تهران-ایرنا- رسانه های داخلی، نشست فوق العاده کمیسیون مشترک برجام را مورد توجه قرار داده و تاکید کردند این نشست زمانی برگزار شد که تهران در آستانه برداشتن سومین گام برجامی خود است.

روز گذشته نشست فوق‌ العاده کمیسیون مشترک برجام در سطح معاونان و مدیران کل ایران و گروه 1+4 (آلمان، فرانسه، روسیه، انگلیس و چین) و نماینده اتحادیه اروپا در هتل کوبورگ شهر وین، پایتخت اتریش برگزار شد.

سیدعباس عراقچی، معاون وزیر خارجه ایران و هلگا اشمید، معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ریاست این نشست را برعهده داشتند. پس از این نشست سیدعباس عراقچی در جمع خبرنگاران حاضر شد و توضیحاتی در خصوص این نشست ارایه داد.

به گزارش گروه نشریات خبری، بررسی امروز روزنامه‌ها، تارنماها و خبرگزاری‌های داخلی نشان می‌دهد که نشست دیروز کمیسیون برجام در وین و آنچه مورد بحث و بررسی ایران و ۱+۴ قرار گرفت، بازتاب گسترده ای در رسانه ها داشته است.

نشست کمیسیون مشترک برجام ، پیشنهاد پمپئو برای سفر به ایران و تلاش ها برای میانجی گری میان ایران و آمریکا از مهم ترین محورهای مشترک رسانه های هر دو جریان اصلاح طلب و اصولگرا است.

رسانه‌های اصلاح طلب

عبارت‌های به کار رفته در اخبار و گزارش‌های رسانه‌های نزدیک به جریان اصلاح طلب عبارتند از: امسال ایران برای برداشتن گام‌های هسته‌ای و سیاست خروج تدریجی از برجام مصمم بوده و زمان چندانی به عملیاتی شدن گام سوم نیز نمانده است؛ خروج یک‌جانبه آمریکا از این توافق با اعمال دوباره تحریم‌ها همراه شد؛ مقامات ایران تأکید کرده‌اند در صورتی که دیگر طرف‌های امضاکننده عمل به تعهدات را پی بگیرند، اقدامات ایران برگشت‌پذیر هستند؛ بررسی کاهش تعهدات برجامی ایران و همچنین سازوکار مالی اروپا موسوم به «اینستکس» از مهمترین مسائل قابل طرح در نشست کمیسیون مشترک برجام بود؛ دلیل متفاوت بودن مذاکرات این دوره، افزایش تنش در منطقه خلیج فارس است؛ عمان بیشتر پیام‌رسان است،  بحث میانجیگری در این موضوعات خیلی معنا ندارد؛ ترامپ تنها به دلایل شخصی با ایران دچار اختلاف است؛ صورت‌بندی «پروپاگاندا-حقایق» توسط پمپئو نشان می‌دهد که ظریف بازی رفت را برده است وحریف تنها راه تلافی شکست را در بازی برگشت در تهران می‌داند.

نشست فوق‌العاده کمیسیون مشترک برجام

«برجام در میان تحولات سریع» تیتر نخست روزنامه ابتکار است که در بخشی از آن می خوانیم: در حالی در جلسه قبلی کمیسیون مشترک برجام طرف‌های اروپایی قادر به متقاعد کردن ایران برای توقف گام‌های هسته‌ای نبودند که عراقچی پیش از آغاز جلسه روز گذشته در وین گفته بود: ما حتما خواهان یک جلسه نمایشی و بدون نتیجه نیستیم که فقط در آن عکس بگیریم. ایران تصریح می‌کند مسئله اینستکس تنها مقدمه‌ای از یازده تعهد اروپا در قبال برجام و ایران است که همچنان با گذشت چند ماه از راه‌اندازی و ثبت آن، کارآیی‌اش در هاله‌ای از ابهام و اما و اگر است. به همین دلیل و بنابر گفته تحلیلگران، موضوع برجام که اکنون در مرحله بسیار حساسی قرار دارد و هرآن ممکن است که با فروپاشی نهایی مواجه شود، اکنون با پیوند خوردن به مسائلی مانند موضوع نفتکش‌ها و نیز تشدید تنش‌ها میان ایران و آمریکا در منطقه بیش از هر زمانی با چالش‌های اساسی روبه‌رو بوده و به نظر می‌رسد که کشورهای اروپایی مانند تابستان گذشته، زمانی که تحت فشار تعهدات برجامی‌شان قرار گرفتند، موضوع حملات تروریستی در خاک اروپا را بهانه قرار دادند، این بار نیز با پیش کشیدن بحث کشتی‌ها و عبور و مرور دریایی در تنگه هرمز قصد دارند تا مدتی از زیر بار مسئولیت‌های خود شانه‌ خالی کنند با این تفاوت که امسال ایران برای برداشتن گام‌های هسته‌ای و سیاست خروج تدریجی از برجام مصمم بوده و زمان چندانی به عملیاتی شدن گام سوم نیز نمانده است.

اعتماد نوشت: نشست فوق‌العاده کمیسیون مشترک برجام به درخواست فرانسه، آلمان و انگلیس و جمهوری اسلامی ایران در شهر وین اتریش برگزار شد. این نشست به منظور بحث در مورد ضرورت اجرای کامل و موثر برجام در تمام جوانب آن برگزار شد. کمیسیون مشترک به ریاست خانم هلگا اشمید به نیابت از خانم فدریکا موگرینی، نماینده عالی اتحادیه اروپا و باحضور اعضای E3+2 (شامل چین، فرانسه، آلمان، روسیه و انگلیس) و ایران در سطح معاونین و مدیران سیاسی وزرای خارجه برگزار شد. براساس مفاد برجام، کمیسیون مشترک مسوولیت نظارت بر اجرای توافق هسته‌ای را برعهده دارد. شرکت‌کنندگان بر تداوم تعهدشان به حفظ برجام تاکید کردند. آنها یادآوری کردند که تعهدات هسته‌ای و رفع تحریم‌ها دو بخش اساسی توافق هستند. همچنین بر مفاد تعهدات مندرج در بیانیه‌های رییس متعاقب نشست‌های قبلی کمیسیون مشترک تاکید مجدد داشتند و به طور خاص تداوم گفت‌وگوها در سطح کارشناسی در خصوص موضوعات مرتبط با رفع تحریم‌ها و موضوعات هسته‌ای مورد تاکید مجدد قرار گرفت.

روزنامه شرق نوشت: خروج یک‌جانبه آمریکا از این توافق با اعمال دوباره تحریم‌ها همراه شد. ایران از بهار امسال و بعد از گذشت یک سال از خروج آمریکا، فرایند کاهش تعهدات به برجام را طبق مفاد این توافق کلید زده است. ایران از دیگر امضاکنندگان این توافق خواسته عمل به تعهدات را جدی بگیرند و با تحریم‌های آمریکا علیه ایران که برخلاف توافق اعمال شده‌اند، مقابله کنند. نشست دیروز در حالی برگزار شد که ایران در آستانه گام سوم روند کاهش تعهدات به برجام قرار دارد. ایران در واکنش به عدم‌ پایبندی طرف‌های دیگر امضاکننده، به‌خصوص اروپایی‌ها به تعهدات برجام، در گام اول از مرز مشخص‌شده ذخیره اورانیوم غنی‌سازی‌شده در توافق؛ یعنی ۳۰۰ کیلوگرم، گذر کرد. در گام دوم نیز با عبور از محدودیت درصد غنی‌سازی، از ۳.۶۷ به ۴.۵ رسید. مقامات سازمان انرژی اتمی ایران گفته‌اند در صورت ادامه این عدم‌ پایبندی، احتمالا غنی‌سازی تا مرز ۲۰ درصد و راه‌اندازی برخی سانتریفیوژها در دستورکار قرار خواهد گرفت. مقامات ایران تأکید کرده‌اند، در صورتی که دیگر طرف‌های امضاکننده عمل به تعهدات را پی بگیرند، اقدامات ایران برگشت‌پذیر هستند.

به گزارش روزنامه مردم سالاری، این نشست در شرایطی در حال برگزاری است که تهران در آستانه برداشتن سومین گام برجامی خود است. بررسی کاهش تعهدات برجامی ایران و همچنین سازوکار مالی اروپا موسوم به «اینستکس» از مهمترین مسائل قابل طرح در نشست کمیسیون مشترک برجام بود.بعد از نشست قبلی کمیسیون مشترک برجام در سطح معاونان و مدیران وزیران امور خارجه 1+4 که هفتم تیر برگزار شد، قرار شد تا نشست بعدی کمیسیون در سطح وزیران خارجه برگزار شود اما با توجه به سرعت تحولات در رابطه با برجام و نیز مسایل منطقه بنا به درخواست کشورهای اروپایی و ایران نشست فوق‌العاده دیگری در سطح معاونان و مدیران درخواست شد که به تبع نشست وزیران خارجه را به تاخیر انداخت. تصمیم ایران در زمینه توقف اجرای برخی از تعهدات برجامی‌اش به آثار عینی و عملی منجر شد و طرف های اروپایی خواستار آن شدند که این وضعیت جدید به ویژه در مرحله دوم از اجرای کاهش تعهدات، پیش از برگزاری نشست وزرای خارجه، در یک جلسه کمیسیون مشترک در سطح معاونان به بحث گذاشته شود.

افزایش تنش ها در خلیج فارس

تارنمای خبر آنلاین نوشت: دلیل متفاوت بودن مذاکرات این دوره، افزایش تنش در منطقه خلیج فارس است. جنگ نفتکش ها یا به عبارتی تنش میان نتفکش ها یا توقیف نفتکش ها با هر عنوانی که تا کنون مطرح شده است . استارت آن از لحظه ای زده شد که آبه شینزو نخست وزیر ژاپن برای میانجیگری میان ایران و آمریکا به تهران آمد و در حال دیدار با رهبری بود که خبر رسید عملیات پرچم دروغین در دریاری عمان زهر خود را ریخته است. به چند نفتکش که یکی از آنها متعلق به ژاپن بود حمله شد و بازتاب گسترده خود را به همراه داشت. این حمله آغازی شد بر شدت تنش ها. پس از آن ایران پهپاد جاسوسی آمریکا که حریم هوایی کشورمان را نقض کرده بود، را سرنگون کرد. سپس در ۱۳ جولای نیروی دریایی انگلیس در تنگه جبل الطارق نفتکش گریس ۱ ایران را توقیف کرد و همچنان این نتفکش در توقیف است. ایران در پاسخ به دزدی دریایی بریتانیا نفتکش سنت امپاریو را ۲۹ تیرماه مصادف با ۲۰ جولای همزمان با سفر ظریف به نیویورک توقیف کرد که این نفتکش نیز همچنان در توقیف به سر می برد. در همین حال آمریکا اعلام کرد که در حال تشکیل ائتلاف دریایی علیه ایران است. انگلیس اعلام کرد که به ائتلاف آمریکا نمی پیوندد اما به همراه اتحادیه اروپا و دو کشور فرانسه و آلمان، گشت های دریایی تشکیل می دهند.

بازتاب واکنش ها به مذاکرات برجامی ایران در رسانه های خارجی

به گزارش خبرآنلاین، بخشی از تحلیل رسانه های خبری دنیا درباره واکنش ها به مذاکرات برجامی ایران بود که رئیس جمهور ایران در پاسخ به پیشنهاد امریکا در خصوص برگزاری مذاکرات گفته که ایران برای گفت و گوی شفاف و قانونی آمادگی دارد. پیشتر، مقامات رسمی ایران احتمال برگزاری مذاکرات پیرامون برنامه هسته ای را رد کرده بودند و بر بازگشت واشنگتن به توافق هسته ای پافشاری نشان می دادند. این روزنامه ها در حالی حرف از مذاکره می زنند که که وزیر خارجه کشورمان در مصاحبه با مطبوعات و شبکه های خبری آمریکا مذاکره را تایید نکرد بلکه بر همان موضع قبلی و شروط قبلی ایران پافشاری کرد و گفت تنها یک نماینده آنهم گفت و گو نه مذاکره!

میانجیگری عمان

دکتر صباح زنگه کارشناس مسائل جهان عرب به فرارو گفت: در مورد میزان موثر بودن عمان در نقش میانجی بین ایران و آمریکا یا انگلستان گفت: عمان بیشتر پیام‌رسان است. بحث میانجیگری در این موضوعات خیلی معنا ندارد، چون خواست ایران مشخص است. ایران خواستار تنش نیست. کسانی که تنش‌ها را آغاز کردند باید علت تنش‌ها را خودشان از بین ببرند تا امور به به وضع عادی برگردد و احتیاج به میانجی گری هم نباشد.

پشت پرده پیشنهاد پمپئو برای سفر به ایران

فرارو می نویسد: ظریف نشان داد که برای اعمال مهارت گفتاری و ارتباطی خود به چیزی بیش از یک «جاپا» در خاک امریکا نیاز ندارد و کروکی‌کشی امریکایی به دور دیپلماسی ایرانی به نتایج پیش‌بینی شده خود منجر نشده است. این را می‌توان از تازه‌ترین واکنش پمپئو دریافت که در مصاحبه با بلومبرگ خواهان فرصتی مشابه با ظریف یعنی سفر به ایران وبیان «حقایق» به مردم کشورمان شده است. او سخنان ظریف را در ردیف «پروپاگاندا» توصیف کرده: «آقای ظریف از فضای آزاد رسانه‌های امریکا برای «تبلیغات» خود استفاده می‌کند. اما من حرف تبلیغاتی نخواهم زد بلکه حقایق را به مردم ایران خواهم گفت.» صورت‌بندی «پروپاگاندا-حقایق» توسط پمپئو نشان می‌دهد که ظریف بازی رفت را برده است وحریف تنها راه تلافی شکست را در بازی برگشت در تهران می‌داند. این یک اعتراف آشکار است به توان ظریف در ساختارشکنی آن مرزکشی 800 متری و تبدیل همان «سه ساختمان کروکی کشی شده» به یک سکوی پرش به کل امریکا وارتباط‌گیری با افکار عمومی مردم آن کشور.

اختلافات شخصی ترامپ با ایران

تومو مِلاسو استاد روابط بین‌الملل و علوم سیاسی دانشگاه تامپر فنلاند در گفت‌وگو با ایلنا در مورد تصمیمات دونالد ترامپ گفت: ترامپ نشان داده است که به توافق‌های بین‌المللی پایبند نیست و از سوی دیگر با تصمیمات غیرمنتظره خود، آمریکا را در موقعیت خطرناکی قرار داده و باعث شده موقعیت رهبری‌کننده آمریکا در جهان تحت تاثیر قرار بگیرد. از سوی دیگر ترامپ با کشورهایی مانند چین و روسیه هم در جنگ اقتصادی به سر می‌برد. اما موضوع ایران با بقیه متفاوت است. ترامپ تنها به دلایل شخصی با ایران دچار اختلاف است. او برجام را دوست ندارد چرا که اوباما را دوست ندارد. ترامپ تنها خواهان آن است که خودش توافقی را با ایران منعقد کند.

رسانه‌های اصولگرا

در ادامه به برخی از عبارت‌های به کار رفته در گزارش‌های رسانه‌های نزدیک به جریان اصولگرا اشاره می‌شود: تاکنون نشست کمیسیون برجام بارها برگزار شده است اما متأسفانه این نشست‌ها صرفا به جلساتی نمایشی بدل شده و هیچ خروجی قابل قبولی نداشته است؛ در این شرایط رایزنی و میانجی‌گری بین ایران و آمریکا معنایی ندارد؛ پس از سرنگونی گلوبال هاوک در ایران، دولت هند در خرید پهپاد از آمریکا دچار تردید شده است؛‌ چند نوبت ابراز محبت ویژه (!) ترامپ به مردم ایران که آنها (و نه حتی جمهوری اسلامی) را ملت تروریست خواند.

کمیسیون مشترک برجام

کیهان در مطلب دیگری با تیتر « برگزاری کمیسیون مشترک برجام اتلاف وقت و دیگر هیچ» ‌می نویسد: کمیسیون مشترک برجام در سطح معاونان و مدیران کل ایران و 1+4 برگزار شد. در این نشست از ایران خواسته شد تا گام سوم کاهش تعهدات خود را انجام ندهد. اظهارات مقامات حاضر در این نشست حاکی از آن است که برگزاری کمیسیون مشترک برجام، به جز اتلاف وقت نتیجه دیگری نداشته است. اظهارات مقامات حاضر در این نشست حاکی از آن است که برگزاری کمیسیون مشترک برجام، به جز اتلاف وقت نتیجه دیگری نداشته است.تاکنون نشست کمیسیون برجام بارها برگزار شده است اما متأسفانه این نشست‌ها صرفا به جلساتی نمایشی بدل شده و هیچ خروجی قابل قبولی نداشته است.

 میانجی‌گری ها میان ایران و آمریکا

 حسن عابدینی کارشناس و تحلیلگر مسائل سیاسی نیز به نقش سابق عمان به عنوان کشور میانجی در منطقه اشاره کرد و به «رسالت» گفت: «رفت‌وآمدهای دیپلماتیک بین کشورهای همسایه که در یک منطقه قرار دارند، به‌صورت مستمر صورت می‌گیرد. عمان طی سالیان گذشته به دلیل مواضع تا حدودی منصفانه که بین کشورهای شورای همکاری خلیج‌فارس در قبال ایران صورت گرفته، مورداحترام است و پیشتر هم در سال 1390 حامل پیامی برای میانجی‌گری میان ایران و آمریکا بود. اما شرایط فعلی بسیار متفاوت است. تجربه بزرگ مذاکرات چندین ساله با آمریکا خروج یکجانبِه و غیرقانونی آمریکا از برجام را در پی داشت و نشان داد این کشور به هیچ‌یک از توافقات بین‌المللی پایبند نیست زیرابه قطعنامه 2231 هم پشت پا زد.»

عابدینی بیان کرد: «در این شرایط رایزنی و میانجی‌گری بین ایران و آمریکا معنایی ندارد و ایران به‌صراحت پیش‌ازاین به هایکو ماس، وزیرخارجه آلمان، دولت قطر و شینزو آبه اعلام کرده بود که پیامی از آمریکا دریافت نمی‌کند و پیامی هم نمی‌فرستد.»

تبعات سرنگونی پهپاد آمریکایی از سوی سپاه

وطن امروز با بیان اینکه « پس از سرنگونی گلوبال هاوک در ایران، دولت هند در خرید پهپاد از آمریکا دچار تردید شده است» می نویسد : پاسخ مقتدرانه ایران به اقدامات غیرقانونی و تنش‌آفرین اخیر آمریکا و انگلستان در منطقه خلیج‌فارس، از جمله سرنگونی پهپاد جاسوسی آمریکا و پاسخ قاطع به راهزنی دریایی انگلیسی‌ها، بحث اصلی و دنباله‌دار رسانه‌های بین‌المللی است. تا جایی که این اقتدار در سطح دولت‌های مطرح جهانی هم نفوذ و آنها را درگیر محاسبات تازه‌ای کرده است. با گذشت یک ماه از هدف قرار دادن گلوبال هاوک، پهپاد فوق پیشرفته جاسوسی آمریکا توسط نیروی هوافضای سپاه پاسداران در حریم هوایی ایران، این رخداد ابعاد تازه‌تری به خود می‌گیرد. در یکی از این موارد، بر اساس تازه‌ترین گزارش‌ها دولت هند در خرید پهپادهای مسلح از آمریکا دچار تردید شده است.

تحریم های غیر حقوقی آمریکا علیه ایران

به گزارش خبرگزاری تسنیم، اشتفان شلتس سفیر اتریش در ایران بعدازظهر امروز در دیدار با فعالان اقتصادی استان سمنان که در سالن جلسات اتاق بازرگانی سمنان برگزار شد با تأکید بر لزوم اجرای برجام اظهار داشت: خواهان همکاری شرکت‌های خود با ایران با وجود تحریم‌های آمریکا هستیم. ما خواهان همکاری شرکت‌های خود با استان سمنان هستیم. سفیر اتریش در ایران تحریم علیه ایران را غیرحقوقی و آن را مانع ارتباط و تعاملات دوجانبه دانست و با بیان اینکه کانال‌ها و سازوکارهای نقل‌وانتقال مالی از حقوق اساسی ملت‌هاست تصریح کرد: مردم ایران نیز باید از این حق برخوردار باشند.

پیشنهاد مایک پمپئو

به گزارش مشرق، محمد ایمانی تحلیلگر مسائل سیاسی و فعال رسانه‌ای در کانال تلگرامی خود نوشت:مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا می گوید"من اخیرا پیشنهاد کردم که به تهران سفر کرده و به طور مستقیم با مردم ایران صبحت کنم. حکومت پیشنهاد من را نپذیرفت. چه می‌شود اگر مردم حقیقت بدون فیلتر  را بدانند؟"او در عین حال خلاصه و عصاره حقیقت را چند ماه پیش، وقتی سر عقل نبود، گفت. پمپئو اوایل اردیبهشت امسال در دانشگاه «ای‌اند ام» تگزاس تصریح کرد «زمانی که رئیس ‌CIA بودم، دروغ می‌گفتیم و تقلب و دزدی هم می‌کردیم. این کارها یادآور افتخارات تجربه آمریکایی است». آیا با این اعتراف مستانه  و متکبرانه، حرف دیگری هم باقی می ماند؟! این افتخار ابلهانه را اضافه کنید به چند نوبت ابراز محبت ویژه (!) ترامپ به مردم ایران که آنها (و نه حتی جمهوری اسلامی) را ملت تروریست خواند. و همچنین سخنان وندی شرمن معاون جان کری در دولت اوباما که گفت "فریبکاری بخشی از ژن و DNA ایرانیان است".