این ناآرامی های اجتماعی که از هشت هفته قبل با تقدیم لایحه قانونی استرداد مجرمین این جزیره مستعمره سابق انگلیس به سرزمین مادری شان (چین) از سوی مقامات این جزیره به شورای قانونگذاری آغاز شد، به تدریج می رود به جنبش دمکراسی و خودمختاری خواهی گسترده ای از سوی شهروندان این جزیره تبدیل شود، جنبشی که می تواند تاثیرات منفی جبران ناپذیری بر اقتصاد منطقه داشته باشد.
هر چند دولت چین روز دوشنبه حلی واکنش رسمی خود را نسبت به تحولات هنگ کنگ اعلام کرد اما تداوم این آشفتگی و درگیری شهروندان با مسئولان این جزیره به تدریج شکل تازه ای به خود گرفته است، چرا که رسانه های اجتماعی روند را در این جزیره به سمتی پیش می برند که طی چند روز اخیر ورود برخی افراد مشکوک به این ناآرامی ها تردیدها برای مدیریت هدفمند این ناآرامی ها را به یقین نزدیکتر کرده است.
چین با اشاره به دخالت های گاه و بیگاه آمریکا در نا آرامی های هنگ کنگ، به اظهارات مقامات این کشور مبنی بر عدم رعایت مسایل حقوق بشری در برخورد پلیس با تظاهر کنندگان هنگ کنگی واکنش نشان داد و اعلام کرد آمریکا صلاحیت اظهار نظر درباره هنگ کنگ را ندارد.
سخنگوی دفتر وزارت خارجه چین در هنگ کنگ دیروز دوشنبه به ادعاهای «الیوت انگل» رییس کمیسیون امور خارجه مجلس نمایندگان آمریکا درباره "رفتار خشونتآمیز پلیس هنگ کنگ با "تظاهرات صلح آمیز" واکنش نشان داد و به شدت نسبت به این سخنان ابراز ناخرسندی و قاطعانه با آن مخالفت کرد.
«یانگ گونگ» در یک کنفرانس مطبوعاتی در پکن گفت: پس از بازگشت هنگ کنک به چین، دولت مرکزی چین همواره بر سیاست "یک کشور دو نظام"، "اداره هنگ کنگ توسط هنگ کنگی ها" و "خودمختاری عالی" پایبند بوده است سیاستمداران آمریکایی هرگز از وضعیت بد حقوق بشر و عدم آزادی در حکمفرمایی دوران استعمار انگلیس در هنگ کنگ انتقاد نکردند، اما به وضعیت کنونی هنگ کنگ که مردم از حقوق و آزادی گسترده بی سابقه برخوردارند، حمله کرده و دولت چین را به کاهش پی درپی آزادی و حقوق هنگ کنگ مورد تهمت قرار می دهند که ادعایی کاملا بی ارزش بوده و اجرای معیار دوگانه در این زمینه است.
چون در این میان این افراد مشکوک تلاش می کنند حملات خود را به مقر نهادهای دولتی چین در این جزیره بکشانند و این موضوع محلی را به یک بحران حاکمیتی چین واحد و بین المللی تبدیل کنند، به همین دلیل دولت چین و رقبای غربی آن منتظر برخی نتایج این ناآرامی ها هستند در عین حالی که سعی می کنند ابعاد جدیدی به این بحران بدهند.
قابل توجه اینکه بررسی ها نشان داد که اتاق بازرگانی آمریکا و کنسولگری این کشور در هنگ کنگ و نیز وزارت خارجه انگلیس تا کنون نقش قابل توجهی در هدایت این ناآرامی ها داشته و دارند.
حتی معترضان بارها پرچم آمریکا و انگلیس را با خود حمل کرده و خواستار دخالت مستقیم لندن و واشنگتن برای مذاکره با پکن و حمایت از خودشان شده اند.
از جمله "بِن بِلند" مدیر پروژه جنوب شرق آسیای اندیکشده "لوی" مستقر در سیدنی استرالیا سه سناریو احتمالی را برای این ناآرامی ها پیش بینی می کند، از جمله اینکه مقامات چین و هنگ کنگ همچنان اجازه می دهند این تظاهرات ادامه یافته و با شناسایی سران این جریانات غائله را ختم کنند.
به اعتقاد این پژوهشگر سیاسی، گزینه دیگر اینکه دولت مرکزی و محلی با ارسال نیروهای ارتش آزادی بخش خلق و استقرار حکومت نظامی در هنگ کنگ کنترل کامل جریانات را به دست بگیرند، اما در این حالت اصل "یک سرزمین با دو سیستم" در این کشور را نقض خواهد شد، چون چین پیشتر هنگام استقلال هنگ کنگ به انگلیس قول داده بود که هنگ کنگ را با دو سیستم اقتصادی و قانونی متفاوت اداره خواهد کرد.
در این میان، "جکسون وونگ" مدیر موسسه اَمبر کپیتال هیل" معتقد است که چنین اقدامی حتی به فرار سرمایه گزاران از این جزیره ثروتمند چین و شکست اقتصادی چین در پروژه هنگ کنگ منجر خواهد شد.
این در حالی است که موسسه آمریکایی "مودیز" اخیرا پیش بینی کرده بود که رشد اقتصادی هنگ کنگ از ۳ درصد در سال گذشته امسال به ۳/۲ درصد برسد.
گزینه سومی که برای ادامه این تحولات پیش بینی می شود این است که چین با تظاهرکنندگان مصالحه کرده و برخی امتیازات جزئی در اختیار آنها قرار دهد که البته طبق نظر برخی کارشناسان، این امر براحتی امکان پذیر نخواهد بو، چرا که معترضان تحت هدایت غربی ها به تازگی خواسته های زیادی را مطرح کرده می کنند که تحقق آنها نه تنها دشوار بلکه از سوی دولت چین غیر ممکن خواهد بود.
بنابراین، هرگونه مدیریت غیردوراندیشانه دولت چین بر این تحولات هدایت شده از سوی غرب و به ویژه آمریکا موجب خواهد شد که تا اقتصاد این جزیره با شکست مواجه شود، چون سرمایه گزاران و یا گردشگران بین المللی تنها در صورت استقرار امنیت اجتماعی می توانند به فعالیت خود در این جزیره ادامه دهند.
، آمریکا و همچنین انگلیس سعی دارند با توجه به جنگ اقتصادی و تجاری که با چین دارند از هنگ کنگ به عنوان اهرمی قوی در برابر چین استفاده کنند.
به اعتقاد تحلیلگران چین می تواند زیرکانه با دادن برخی امتیازات جزئی به معترض از ورورد نیروی های آزادبخش خلق چین به موضوع پرهیز کند و امور را به خود دولت محلی و نیز پلیس محلی واگذار کند تا غربی ها نتوانند از این موضوع داخلی سرزمینی چین به عنوان یک بهانه بین المللی و اهرم سیاسی و اقتصادی علیه چین واحد بهره ببرند.