تهران - ایرنا - کارشناس ارشد مسائل افغانستان معتقد است:جنگ در افغانستان به بن‌بست رسیده است. نه آمریکایی‌ها توانسته‌اند طالبان را از بین برده و از صحنه خارج کنند و نه طالبان توانسته‌ اند همانند آنچه نیروهای افغان با ارتش شوروی کردند، آمریکایی‌ها را از افغانستان اخراج کنند.

«پیرمحمد ملازهی» روز سه‌شنبه در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی ایرنا، با اشاره به اعلام آمادگی دولت افغانستان برای مذاکره با طالبان از دو هفته آینده گفت: دولت افغانستان از مدت‌ها قبل آمادگی خود را برای انجام مذاکره با طالبان اعلام کرده و گفته بود در جریان تسریع در روند صلح می‌خواهد با طالبان گفت‌وگو کند اما طالبان تا پیش از این موافقت خود را با این گفت‌وگوها اعلام نکرده بود.

وی ادامه داد: طالبان تا پیش از این دولت مرکزی کابل را به رسمیت نمی‌شناخت و می‌گفت دولت وحدت ملی، دولت دست‌نشانده آمریکا است ولی  آنچه اکنون تغییر کرده، رویکرد طالبان برای گفت‌وگو با تمامی جریان‌ها و کشورهای صاحب‌نفوذ در افغانستان است.

این کارشناس ارشد مسائل افغانستان با اشاره به مذاکرات طالبان و نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان اظهار داشت: پس از انجام دور هفتم مذاکرات طالبان با زلمای خلیل‌زاد، گفته می‌شود طرفین به توافقاتی دست یافته‌اند که یکی از آنها، این است که طالبان با دولت افغانستان وارد مذاکره شود. در این راستا، به دستور اشرف غنی، رئیس‌جمهور افغانستان دبیرخانه شورای عالی صلح منحل شد و امور مربوطه به نهاد جدید التاسیس «وزارت دولت در امور صلح» واگذار گردید.

ملازهی افزود: با وجود آمادگی دولت کابل برای انجام گفت‌وگو با طالبان طی دو هفته آینده، طالبان انجام این گفت‌وگوها را رد کرده است و شاید آنچه، آنها در گفت‌وگو با آمریکایی‌ها قبول کرده باشند، مذاکره با دولت بعدی افغانستان باشد.

عمران خان پیشنهاد شرکت طالبان در انتخابات ریاست‌جمهوری را مطرح کرده است

وی به پیشنهاد جدید نخست‌وزیر پاکستان برای حل و فصل مناقشات با طالبان اشاره و تصریح کرد: عمران خان، نخست‌وزیر افغانستان در سفر به آمریکا و در دیدار با ترامپ این پیشنهاد را مطرح کرد که طالبان در انتخابات ریاست جمهوی شرکت کرده و نامزد معرفی کند. البته این مسئله، نیازمند گفت‌وگو میان طرفین است. اگر طالبان آماده گفت‌وگو و شرکت در انتخابات شود، آن وقت مسئله آتش بس هم مطرح است و در آن صورت انتخابات ریاست جمهوری با مشارکت بیشتر و رقابتی‌تر خواهد بود.

این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی اضافه کرد: در شرایط کنونی طالبان بر رویکرد دوگانه مذاکره و جنگ توامان تاکید می‌کند اما نشانه‌هایی از تغییر موضع از سوی آنها وجود دارد و تلاش برای گفت‌وگو با بازیگران موثر دیگر در امور افغانستان گواه اصلی در این باره است.

اظهارات ترامپ درباره افغانستان صحبت‌هایی که ترامپ به گفتن‌ آنها عادت دارد

ملازهی درباره اظهارات دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا در دیدار با افغانستان مبنی بر اینکه اگر بخواهد می‌تواند در ۱۰ دقیقه کل افغانستان را نابود کند، خاطرنشان کرد: سیاست ترامپ به معنای تغییر رویکرد آمریکا در مورد افغانستان نیست. آن اظهارات، صحبت‌هایی احساسی و خارج از فکری بود که ترامپ به گفتن آنها عادت دارد و از سوی دیگر، جنبه نمایشی و تبلغاتی داشت. بعد از آن سخنان هم مشاهده کردید که دیگر مقامات ارشد آمریکایی بلافاصله به تصحیح اظهارات ترامپ پرداختند.

وی با بیان اینکه آمریکایی‌ها فهمیده‌اند که در افغانستان و جنگ با طالبان شکست خورده‌اند، ابراز داشت: آنها می‌خواهند نیروهایشان را در افغانستان کاهش بدهند. این مسئله‌ای است که از چند سال قبل متوجه آن شده‌اند بنابراین می‌خواهند با انجام مذاکره با طالبان، در افغانستان صلح ایجاد کنند.

جنگ در افغانستان به بن بست رسیده است

این کارشناس ارشد مسائل افغانستان با بیان اینکه اگر آمریکا نمی‌خواست جنگ در افغانستان تمام شود، با طالبان گفت‌وگو نمی‌کرد، عنوان کرد: جنگ در افغانستان به بن‌بست رسیده است. نه آمریکایی‌ها توانسته‌اند طالبان را از بین برده و از صحنه خارج کنند و نه طالبان توانسته‌اند همانند آنچه نیروهای افغان با ارتش شوروی کردند، آمریکایی‌ها را از افغانستان اخراج کنند.

ملازهی با بیان اینکه بن بست جنگ در افغانستان موجب شده راهی جز گفت‌وگو باقی نماند ، یادآور شد: هم آمریکا و هم طالبان خواهان انجام گفت‌وگو هستند و البته طالبان می‌خواهد با طرف‌های بیشتری مذاکره کند. بنابراین شرایط گفت‌وگو اکنون فراهم شده و اکنون بحث شراکت طالبان در قدرت، چگونگی و میزان سهم آنها مطرح است.

تنها ایران نیست که با طالبان گفت‌وگو کرده است

وی ادامه داد: اگر طالبان شراکت در قدرت را بپذیرد، آتش بس در افغانستان مطرح می‌شود. آنها باید در انتخابات شرکت کرده و در قدرت سهیم شوند. آنگاه طالبان باید سلاح را کنار بگذارد و سازوکارهای دموکراتیک را بپذیرد و در این شرایط است که وزن و قدرت هر گروه و جریان مشخص خواهد شد.

این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی درباره گفت‌وگوهای میان ایران و طالبان هم بیان کرد: کشورهای مختلف برای پیشبرد سیاست‌های خود ابتکارات خاص خود را دارند. تنها ایران نیست که با طالبان گفت‌وگو کرده است. طالبان با آمریکا هم مذاکره می‌کند. آنها چندین دور رایزنی را در مسکو با روس‌ها داشتند. علاوه بر این آنها هیات‌هایی را به ازبکستان، چین، پاکستان، عربستان و حتی به اندونزی به عنوان بزرگترین کشور اسلامی فرستاده و می‌خواهند آنها را در روند صلح افغانستان درگیر کنند.

ملازهی با اشاره به نگرانی‌های ایران گفت: ایران به عنوان همسایه افغانستان که مرزهای طولانی با این کشور دارد، نگرانی‌های خاص خود را دارد. اکنون مسئله آمدن داعش به افغانستان و قدرت‌گیری آنها مطرح است که مسئله‌ای مرتبط با امنیت ملی ایران است. از طرفی، اگر گفت‌وگوهای آمریکا و طالبان به نتایجی دست یابد و آنها به توافقاتی دست یابند، این مسئله می‌تواند امنیت ملی ایران را تحت تاثیر قرار دهد.

وی با بیان اینکه ایران می‌خواهد در جریان صلح در افغانستان ابتکار عمل داشته باشد، اظهار داشت: بحران در افغانستان دارای سه لایه محلی، منطقه‌ای و بین‌المللی است و صلح رخ نخواهد داد مگر آنگه در این سه لایه توافقاتی انجام شود. در این رابطه، اخذ موافقت ایران در سطح منطقه‌ای به عنوان یک قدرت موثر منطقه‌ای ضروری است.