رایزنیهای تهران و ابوظبی در روزها و هفتههای اخیر که در وجوه مختلف سیاسی، اقتصادی و همکاریهای ساحلی جریان یافته است، نشانههای جدی و مثبتی از تغییر رویکرد امارات را نسبت به تهران پدیدار کرده است. مذاکرات هیأت 7 نفره از مقامات ارشد گارد ساحلی دولت امارات با مسئولان ایرانی در تهران با هدف تقویت همکاریهای مرزی و تبادل اطلاعات دو کشور در کنار اعلام آمادگی اخیر دو بانک اماراتی برای همکاری با ایران و تصمیمگیری امارات جهت تغییر راهبرد مشارکت در جنگ یمن را میتوان از جمله رویدادهایی دانست که کمی پس از اوجگیری تنش میان تهران و واشنگتن در آبهای خلیج فارس، پیامهای معناداری را به منطقه مخابره کرده است.
به گزارش گروه نشریات خبری، بررسی روزنامهها، تارنماها و خبرگزاریهای داخلی نشان میدهد که رسانه های اصلاح طلب، رایزنی های اخیر میان ایران و امارات را فرصتی برای کاستن اختلافات و کاهش تنش ها در منطقه می دانند.
در مقابل این مهم در رسانه های اصولگرا بازتاب زیادی نداشته است.
رسانههای اصلاح طلب
عبارتهای به کار رفته در اخبار و گزارشهای رسانههای نزدیک به جریان اصلاح طلب عبارتند از: تغییر رویکرد امارات را باید در ادامه تلاش برای خروج از تنگنایی دانست که در نتیجه قرار گرفتن در محور سیاست واشنگتن و ریاض علیه تهران به وجود آمده است؛ ابوظبی در صورت تشدید تقابل بدون پشتوانه امریکا از منظر اقتصادی و امنیتی صدمه بزرگی را متوجه خود میبیند،چرخش در رویکرد منطقه ای این کشور را توجیه پذیر میکند؛ پاسخ مثبت امارات بسیار سریع و دور از انتظار بود و همین مساله ام بی اس( محمد بن سلمان) را شگفت زده کرد.
برگزاری انتخابات اتاق مشترک ایران و امارات
به گزارش ایسنا، انتخابات هیاتمدیره بازرگانی مشترک ایران و امارات با حضور اکثریت اعضا برگزار شد. در این انتخابات فرشید فرزانگان بهعنوان رئیس اتاق مشترک انتخاب شد و محسن احمدی باصیری و عرفان شاکری بهعنوان نایب رئیسان اتاق و سعید مقیسه، حامد استیری و سادینا آبایی بهعنوان اعضای اصلی هیاتمدیره و کسری محققزاده و علیرضا ملکپوری بهعنوان اعضای علیالبدل هیاتمدیره انتخاب شدند. در ادامه این جلسه نازنین فلاحتی بهعنوان بازرس اصلی و محمدصادق تقوی بهعنوان بازرس علیالبدل و شبنم بهرامی بهعنوان خزانهدار انتخاب شدند. همچنین مقرر شد اعضای هیاتمدیره در جلسات آتی نسبت به برگزاری کمیسیونها و برنامههای آینده اتاق مشترک ایران و امارات تصمیمگیری کرده و نتایج را به اعضا اعلام کنند.
دلایل تغییر رویکرد امارات
روزنامه ایران در یادداشتی می نویسد: به نظر میرسد تغییر رویکرد امارات را باید در ادامه تلاش برای خروج از تنگنایی دانست که در نتیجه قرار گرفتن در محور سیاست واشنگتن و ریاض علیه تهران به وجود آمده است. فهم این واقعیت از سوی حاکمان امارات که ایران توان نظامی خود را با سرنگونی پهپاد پیشرفته امریکا توسط یک سلاح بومی به نمایش گذاشت و امریکا با این اقدام ایران به شکل غیرمنتظرهای مدارا کرد، باعث تغییر مسیر در سیاست خارجی منطقهای امارات شد.
پیشبینی اینکه ابوظبی در صورت تشدید تقابل بدون پشتوانه امریکا از منظر اقتصادی و امنیتی صدمه بزرگی را متوجه خود میبیند،چرخش در رویکرد منطقه ای این کشور را توجیه پذیر میکند.چه امارات که یکی از طرفهای عمده درگیر در جنگ یمن بوده است به تازگی شروع به کاهش دادن نیروهای خود در این کشور کرده است.
این اقدام به نوعی یک تغییر استراتژیک در برابر سیاست عربستانی به شمار میآید که برای به زانو در آوردن حوثیها در یمن، روی حمایتهای نظامی متحدان منطقهای خود از جمله امارات حساب ویژهای باز کرده است. این چرخش در حمایت از جنگ یمن در کنار نگرانی از عواقب تقابل با تهران باعث شده است که مقامهای اماراتی عواقب خطرناک پیامدهای جنگ در آبهای خلیجفارس را جدیتر از همیشه در نظر بگیرند. این چنین بود که «عبدالله بن زاید» وزیر خارجه امارات در مجرای اختلاف نظرش با عربستان سعودی درباره حوادث لنگرگاه الفجیره، تلاش کرد به ایران نزدیک شود همچنان که او تلاش کرد در جریان سفر اخیرش به مسکو روسیه را واسطه قرار دهد.
به گزارش ایسنا، یاسر ابوهلاله، مدیر سابق شبکه خبری الجزیره قطر در واکنش به سفر هیات اماراتی به تهران در صفحه توییتر خود نوشت: بر خلاف عربستان، امارات آثار ویرانگر جنگ با ایران را درک کرده است. پیام ایران از طریق میانجی گرها بسیار واضح بود؛ در روز اول جنگ خسارت های امارات به تریلیون دلار خواهد رسید و موشک های ایران تمام امارات را فرا خواهد گرفت. پاسخ مثبت امارات بسیار سریع و دور از انتظار بود و همین مساله ام بی اس( محمد بن سلمان) را شگفت زده کرد.
احتمال گسترش همکاریهای بانکی و تجاری ایران و امارات
شهاب قربانی، دبیرکل کانون صرافان ایران در گفتگو با ایلنا در خصوص انتشار اخباری مبنی بر افزایش روابط مالی ایران و امارات به خصوص در حوزه بانکی، صرافی و نقل و انتقلات ارزی گفت: «تا آنجا که ما اطلاع داریم دو بانک اماراتی برای همکاری مالی با ایران اعلام آمادگی کردند و صحبتهایی در این خصوص آغاز شده، اما هنوز در بازار و جنبه اجرایی اتفاقی رخ نداده و با حجم دو سال پیش یعنی پیش از تحریمها فاصله بسیاری دارد.»
پالس های مثبت بین ایران و امارات
خبرگزاری ایسنا به نقل از یک شبکه خبری لبنانی در تحلیلی به سفر اخیر هیات اماراتی به تهران اشاره کرد و نوشت که سفر هیات نظامی اماراتی به تهران تنها به معنای عقب نشینی امارات نیست بلکه این مساله نشان میدهد که ایران نیز به تلاشهای امارات پاسخ مثبت داده است. زیرا قبل از این تهران تمام درهای خود را در برابر تلاشهای ابوظبی بسته بود. در تجاوز به یمن و در مساله تحریک به جنگ علیه ایران، ابوظبی از خطوط قرمز عبور کرد و زمانی که پهپاد آمریکایی سرنگون شده توسط ایران از امارات پرواز کرد، تهران بسیار خشمگین شد.
تقویت روابط دیپلماتیک و مرزی بین ایران و امارات
به گزارش ایلنا، سردار "قاسم رضایی" فرمانده مرزبانی نیروی انتظامی به منظور توسعه روابط دیپلماتیک و تحکیم انتظامات مرزی با سرتیپ فرمانده گارد ساحلی کشور امارات دیدار و ضمن خوشامدگویی به "محمدعلی مصباح الاحبابی" و هیئت همراه اظهار داشت: تعریف همسایگی در دین اسلام تعامل و مهربانی است؛ جمهوری اسلامی ایران روابط دیرینه و تاریخی با کشور امارات متحده عربی در سطوح و موضوعات مختلف به صورت صمیمانه داشته که این ارتباط هم اکنون بین سرمایه گذاران، صیادان و تجار ادامه دارد.
واکنش عربستان سعودی به برگزاری نشست مشترک گارد ساحلی ایران و امارات
به گزارش ایلنا به نقل از الشرق الاوسط، منبع آگاه عربستان سعودی در مورد نشست گارد ساحلی ایران و امارات مدعی شدند: نشستهای گارد ساحلی میان دو کشور اتفاقی همیشگی است و هیچ چیز جدیدی در آن نیست.
این منبع افزود: ایرانیها تلاش میکنند به دلیل تنشهای موجود در منطقه، این نشست معمولی را بزرگ جلوه دهند.
رسانههای اصولگرا
حضور هیئت دیپلماتیک امارات در ایران
به گزارش روزنامه خراسان، علاوه بر گزارش ها از عقب نشینی امارات از جنگ یمن و ارسال پالس های مثبت به ایران برای بهبود روابط، خبری درباره حضور هیئتی هفت نفره از گارد ساحلی امارات در ایران هم منتشر شد. آن طور که اعلام شده این هیئت قرار است با طرف ایرانی، پس از شش سال، ششمین نشست مشترک گارد ساحلی دو کشور را برگزار کنند. پیش از این نیز اخبار غیررسمی از حضور دو هیئت اماراتی برای افزایش همکاری های امنیتی با ایران منتشر شده بود که نشان دهنده اقدامات عملی این کشور ،افزایش همکاری ها و بهبود روابط با تهران است.