به گزارش نیو اطلس، سیاره فراخورشیدی WASP-۱۲۱b در فاصله ۹۰۰ سال نوری از زمین قرار دارد و دمای جو سوزان آن به دو هزار و ۵۳۷ درجه سانتیگراد میرسد. اتمسفر بالای این سیاره فراخورشیدی حدودا ده برابر داغتر از هر سیاره شناخته شده دیگری است. علت اینکه این فلزات سنگین به شکل گاز از اتمسفر سیاره WASP-۱۲۱b فرار میکنند نیز به دمای بسیار زیاد جو آن مربوط میشود که این موضوع نیز در نتیجه فاصله کم WASP-۱۲۱b تا ستاره میزبانش است.
از سوی دیگر نزدیکی این سیاره فراخورشیدی به ستاره میزبانش یک اثر دیگر هم روی آن دارد و آن ایجاد نیروهای گرانشی قدرتمندی است که WASP-۱۲۱b را به شکل یک تخم مرغ در آوردهاند. این سیاره فراخورشیدی به گروهی تحت عنوان مشتریهای داغ تعلق دارد؛ سیارههای فراخورشیدی بزرگ گازی بسیار نزدیک به ستاره میزبان خود حرکت میکنند.
«دیوید سینگ» محقق ارشد این مطالعه از دانشگاه جانز هاپکینز گفت: پیش از این فلزات سنگین در دیگر مشتریهای داغ نیز مشاهده شده بودند اما تنها در جو پایینی آنها. بنابراین نمیتوان حدس زد که این فلزات در حال گریختن از جو آن سیارات هستند یا خیر. اما در WASP-۱۲۱b اشکال گازی آهن و منیزیم به قدری از سیاره اصلی دور شدهاند که دیگر تحت تاثیر امواج گرانشی نیستند.
مشتریهای داغ عموما از هیدروژن تشکیل شدهاند و تلسکوپ فضایی هابل نیز که این کشف را انجام داده، بسیار به هیدروژن حساس است. همچنین پیش از این میدانستیم که سیارههای فراخورشیدی گازهای خود را به سادگی از دست میدهند اما در مورد WASP-۱۲۱b گازهای هیدروژن و هلیوم مانند رود در حال خروج از آن هستند و مقادیر قابل توجهی از فلزات سنگین را هم با خود از جو آن بیرون میبرند که این مکانیزم بسیار موثری برای خروج انبوه فلزات سنگین از سیارات فراخورشیدی است.
این مطالعه در مجله Astronomical Journal منتشر شده است.