ارومیه- ایرنا- توجه ویژه دولت طی سال‌های اخیر به روستاییان و عشایر از یک سو حمایت بی‌دریغ از «رونق تولید» داخلی است و از سوی دیگر اقدامی موثر در جهت گسترش عدالت اجتماعی به شمار می‌رود.

تکاپوی دولتمردان در این زمینه در جای جای ایران اسلامی و از جمله آذربایجان‌غربی بسیار ملموس است و آثار آن روز به روز در زندگی روستاییان و عشایر این استان مرزی بیشتر نمایان می‌شود.

توسعه شبکه گازرسانی روستایی با وجود کوهستانی بودن استان از جمله مصادیق بارز توجه دولتمردان به مناطق روستایی و عشایری بوده و بر اساس اظهارات مدیرعامل شرکت گاز آذربایجان‌غربی، گازرسانی به روستاهای این استان در دولت تدبیر و امید جهش قابل توجه داشته و تاکنون یکهزار و ۸۱ روستای سخت‌گذر استان از نعمت گاز بهره‌مند شده است.

اما برخورداری ۶۶ درصدی روستاییان استان از نعمت گاز طبیعی طی زمان حاضر، همه ماجرا نیست و عملیات گازرسانی به ۳۹۹ روستای استان جریان دارد و گازرسانی به ۴۰۰ روستای دیگر نیز در حال پیمان‌سپاری است تا جمعیت روستایی برخوردار استان از این شبکه به ۸۳ درصد برسد.

از آنجایی که ۱۶ شهرستان آذربایجان‌غربی دارای عشایر و ۳۳۶ روستای این استان ویژه عشایر است، چتر حمایت دولت از روستاییان بر سر جمعیت بیش از ۱۰۰ هزار نفری عشایر نیز سایه می‌اندازد اما بهسازی ایل‌راه‌ها، نصب آبگرمکن‌های خورشیدی و عرضه خدمات بهداشتی و درمانی رایگان از اقدام‌های اختصاصی دولتمردان برای عشایر ساکن در این استان به شمار می‌رود.

این استان که به علت بی‌توجهی در سال‌های گذشته با مشکل بی‌سوادی به ویژه در بین زنان روستایی مواجه بود، شاهد موفقیت در راستای ارتقای شاخص‌های سوادآموزی بوده و سرپرست وزارت آموزش و پرورش طی روزهای اخیر به خاطر این عملکرد از استاندار آذربایجان‌غربی تقدیر کرده است.

بهرام زینال‌زاده، مدیرکل امور عشایری آذربایجان‌غربی می گوید: توانمندسازی زنان روستایی و عشایری از طریق توسعه برنامه‌های آموزشی، ترویجی و مشارکتی به منظور ایفای نقش موثرتر آنان در بخش‌های کشاورزی و صنایع دستی با جدیت دنبال می‌شود تا چتر حمایت دولت بر سر زنان روستایی سایه بیاندازد.

مرزنشینان آذربایجان‌غربی در فاصله ۲۰ کیلومتری از مرزهای ۹۶۷ کیلومتری ایران با سه کشور عراق، ترکیه و جمهوری آذربایجان نیز از حمایت‌های دولتمردان بی‌نصیب نیستند و نماینده عالی دولت در این استان با پایان دادن به رانت سهمیه‌ سوخت و خشکبار مرزنشینان، عواید ناشی از آن را بر سر سفره‌هایشان آورده است.

آری ریشه رانت‌خواری و سوءاستفاده مالی در این استان به میزان سالانه بیش از ۱۰ هزار میلیارد ریال با تلاش مستمر و پیگیری‌های «محمدمهدی شهریاری» شناسایی و خشکانده شد تا مرزنشینان طعم عدالت اجتماعی را بیش از پیش بچشند.

استاندار آذربایجان‌غربی در تشریح مبارزه‌اش با رانت‌خواری و سوء‌استفاده، چنین می‌گوید: سوخت، معابر کوله‌بری، مجوز واردات و سوء‌استفاده از آن و استفاده از رانت‌ها در استانداری زمینه سوء‌استفاده‌های مالی کلان در گذشته را فراهم کرده بود.

«شهریاری» با اشاره به اینکه در یکی از این موارد با دریافت مجوز واردات ۲ هزارتنی، ۱۵ هزار تن واردات انجام شده بود که سود آن به دهها میلیارد تومان می‌رسید، بیان کرد: اکنون این سهمیه‌ها از طریق مزایده واگذار و عواید آن به حساب مرزنشینان واریز می‌شود.

عارف خدرلو، مدیرکل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری آذربایجان‌غربی نیز از بیمه رایگان ۸۰ هزار واحد مسکونی روستایی استان در شعاع ۲۰ کیلومتری مرز از محل فروش سوخت مرزنشینان طی سال جاری خبر داده است. 

محمود بدلی، مدیرکل بنیاد مسکن آذربایجان‌غربی نیز از روند شیرین مقاوم‌سازی مساکن روستایی می‌گوید و بیان می‌کند که امسال بر اساس قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن ۱۲ هزار واحد مسکونی روستایی دیگر مقاوم‌سازی می‌شود تا گام‌های رو به جلو برای مقاوم‌سازی ۷۵ درصدی واحدهای روستایی استان تا سال ۱۴۰۴ برداشته شود.

دستان یاریگر دولت تدبیر و امید طی سال‌های اخیر باری از دوش روستاییان و جمعیت عشایری آذربایجان‌غربی برداشته اما شرایط اقتصادی از یک طرف و عدم تولید محتوای رسانه‌ای در این زمینه از طرف دیگر، موجب شده است تا افکار عمومی کمتر با خدمات دولت در مناطق روستایی و عشایری آشنا باشد.  

۳۰۷۲