سخنگوی وزارت خارجه آلمان در نشستی خبری از انتصاب «بِرند اربل» سفیر پیشین این کشور در تهران به عنوان رئیس جدید اینستکس خبر داد و گفت که سه کشور اروپایی این موضوع را در کمیسیون مشترک برجام به اطلاع طرف ایرانی رسانده اند.
وی با یادآوری به اینکه اربل از روز پنجشنبه اول اوت (10 مردادماه) جایگزین «پر فیشر» رئیس پیشین اینستکس می شود، افزود: اربل حقیقتا فردی بسیار خبره در امور منطقه است که این موضوع از اهمیت بسیار بالایی دست کم در تبادلات [تجاری] با ایران برخوردار است.
سخنگوی وزارت خارجه آلمان همچنین درباره نشست کمیسیون مشترک برجام در وین که روز دوشنبه در وین برگزار شد، توضیح داد که طرف های اروپایی در این نشست از ایران خواستند که به پایبندی کامل به برجام بازگردند و از برداشتن گام های بیشتر که ممکن است این توافق را به خطر اندازد، خودداری کند.
مقام آلمانی در عین حال تاکید کرد که آلمان، انگلیس و فرانسه در این نشست تصریح کرده اند که گام های برجامی ایران را تنها با ابزار دیپلماتیک پاسخ می دهند.
سید عباس موسوی سخنگوی وزارت خارجه کشورمان نیز روز گذشته درباره نشست کمیسیون مشترک برجام گفت: تلاشهای دیپلماتیک برای حفظ برجام ادامه دارد و این تلاشها و رایزنیها چه در قالب ملاقاتهای دوجانبه و چه کمیسیون مشترک انجام میشود.
موسوی توضیح داد: نشست دیروز هم به درخواست ایران و هم طرفهای اروپایی بود. طرفهای اروپایی نسبت به رویکرد ایران در کاهش تعهداتش کمی معترض بودند و از طرفی ایران هم در نشست به بیعملی و رفتار آنها و همچنین برخی اقداماتشان مانند دستگیری برخی ایرانیان به خواست آمریکا و استرداد آنها به واشنگتن، اعتراض داشت.
وی ادامه داد: این افراد به خاطر تحریمهای ظالمانه و یکجانبه آمریکا دستگیر شدند. این تحریمها قبل از دستگیری، نه وجود داشته و نه قانونی و قابل اعتنا بوده است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه اقدام انگلیس در توقیف کشتی حامل نفت ایران به عنوان یک اقدام نقض برجام در جلسه دیروز مطرح کردیم، ابراز داشت: توافق خاصی انجام نشد بلکه نشست رو به جلویی برای انجام تعهدات طرفین بود. بحث اینستکس مطرح شد که بحث مهمی نیست زیرا مقدمه اجرای تعهدات طرف مقابل است. اگر این اقدامات منجر به اقدمات عملی نشود، مورد قبول ایران نیست و گام سوم را با قاطعیت برمیداریم. یکی از توافقات نشست وزرای امور خارجه برجام است که نیازمند برخی بررسیها و مقدمات است که به محض دست یافتن انجام میشود.
شرکت اینستکس که سرواژه عبارت انگلیسی با ترجمه «ابزار حمایت از تبادل تجاری» است، از سوی سه کشور اروپایی طرف برجام برای حمایت از منافع اقتصادی حاصل از برجام برای ایران راه اندازی شده، اما تاکنون با وجود آنکه بیش از 10 کشور اروپایی به آن پیوسته اند، نتیجه عملی دربر نداشته است.
ایران در واکنش به اهمال اروپایی ها در عمل به تعهداتشان در برجام و حفظ بهره مندی اقتصادی ایران از این توافق، و در پاسخ به خروج آمریکا از برجام در سالگرد این رویداد اعلام کرد که بخشی از تعهدات خود در این توافق را متوقف می کند.
جمهوری اسلامی ایران 60 روز به کشورهای باقی مانده در برجام فرصت داد تا تعهدات خود را عملی کنند و در غیر این صورت گام دوم را برمی دارد. با گذشت این فرصت 60 روزه که در 15 تیرماه گذشته به پایان رسید، کشورمان توقف بخش دوم تعهدات برجامی خود را براساس مفاد همین توافق اعلام کرد.
کمیسیون مشترک برجام روز دوشنبه درباره اقدامات ایران در واکنش به خروج آمریکا از برجام و بازگرداندن تحریم ها و همچنین بی عملی اروپایی ها برگزار شد.