهمن زده شد و قرار بود این طرح تا پایان سال ۱۳۹۵ به سرانجام برسد و در همین راستا، پارک لاله در جوار این مجموعه ساخته شد اما بعد از مدتی ، این بودجه به پروژه دیگری اختصاص یافت تا ساخت فرهنگسرای بهمن بعد از چهار سال بلاتکلیف و نیمه کاره بماند.
چند هفته قبل و در شب ولادت امام رضا (ع) در این منطقه جشنی با همت بسیج ناحیه فتح و شهرداری و سازمان فرهنگی ، هنری شهرداری برگزار شد و مردم در جریان این مراسم ، از بوهای نامطبوع بسیار آزرده خاطر شده بودند و مجری در طول برنامه این موضوع و ناراحتی مردم را به مسوولان حاضر در مراسم گوشزد می کرد.
عامل نارضایتی مردم چیست؟
بعد از خروج کشتارگاه ، تعدادی از واحدهای دامداری و ضایعاتی در این منطقه باقی ماند که به صورت زنده، فروش دام و کشتار انجام می دهند و همین امر موجب گسترش بوهای بسیار بد و نامطبوع در منطقه شده است.
علاوه بر این در فصل گرم ، همواره مردم این منطقه از گسترش برخی بیماری مشترک دام و انسان شکایت دارند که علاوه بر مشکلات بهداشتی، رفت و آمد مردم در معابر را با مخاطره حضور حیواناتی همچون سگهای ولگرد مواجه کرده است.
بر اساس اعلام سازمان بهداشت جهانی از بین هفت هزار و ۹۱ عامل بیماری زا شناخته شده در انسان، ۸۳۲ مورد آن یعنی معادل ۴۷ درصد به طورمستقیم یا غیرمستقیم از طریق حیوانات انتقال مییابد.
همچنین عوامل ایجاد کننده بیماریهای مشترک بین عاملهای بیماری زا نظیر ویروسها، باکتریها، قارچها و پریون (نوعی پروتئین بیماریزا) اعلام می شود و از بین بیماری های مشترک شناخته شده بین انسان و حیوان برخی مانند تب خونریزی دهنده کریمه کنگو، هاری، سیاه زخم، تب مالت و سالک بسیار خطرناک است.
به همین دلیل بارها مردم منطقه برای رفع مشکلات به شهرداری و فرمانداری شکایت و گله کردهاند و بارها نیز نمایندگان شهرداری ، فرمانداری و دامپزشکی از منطقه بازدید کرده اند، اما هنوز نتیجهای نگرفته اند.
عده ای از مردم منطقه مدعی آن هستند که در گذشته ببشتر واحدهای صنفی این بخش در اختیار اتباع خارجی بوده ولی هم اکنون صاحبان آنها بومی و یزدی هستند که این واحدهای صنفی را به اتباع اجاره دادهاند و کسی با این واحدها برخورد جدی برای جمع آوری نکرده است.
یکی از اهالی محل که برای نماز به مسجد بلوار بهمن می رفت به گزارشگر ایرنا گفت: چه فرقی بین مردم این محل با مرکز شهر یا دیگر مناطق وجود دارد که به مشکلات این قسمت از شهر رسیدگی نمیشود.
دهقان با انتقاد از نبود مراکز فرهنگی و تفریحی در این منطقه افزود: مگر مردم این منطقه گناه کرده اند که علاوه بر بوی بد ناشی از دامداریها و ضایعاتی ها، بایددر معرض تهدید ابتلا به بیماری و انواع و اقسام مشکلات اجتماعی و حتی اخلاقی در برخی خرابههای اطراف این محله باشند.
یکی از مغازه داران انتهای بلوار نواب صفوی هم که چند قدمی تا میدان کشاورز فاصله دارد، گفت: اتباع بیگانه در این منطقه، ضایعات خرید و فروش می کنند و چند قدم بالاتر نیز دام و پرنده می فروشند.
حسینی که از چند سال پیش محل کارش را به این منطقه آورده، افزود: علاوه بر بوی بد ، ترس از سرقت لوازم و ابزار کار ، برای ما مشکل بزرگی شده که امیدوارم مسئولان برای رضای خدا هم که شده فکری برای حل مشکلات این منطقه داشته باشند.
یکی دیگر از اهالی محله نیز مدعی شد: به دلیل بوی بدی که محل نگهداری و کشتارگاههای کوچک در این منطقه ایجاد کرده ، قیمت زمین از بقیه محله های شهر یزد بسیار پایینتر است.
کریمی با بیان اینکه یکی از مشکلات کوی شهدا وجود دامداری ها در این منطقه است، اضافه کرد: بعضی از این دامداریها پلمب شدها، ولی تعداد کمی از آنها هنوز مشغول فعالیت است و سکونت در محله را برای هم شهروندان با مشکل روبهرو کردهاند.
یکی دیگر از شهروندانی که در مصالح فروشی بلوار صابر یزدی کار میکند ، اظهار داشت: از صبح که برای کار میآیم به دلیل تردد افراد غریبه در این منطقه با مشکلات متعددی مواجه هستیم ولی از همه اینها بدتر بوهای بدی است که از انتهای بلوار نواب به مشام می رسد.
فلاح زاده یکی دیگر از مشکلات اصلی را نبود سالن ورزشی و پارکهای درون محلی عنوان کرد و ادامه داد: باید مزاحمت کارگاههای ضایعاتی ، دامداری ها و پرنده فروشی ها را تحمل کنیم و از سوی دیگربچه ها و سالمندان هم نمی توانند لحظه ای آسوده باشند و برای ورزش و استراحت، فضای مناسبی ندارند.
طراحی محلات و کوچههای کوی شهدا و حتی بلوار نواب صفوی (چاهملکی) به گونه ای است که فضای تفریحی همچون پارک در آن دیده نشده و با وجودی که قرار بوده باغهای این محلات برای ایجاد پارک خریداری شود در چند سال اخیر اغلب این باغها خشکانده شده و بعد از قطعه بندی ، در قالب زمین مسکونی به فروش رسیده است.
برخی شهروندان این منطقه ادعا میکنند: در سالهای اخیر استانداری ، فرمانداری، شهرداری و شورای شهر ، با وجود تاکید بر محرومیت زدایی از برخی مناطق حاشیه شهر بویژه اکرمیه، حسن آباد و کشتارگاه، در عمل و تخصیص بودجه، اقدام چشمگیری برای رفع مشکلات این مناطق انجام نداده اند.
ساکنان کوی شهدا انتظار دارند علاوه بر حل مشکل بوی نامطبوع، ایجاد فضاهای تفریحی، تأسیس پایگاه بسیج و پاسگاه نیروی انتظامی در کنار جمع آوری دامداریها، کشتارگاهها و ضایعاتیها به صورت جدی در دستور کار مسئولان قرار گیرد.
به تازگی طرحی با عنوان تسهیلگری و توسعۀ محلی با هدف تکمیل بانک اطلاعات حوزههای مختلف در مناطق حاشیهنشین در حال اجراست که هدف آن رصد آسیبهای اجتماعی، نیازسنجی محلات هدف، نهادسازی و گروهسازی مردم در محلات، انجام برنامههایی در راستای کاهش آسیبهای اجتماعی و افزایش مشارکت، سرمایه و نشاط اجتماعی و در مجموع ارتقای چند بُعدی در سه منطقه حاشیهنشین حسنآباد، اسکان و کشتارگاه قدیم یزد است و امید آن می رود که دغدغه های مردمان این محلات در این طرح مدنظر قرار گیرد.
۱۹۶۸/ ۶۱۹۷/ ۶۰۱۴/
گزارشگر: محمودرضا رحمانی