روزنامه العرب روز یکشنبه در مقاله ای به قلم "محمد قواص" روزنامه نگار و نویسنده لبنانی نوشت: هیچ کس در دنیا خواهان جنگ با ایران نیست. نه چین و روسیه به عنوان همپیمان، نه اروپا به عنوان شریک و نه آمریکا به عنوان دشمن، هیچ کدام به دنبال جنگ با ایران نیستند. هدف اساسی واشنگتن نیز نشستن ایران پای میز مذاکره است.
وقوع جنگ، بعید است. حتی در آمریکا نیز تلاش واقعی برای تحریک افکار عمومی داخل این کشور علیه ایران انجام نمی شود. برعکس اقداماتی که آمریکا برای آماده کردن افکار عمومی کشورش در جنگ علیه صدام در عراق، طالبان در افغانستان و قذافی در لیبی انجام می داد. در جنگ های سابق واشنگتن، این کشور از حمایت بین المللی ولو جزئی برخوردار بود اما در زمان حاضر هیچ طرح و برنامه ای برای جنگ آمریکا علیه ایران وجود ندارد و این کشور به دنبال کسب حمایت بین المللی برای جنگ احتمالی علیه تهران نیست.
در ادامه این مقاله آمده است: ترامپ نیز بارها تکرار کرده که به دنبال جنگ نیست و بحث اصلی، مذاکره است. آمریکا دیگر ایران را به جنگ یا حملات موضعی تهدید نمی کند. ایران نیز دیگر آمریکا را به حمله به مواضع این کشور تهدید نمی کند و در پی ایجاد تنش با سایر کشورهای جهان برای بستن تنگه هرمز نیست.
روشن است که میاجیگری امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه، بی نتیجه نبوده و در راستای تکمیل میانجیگری های ژاپن، عمان، آلمان، انگلیس و سوئیس بوده است. در این میانجیگری و هر وساطت احتمالی بعدی، راهکارهای نشاندن دو طرف پای میز مذاکره، طبق اصول و شرایطی که به نفع دو طرف باشد، مورد بررسی قرار گرفته و می گیرد.
العرب نوشت: ایران نیز از مذاکره سخن می گوید؛ اگرچه در داخل این کشور اختلاف نظرهایی وجود دارد. البته پرداختن به موضوع شروطی که ایران برای رفتن پای میز مذاکره می گذارد، چندان مهم نیست. مهم تحول بزرگی است که درباره مذاکره در سخنان حسن روحانی رئیس جمهوری ایران شاهد آن بودیم.
** ضرورت ابتکار عمل کشورهای منطقه
این روزنامه نوشت: از سوی دیگر، عبدالله بن زاید وزیر خارجه امارات بارها تأکید کرده که در هر توافق و تفاهمی با ایران در آینده، باید کشورهای منطقه نیز مد نظر قرار بگیرند و یک طرف این توافق باشند.
وزیر خارجه امارات به توافق وین میان ایران و گروه 5+1 اشاره کرد که هیچ صحبتی از کشورهای منطقه در آن نشده بود.
با این وجود، این کشورها منتظر چه هستند؟ به جای اینکه منتظر باشند کشورهای غربی مکانیزمی برای حل اختلافات کنونی با تهران به آن ها ارائه دهند و روند و مسیری را در این باره پیش پای آن ها بگذارند، باید خود، ابتکار عمل را به دست بگیرند و مکانیزمی برای گفت وگو با ایران طراحی کنند.
ظریف پیشتر در سخنانی خواستار گفت وگو با کشورهای حاشیه خلیج فارس و امضای توافق میان آنها شده بود. سیدحسن نصرالله دبیرکل حزب الله نیز در آخرین سخنانش گفته بود، ایران آماده گفت وگو با عربستان است.
**مذاکره ، فرصت تاریخی برای منطقه است
العرب نوشت: در شرایط کنونی و تحریم های تاریخی واشنگتن علیه تهران، برای منطقه یک فرصت تاریخی برای گفت وگو و مذاکره با ایران فراهم شده است.
رویارویی میان آمریکا و ایران بر این پایه است که کشورهای متحد آمریکا به ویژه کشورهای حاشیه خلیج فارس، حامی مواضع واشنگتن هستند. در این صورت، کشورهای عربی خلیج فارس در حاشیه قرار می گیرند و در صورت حل اختلافات میان تهران و واشنگتن، کشورهای غربی امضا کنندهِ توافق به عنوان بازیگران اصلی مطرح می شوند و کشورهای عربی که در حاشیه بودند نیز در همان حاشیه باقی می مانند.
العرب نوشت: عاقلانه آن است که کشورهای عربی به عنوان بازیگران اصلی در دل منطقه به سمت مذاکره با ایران بروند و خود، کلید موفقیت یا ناکامی توافق های آتی تهران با کشورهای غربی را به دست بگیرند که فاصله زیادی با منطقه دارند و از حجم فشارها علیه ایران، خواه به خاطر تحریم های آمریکایی، خواه به سبب ناتوانی شرکای تهران در حفظ توافق هسته ای، بهره ببرند و با ایران وارد مذاکره شوند.
این مقاله افزود: ایران و نظام این کشور، حقیقت جغرافیایی و سیاسی هستند. کسی در دنیا به دنبال نابودی آن نیست و حتی در اسرائیل و آمریکا کسی سناریویی برای تغییر نظام سیاسی حاکم در این کشور ندارد. اگر ما درباره جغرافیای این کشور صحبت می کنیم به این دلیل است که این مسأله به ما به عنوان کشورهای منطقه بیش از کشورهای غربی که کیلومترها از خاورمیانه فاصله دارند، مربوط می شود و اگر درباره سیاست آن صحبت می کنیم به این دلیل است که تنها از طریق راهکار دیپلماتیک می توان اختلافات را حل و فصل کرد.
العرب در پایان نوشت: اگر کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس می خواهند که بخشی از توافق آتی با ایران باشند، پس بهتر است که در هرگونه مذاکره آتی قدرت های بزرگ با تهران در خط مقدم باشند و در صندلی های جلو برای مذاکره بنشینند.