به گزارش خبرنگار ایرنا، تنها سه روز از توییت دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا می گذرد که نوشته بود ایران هرگز در هیچ مذاکره ای شکست نخورده است. او به نوعی تلاش کرده بود که ایران را به مذاکره ترغیب کند، اما آمریکا امروز محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران را که نقش آفرین اصلی در هر مذاکره احتمالی است را تحریم کرد.
وزارت خزانهداری آمریکا روز چهارشنبه ۹ مرداد در بیانیهای اعلام کرد، محمدجواد ظریف را مورد تحریم قرار داده است. در بیانیه وزارت خزانه داری آمریکا آمده است: محمد جواد ظریف براساس فرمان اجرایی ۱۳۸۷۶ مورد تحریم قرار میگیرد چون ظریف به نمایندگی یا از طرف رهبر جمهوری اسلامی عمل میکند یا به طور مستقیم یا غیرمستقیم برای (رهبر) کار میکند.
متشکرم که مرا وزیر امور خارجه بامداد پنجشنبه (به وقت تهران) به اقدام آمریکا در قرار دادن نام او در فهرست افراد تحریمشده واکنش نشان داد وگفت این تحریم هیچ اثری روی او ندارد.
متشکرم که مرا تهدید بزرگی برای اهدافتان می بینید
ظریف در توییتر نوشت: «ایالات متحده میگوید مرا به عنوان سخنگوی اصلی ایران در سرتاسر جهان تحریم کرده است. واقعیت انقدر دردناک است؟ این تحریم بر من یا خانواده من هیچ اثری ندارد، چراکه من خارج از ایران، هیچ دارایی یا منافعی ندارم. متشکرم که مرا چنین تهدید بزرگی برای اهدافتان میپندارید.»
حسن روحانی، رئیسجمهوری که به آذربایجان شرقی سفر کرده است، در اولین واکنش رسمی به تحریم محمد جواد ظریف این اقدام را کاری کودکانه توصیف کرد و گفت این تحریمها به معنای ترس آنها از آقای ظریف است. روحانی خطاب به مقامهای آمریکایی گفت از یک سو می گویید آماده مذاکره هستیم و از یک سو وزیر را تحریم می کنید. رئیسجمهور همچنین گفت که دولت آمریکا قبلش غلطهای بالاتری کرده و رهبر را تحریم کردند. این اقدامات نشان میدهد دشمنان، عاجز شدهاند.
معنا و مفهوم تحریم ظریف چیست
تحریم محمد جواد ظریف که ستون دیپلماسی و مذاکره کننده ارشد ایران است نشان می دهد دعوت ایران به مذاکره توسط دولت آمریکا ادعایی بیش نیست.
آمریکا پیش از این با خروج از برجام بدعهدی خود را نشان داده بود و در طول یک سال و نیم گذشته با همزمان با دعوت از ایران به مذاکره، در مراحل مختلف تحریم های متنوعی در قالب سیاست فشار حداکثری علیه ایران اعمال کرده است.
با این حال ظریف دو هفته قبل هم دروغ بودن و بی بنیادی ادعای آمادگی آمریکا برای مذاکره با ایران را افشا کرده بود. ظریف ۲۷ تیرماه در سفر به نیویورک و در گفتگو با تعدادی از خبرنگاران پیشنهاد تصویب پروتکل الحاقی و دائمی شدن آن را در قبال لغو تحریمهای آمریکا مطرح کرد و نشان داد که ایران همیشه حاضر به گفتگوی بر پایه منطق و احترام است. اما آمریکایی ها واکنشی به این پیشنهاد نشان ندادند و برگ دیگری از تناقضات آمریکایی را به نمایش گذاشتند.
سردرگمی کاخ سفید
رئیسجمهوری آمریکا در حالی که تلاش می کند که وانمود کند از جنگ طلبان داخل و خارج از کاخ سفید فاصله گرفته است اما نمی تواند تناقضات سیاست خارجی خود را پنهان کند. اقدامات ترامپ اغلب با تناقضهایی همراه است. این اقدامات هرگز یک هدف نهایی یا استراتژی برای رسیدن به هدف ندارند.
ترامپ بدون مشورت با کابینه با کیم جونگ اون دیدار کرد. او سفارت آمریکا را به قدس منتقل کرد. از توافق هستهای با ایران خارج شد. تعرفه بر فولاد و آلومینیوم اعمال کرد. با ولادیمیر پوتین در هلسینکی نشست برگزار کرد. جنگ تجاری با چین به راه انداخت. او دستور حملات هوایی به ایران را صادر کرد و بعد تغییر عقیده داد.
ترامپ دو تصویر از خودش به نمایش گذاشته است یک دلال که اهل معامله است و یک جنگ طلب. جان بولتون، مشاور امنیت ملی آمریکا تمام تلاشش را برای تقویت وجه دوم شخصیت ترامپ انجام می دهد.
ترامپ با طیفی از رفتارهای مبتنی بر خصومت تا ائتلاف، تردید به تجارت آزاد و حمایت از حاکمان خودکامه روی کار آمد او امروز و با کنار رفتن چهره هایی چون تیلرسون و نک مستر مشاوری که دارای صلاحیت باشد ندارد و اقداماتی مانند تحریم محمد جواد ظریف نشان می دهد که عملا تندروها بر کاخ سفید حکومت می کنند.