تهران- ایرنا- رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران گفت، در دو سال گذشته ۱۸۰ گرنت شکوفایی و رویش با ارزش ۴.۵ میلیارد تومان اعطا شده است و امسال نیز ۱۵۰ گرنت (۱۰۰ رویش و ۵۰ شکوفایی) در نظر گرفته شده که گرنت رویش در حال ثبت نام است.

عباس زارعی روز سه‌شنبه در گفت و گو با خبرنگار گروه علم و فناوری ایرنا اظهار کرد: طی دو سال گذشته حدود ۱۰۸ اختراع در پارک ثبت شده است و برنامه‌ریزی شده تا این اختراعات به فناوری تبدیل شود.

وی با بیان اینکه در گذشته اختراعات تنها ثبت می‌شد، ادامه داد: در برنامه‌ریزی جدید صاحبان اختراع برای طرح خود مدل‌های تجاری سازی ارائه می‌کنند و سپس پارک برای آن‌ها سرمایه‌گذار پیدا می‌کند. همچنین طرح‌هایی که قابلیت مارکت خارج را دارد، در مسیر صادرات قرار می‌گیرد.

رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران با بیان اینکه تا کنون ۷۵ درصد از بودجه پارک توسط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تامین شده است، گفت: حدود ۴۰ درصد از اعتبارات کلی از طریق درآمدهای خصوصی خود پارک تامین می‌شود. پارک جنبه اقتصادی دانشگاه است و تا کنون از نظر قوانین برای وسعت عملکرد مشکلی نداشته است. همچنین برای درآمد زایی باید آی‌پی‌ها (اختراع و ایده‌های فناورانه) ثبت شود و به فروش برسد تا دانشگاه نیز سهم خود را بردارد.

زارعی اضافه کرد: در دنیا نیز ایده‌ها را تجاری سازی می‌کنند، بنابراین باید نیاز بازار درست تشخیص داده شود و با هدف حل مسئله یک تکنولوژی و نوآوری ثبت شود و روی آن سرمایه‌گذاری کنیم و یا با فروش آی‌پی، دانشگاه سرمایه خود را بردارد.

رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران با اشاره به عمده نیازهای جامعه، تصریح کرد: در بخش آی‌سی‌تی، آی‌تی و بایو و نانو متمرکز شده‌ایم تا زنجیره ارزشی که ایجاد می‌شود به سرمایه‌های دیگر نیز کمک کند. به عنوان مثال پیشرفت در فناوری آی تی باعث اثر گذاری، شفافیت و سرعت در حوزه‌های قانونی کشور نیز می‌شود.

عضو هیات علمی دانشگاه تهران عنوان کرد: شروع فعالیت با ۱۰ میلیون تومان به عنوان بذر اولیه است و سپس در مرحله اول فعالیت ۹ تا  ۱۳.۵ میلیون تومان هم تسهیلات داده می‌شود. زمانی که فناوران شروع به اجرای طرح می‌کنند، پارک برای فروش محصول آن‌ها سرمایه‌گذار پیدا می‌کند.

نیاز آموزش ثبت پتنت و آی پی به دانشجویان

وی در باره چالش‌های ثبت اختراعات توسط پارک علم و فناوری، گفت: از نظر قوانین شرعی برای ثبت اختراعات مشکلی وجود ندارد و به طور کامل از نظر شرعی حق و حقوق مردم تعیین شده است. اما افراد و مسئولان از نظر قانونی آموزش ندیده‌اند و دانش کافی برای ثبت اختراعات وجود ندارد. بنابراین احتمال اینکه مورد سوء استفاده افراد سودجو قرار بگیرند، وجود دارد زیرا از نظر قانونی به حق و حقوق خود آگاهی ندارند.

زارعی اضافه کرد: به عنوان مثال اگر حق کپی رایت با توجه به کنوانسیون برن (حمایت از آثار ادبی و هنری) به صورت کامل رعایت شود و مانند کشورهای پیشرفته دنیا عمل کنیم؛ اساتید مقالات و آثار دانشجویان را خریداری می‌کنند. در ابتدا شاید تصور بر ضرر و زیان باشد اما در نهایت با این کار کشور در حال تحول، شکل‌گیری دانش بیشتر و پیشرفت است که باعث می‌شود بر اساس قوانین کپی‌رایت حق خود را مطالبه کنیم.

رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران تصریح کرد: در مورد مسائلی همچون حق کپی رایت و ثبت اختراعات، مشکل اساسی و قانونی وجود ندارد اما نیاز است کارگاه‌های ترویجی و آموزشی در این خصوص برگزار شود تا فناوران و مخترعان آموزش داده شوند و مسئولان برای پذیرش قوانین آمادگی لازم را داشته باشند.

به گفته زارعی، با برگزاری کلاس‌های ترویجی مشکلات شناخته شده و قوانین مربوطه ایجاد می‌شود.

وی توضیح داد: در دنیا بسیاری از رویدادهای فین تکی (کاربرد نوآورانه فناوری در ارائه خدمات مالی) برگزار کرده‌اند تا قوانین مالی از طریق تکنولوژی حل شود اما در این فرآیند متوجه نبود قوانین شدند. در نتیجه در کنار فین تک، رگ تک (تنظیم قوانین) نیز برگزار کردند تا قوانین مورد نیاز را بررسی و از نهاد بالا دستی تثبیت آن را درخواست کنند.

رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران عنوان کرد: در حال حاضر ما نیاز به آی پی پالیسی IP policy ( خط مشی آی پی) داریم که باید قوانین مربوط به هر بخش را به دانشجویان و فناوران آموزش دهیم تا آن‌ها آی پی، نوشتن پتنت و اجرای آن را آموزش ببینند.

زارعی تاکید کرد: نیاز است رویدادهایی برگزار شود تا با رگولیشن (تنظیم‌گری) و قوانین آشنا شویم. در رویدادها افراد با گفت و گو با بسیاری از چالش‌ها آشنا می‌شوند، بنابراین مباحث فاقد قوانین شناسایی و از طریق اطلاعات به مسئولان منتقل می‌شود.