تاریخ انتشار: ۱۲ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۳:۱۱

پکن- ایرنا- همان طور که تصور می شد دور دوازدهم گفت و گوهای آمریکا و چین در شانگهای نه تنها به شکست انجامید بلکه نتیجه آن چیزی جز تعرفه های سنگین 10 درصدی روی واردات کالاهای چینی به آمریکا نبود.

دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا که هیاتش از چین با دست خالی بازگشته بود تنها ساعاتی بعد اعلام کرد که به وعده گذشته خود برای افزودن بر تعرفه ها عمل می کند و با این حساب حالا آمریکا 550 میلیون دلار از اقلام چینی را مشمول تعرفه ها کرده است.

این به منزله آن است که تقریبا کل صادرات چین به آمریکا مورد تعرفه قرار گرفته است اما به نظر نمی رسد که این فشارها این بار پکن را تسلیم کند چین پیشتر هم با 110 میلیارد دلار تعرفه بین 5 تا 25 درصدی، کالاهای آمریکایی را هدف قرار گرفته بود این بار وزارتخانه های بازرگانی و خارجه خیلی زود به تعرفه های جدید واکنش نشان داده اند و پیش بینی می شود موجی از تعرفه های چینی نیز در راه باشد.

«وانگ یی» وزیر خارجه چین فعلا تنها مقام بلند پایه چین است که مستقیما به این تعرفه ها اشاره کرده و گفته است که کارهای آمریکا سازنده نیست هر چند پیش از او مقامات وزارت بازرگانی به این اقدام ترامپ واکنش نشان داده بودند.

سال ها است که چین در برابر آمریکا بخصوص در مسایل تجاری و سیاسی مماشات می کند اما نرمش این کشور در ترامپ تاثیر گذار نبوده است و در واقع آمریکا یک جنگ تمام عیار تجاری علیه چین به راه انداخته است و پکن بخواهد یا نخواهد درگیر مناقشه ای جدی شده است و احیانا راهی جز مقابله جویی نخواهد داشت.

همین موضوع بود که باعث شد صندوق بین المللی پول در گزارش اخیر خود اعلام کند جنگ اقتصادی این دو کشور پیشتر هم باعث رکود اقتصادی فزاینده در جهان شده و کشورهای دیگر را هم به خطر انداخته است.

آمارهای رسمی باعث شد تا آمریکا از فشارهای بیشتر بر اقتصاد و تجارت خارجی چین دریغ نکند همین که اداره ملی آمار چین اعلام کرد رشد اقتصادی این کشور به دلیل تعرفه های آمریکا در نیمه سال با یک کاهش چشمگیر به 6.3 درصد رسیده است خبر خوبی برای واشنگتن بود که با تعرفه های جدید این رشد را کندتر کند.

کارشناسان می گویند که رشد آهسته تر اقتصادی چین شروع شده است و اگر این کشور باز هم در جنگ تعرفه ها با آمریکا جلوتر برود باز هم مشمول خسارات بیشتری خواهد شد و البته چین فعلا راه دیگری جز مبارزه کردن ندارد.

«گرک آلن» از شورای تجارت چین و آمریکا می گوید دیدار شانگهای بدون دستاورد پایان یافت و اختلافات فزاینده نتوانسته است راهی برای مصالحه ایجاد کند.

وی تاکید کرد که با افزایش تعرفه های آمریکا حالا چینی ها از میز گفت و گوها دورتر خواهند شد و انتظار می رود مشکلات و چالش های بیشتری برای رسیدن به توافق در پیش باشد.

«وانگ نیان» کارشناس دانشگاه مردم در پکن هم بر این باور است که مشکلات فقط برای چین نخواهد بود بلکه کشاورزان آمریکایی نیز با دشواری هایی روبرو خواهند شد و نگرانی های تجار آمریکایی فعال در باراز چین بیشتر خواهد شد.

وی تصریح کرد امکان تلافی جویی از سوی چین بسیار زیاد است و این باعث خواهد شد تا مناقشه درازمدت اقتصادی و تجاری یک سال گذشته دو طرف طولانی تر شود.

مساله بسیار جدی تر است و تاثیرات آن بر شرکت های چینی و آمریکایی فراوان دیده می شود شرکت گروهی فیلم که در مرکز چین فعال است و دوربین های اپل را تولید می کند بتازگی اعلام کرد به دلیل مناقشه دوکشور مجبور است 8 هزار نیروی خود را تعدیل کند.

تاثیرات این نبرد بر شرکت ها آنقدر زیاد است که وزارت بازرگانی چین بتازگی تیم هایی را به برخی از استان ها اعزام کرده و مسئولان این تیم ها با مقام های محلی گفت و گوهایی درباره تاثیرات منفی نبرد تجاری چین و آمریکا داشته و راه های مقابله با شرایط موجود را بررسی کرده اند.

«اریس هانگ» از هنگ کنگ می گوید که بخش های نیمه هادی ها، نرم افزارها و فناوری های ارتباطاتی و مخابراتی و بسیاری از بخش های فنی پیشرفته، بیشترین صدمه را از جنگ تجاری متحمل خواهند شد.

وی با اشاره به بیکاری فزاینده در کارخانه های تولید اقلام فنی در چین خاطر نشان کرد که هر چقدر این جنگ اقتصادی طولانی تر شود هزینه انسانی و تجاری آن بیشتر خواهد شد.

ناظران بر این اعتقادند که اعمال تعرفه های 10 درصدی ترامپ بر روی 300 میلیارد دلار از کالاهای صادراتی چین که از اول سپتامبر (10 شهریور) عملیاتی می شود در واقع اعلان جنگ اقتصادی این کشور به چین محسوب می شود.

در میان این تعرفه های جدید بیشترین معادل بیش از 44 میلیارد دلار برای تلفن های هوشمند و نزدیک به 38 میلیارد دلار برای کامپیوترهای لپ تاپ و مابقی برای اسباب بازی و هدایای کریسمس و غیره در نظر گرفته شده است.