بندرعباس- ایرنا- سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور برای کمک به حل مشکل کمبود آب، مطالعاتی فراتر از معدن را در زمینه منابع آب زیرزمینی بویژه آب‌های کارستی آغاز کرده است.

«کارست» پدیده ای است که در سنگ‌های آهکی اتفاق می‌افتد و حفره‌ای در آن‌ها ایجاد می‌کند که آب در آن‌ها جمع و علت ایجاد آن به وجود شکستگی‌ها و قابلیت انحلال توده‌سنگ مربوط می‌شود که در نتیجه آن یک سیستم آب زیرزمینی می‌تواند شکل بگیرد.

نام این پدیده از فلات کارست در نزدیکی مرز اسلوونی و ایتالیا گرفته شده است.

علیرضا شهیدی رییس سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی گفت: نیاز شدید کشور به آب و همچنین برداشت و مصرف بیش از حد از منابع آبی کشور منجر به مشکلات زیستی محیطی شده که نمونه بارز آن نشست زمین در نقاط مختلف از جمله دشت های شرق هرمزگان است، به همین علت دستیابی به منابع آب «کارست» از سوی این سازمان در دست انجام است.

وی روز چهارشنبه در نشست تخصصی با تشکل های تولیدی و معدنی استان هرمزگان افزود: باتوجه به این که آب‌های زیرزمینی برخی از استان ها به سمت خارج از کشور گسیل می شود لذا طرح کارستی بهترین گزینه برای مهار این آب‌ها است.

شهیدی بیان داشت: طرح کارستی در برخی از استان های کشور از جمله خراسان شمالی و جنوبی، بوشهر و کرمانشاه آغاز شده و درهرمزگان نیز آمادگی برای اجرای این طرح است.

احیای۱۵۰معدن غیرفعال در کشور

رییس سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور همچنین به وجود ۱۰ هزار معدن در ایران اشاره کرد و گفت: از این تعداد ۶ هزار و ۵۰۰ معدن فعال و ۳ هزار و ۵۰۰ معدن غیرفعال است.

شهیدی افزود: هم اکنون آسیب شناسی و احیای ۱۵۰ معدن غیرفعال کشور در دستور کار قرار گرفته که نقش مهمی در تولید و توسعه پایدار دارد.

وی بیان داشت: یکی از سیاست های وزارت صنعت، معدن و تجارت احیا و فعال سازی معادن کوچک مقیاس است که می‌تواند قسمتی از زنجیره تولید را بوجود آورد.

این مسوول اظهارداشت: امسال به لحاظ تحریم ها و جنگ اقتصادی سال خوبی برای سازمان زمین شناسی به لحاظ منابع مالی نیست و دراین راستا با محدودیت‌هایی مواجه هستیم اما این کار مانع از انجام فعالیت‌هایمان نمی‌شود.

وی گفت: در شرایط فعلی، معادن سرمایه عظیم و ارزشمند اقتصادی در کشور به شمار می‌رود و در تولید ثروت و توسعه کار نقش ویژه ای دارد.

تولید ثروت با اکتشافات معدنی

رییس سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی همچنین با اشاره به این‌که  یکی از مهم‌ترین اهداف این سازمان، شناسایی و اکتشاف ذخایر پنهان معدنی در دل زمین است، گفت: اکتشافات معدنی فلزی و غیرفلزی می‌تواند تولید ثروت برای کشور و منطقه اکتشافی داشته باشد.

شهیدی ادامه داد: سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور درچند سال اخیر علاوه بر اکتشافات معدنی درسطح زمین، عملیات ژئوفیزیک هوایی و دریایی نیز برای اکتشاف ذخایر پنهان در دستورکار خود قرار داده و مناطق امید بخش معدنی بسیاری در کشور شناسایی شده است.

وی یادآورشد: دربحث زمین شناسی مخاطرات زیادی در استان هرمزگان وجود دارد که می توان به بحث کمبود منابع آبی، ریزگردها و زمین لرزه اشاره کرد.

این مسوول اظهارداشت: استان هرمزگان دارای معادن فلزی و غیرفلزی است اما فراوری مواد معدنی غیرفلزی از جمله گچ می تواند سود بیشتری از آلومینیوم و یا فولاد داشته باشد.

آغاز ژئوفیزیک دریایی درقشم

رییس سازمان زمین شناسی واکتشافات معدنی کشور یادآورشد: در استان هرمزگان جدای از بحث اکتشافات و طرح‌های زمین شناسی، ژئوفیزیک دریایی نیز درحال انجام است.

شهیدی ادامه داد: کار تهیه نقشه‌های زمین شناسی دریایی از جزیره قشم آغاز شده است و امیدواریم تهیه این سند همچنین سند خلیج فارس برای آیندگان مثمرثمر باشد.

وی با اشاره به این‌که در زمینه، زمین شناسی دریایی دستگاه‌های منحصر به فردی داریم، بیان داشت: در گذشته نیز کارهای ژئوفیزیک دریایی خوبی در خلیج فارس (حدفاصل بندرعباس تا جزیره قشم) انجام شده است.

این مقام مسوول ادامه داد: در بحث زمین و دریا در استان هرمزگان فعالیت‌های خوبی درچند سال اخیر آغاز شده و امیدواریم به زودی بتوانیم نتیجه آن را در اختیار سازمان صنعت، معدن و تجارت قراردهیم تا بتوانند از آن استفاده کنند.

آمادگی برای اجرای ژئوفیزیک هوایی درهرمزگان

رییس سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور یادآورشد: در بحث ژئوفیزیک هوایی نیز این سازمان آمادگی دارد که در استان هرمزگان ورود پیدا کند.

شهیدی گفت: این طرح هزینه بر است و باید راهکارهایی بوجود آید که بخشی از هزینه ها را استان (هرمزگان) متقبل شود.

۷۱۹۵/۶۰۴۸