اسماعیل شعبانف روز جمعه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا در مسکو اظهار داشت: مقام های آمریکایی بویژه از اینکه محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در گفت وگوبا رسانه ها از جمله رسانه های آمریکایی توانست مواضع ایران را به صراحت تبیین کند و به زبان انگلیسی به خوبی تسلط دارد، ناراحت هستند.
وی افزود: علاوه بر این ها ظریف از مهارت کم نظیری در امور دیپلماتیک و گفت وگوهای سیاسی برخوردار است و توانایی پاسخ به هر پرسشی را دارد و این واقعیت آمریکا را واداشت تا بر خلاف عرف بین الملل وزیر امور خارجه ایران را تحریم کند.
مقام روس خاطرنشان کرد: تحریم ظریف از سوی آمریکا یک بار دیگر نشان داد که واشنگتن علاقه مند به حل اختلافات با ایران نیست و در واقع از تنش آفرینی پیرامون ایران و سیاه نمایی این کشور برای رسیدن به اهداف خود استفاده می کند.
آمریکا و انگلیس می خواهند ایران را مساله اصلی جهان نشان دهند
شعبانف که ریاست جامعه طالشی های روسیه را برعهده دارد، معتقد است که هدف آمریکا و انگلیس ادامه تنش آفرینی پیرامون ایران است زیرا می خواهند ایران را مساله و مشکلی نه فقط برای واشنگتن بلکه برای شمار بیشتری از کشورها معرفی کنند.
وی خاطرنشان کرد: در این بازی خطرناک، انگلیس خود را وسط انداخته و به اصطلاح جنگ نفتکش ها با ایران را شروع کرده است.
وی ادامه داد: اما پاسخ سخت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و توقیف نفتکش انگلیسی استنا ایمپرو از شور و شوق انگلیسی ها کاست و بازیگران مهم دیگر بین المللی را نگران کرد، تاکنون آلمان و فرانسه نگرانی خود را از این وضعیت ابراز کرده اند.
مقام روس گفت: آنها بخوبی می دانند که توانایی درهم شکستن توانمندی نظامی ایران را ندارند و می دانند که پایان درگیری با ایران مشخص نیست.
ایجاد مشکل اقتصادی برای ملت ایران هدف اصلی آمریکا و متحدانش
وی افزود: بر هیچکس پوشیده نیست که آمریکا و متحدانش ایجاد مشکلات اقتصادی برای ملت ایران را هدف اصلی خود قرار داده اند و می خواهند از این راه شرایط غیرقابل تحمل در این کشور بوجود آید تا جمهوری اسلامی در داخل با مشکل روبرو شود و پس از آن در ایران هرج و مرج حاکم شود و این وضعیت به تمام کشورهای منطقه سرایت کند.
شعبانف گفت: برخی نیروهای داخل ایران نیز بر روی این طرح کار می کنند و سعی دارند مقاومت اقتصادی، سیاسی و نظامی ایران را درهم بکشنند، علاوه بر آن سعی می شود تا در عرصه بین المللی روابط بین اقوام را در ایران بی ثبات کنند.
وی بدون ذکر نام کشوری گفت: برخی کشورهای همسایه ایران که از دوستی با این کشور سخن می گویند در مسیر دستیابی به اهداف ضدایرانی حرکت می کنند.
ایران می تواند از تنش در منطقه بکاهد
شعبانف گفت: به عقیده من حکومت ایران می تواند گام های مهمی را برای کاهش تنش ها در منطقه بردارد.
وی افزود: در وهله اول می توان از ابتکار مطرح شده از سوی روسیه در اجلاس اخیر گروه بریکس در ریودوژانیرو حمایت کرد. لاوروف نظریه امنیت گروهی در خلیج فارس را مطرح کرد در چارچوب این نظریه با شرکت کشورهای ذینفع گروه کاری برای برگزاری کنفرانس بین المللی برای تامین امنیت خلیج فارس تشکیل خواهد شد.
شعبانف افزود: این گام در آینده منجر به ایجاد سازمان امنیت و همکاری در منطقه خلیج فارس خواهد شد. با اجرای این نظریه ایران از انزوا خارج می شود و کشتی های ایرانی می توانند آزادانه تردد کنند.
مقام روس تصریح کرد: مسکو همچنین پیشنهاد ایجاد محدوده غیرنظامی در این منطقه و خروج نیروهای غیرمنطقه ای از خلیج فارس را مطرح کرده است.
به گفته وی، ایران باید بطور فعال از خود در عرصه بین المللی با عقد توافقنامه های اتحادی دفاع کند و به این وسیله موانعی را در مسیر فعالیت ائتلاف غربی ایجاد کند. در این حال نباید به سخنان دیپلمات های غربی اعتماد و عقب نشینی کرد.
شعبانف ادامه داد: ایران در گذشته امتیازاتی را داد و در پاسخ شاهد روابط غیرمنصفانه بود. ملت ایران شاهد بود که آمریکا عهدشکنی کرد و به تعهدات خود پایبند نیست.
ایران به توسعه برنامه هسته ای خود ادامه دهد
مقام روس معتقد است که امریکا حق ندارد ایران را که عضو پیمان ان.پی.تی است از توسعه برنامه هسته ای صلح آمیز خود بازدارد.
وی افزود: رهبر انقلاب اسلامی به صراحت رفتار آمریکا را توصیف کرده است. آمریکا نه فقط حق ایران برای غنی سازی اورانیوم را نادیده می گیرد بلکه حق ایران برای داشتن مواضع مستقل و حق حاکمیت این کشور را نیز برنمی تابد.
مقام روس خاطرنشان کرد: پیشرفت ایران در عرصه علمی و توسعه صنایع فنی-نظامی موجب نگرانی شدید آمریکا شده است.
شعبانف افزود: انگلوساکسون ها و متحدانشان فقط یک چیز می خواهند و آن اینکه ایران در برابر آمریکا تسلیم شود و از ارزش های انقلاب اسلامی صرف نظر کند و تبدیل به یک کشور دست نشانده مانند برخی دیگر در منطقه شود.
اقدامات ایران در خلیج فارس مشروع است
مقام روس گفت: ما به دقت شاهد اقدامات ایران در منطقه خلیج فارس هستیم و اقدامات اخیر این کشور را مشروع می دانیم.
شعبانف افزود: تدابیر متقابل ایران برای دفاع از حق حاکمیت خود دشمنان را واداشته است که قبل از انجام اقدامات نظامی علیه این کشور به پیامدهای آن خوب فکر کنند.
لزوم همکاری ایران و روسیه
مقام روس در ادامه سخنان خود گفت: در روسیه و ایران نیروهایی وجود دارند که نمی خواهند دو کشور با یکدیگر متحد شوند بنابراین تلاش می کنند تا مسکو و تهران به یکدیگر اعتماد نکنند و این رویکرد به شیوه های مختلف دیده می شود.
وی خاطرنشان کرد: کسانی که در ایجاد روابط اتحادی بین ایران و روسیه کارشکنی می کنند در واقع به نفع آمریکا و غرب در حرکتند.
شعبانوف افزود: روسیه اگر دوستی با ایران را از دست دهد مجبور خواهد شد از سوریه خارج شود و موقعیت خود را در خاورمیانه از دست خواهد داد، برای ایران هم شرایط چندان خوب نیست آنها هم اگر روابط دوستانه خود با روسیه را از دست بدهند موقعیتشان در منطقه تضعیف می شود.
مقام روس در پایان مصاحبه با اشاره به سخنان اخیر لئونید سلوتسکی رئیس کمیسیون امور بین المللی دومای روسیه گفت: همکاری روسیه و ایران بیشتر خواهد شد و سران دو کشور باوجود موانع موجود به خط مشی همگرایی و همکاری بیشتر در مسائل مهم کلیدی ادامه می دهند.