گزارش سازمان بهداشت جهانی حاکی است که بیماری خطرناک دنگی در کشورهای تایلند، فیلیپین ، ویتنام و مالزی درسال جاری میلادی افزایش یافته است.
ابتلا به دنگی در سراسر آسیای جنوب شرقی به ویژه با شروع فصل بارندگی و افزایش رطوبت ، افزایش می یابد چرا که باران شدید سبب رشد تولید مثل پشه ها می شود، رخدادی که طبق گزارش کارشناسان زیست محطیی امسال همزمان با بارندگی ها در این منطقه شدت یافته است.
برخی مقام های ذیربط در فیلیپین در ماه جاری اعلام کردند که امسال 561 نفر به علت ابتلا به بیماری دنگی دراین کشور جنوب شرق آسیا قربانی شده اند. وخامت اوضاع در این کشور به گونه است که اتحادیه اروپا جمعه گذشته اعلام کرد که 100 هزار یورو به صلیب سرخ فیلیپین برای مقابله با تب دنگی کمک خواهد کرد.
طبق گزارش های رسانه ای تایلند نیز امسال شاهد بیشترین شیوع دنگی نسبت به دو دهه قبل بوده است.
گزارش سازمان بهداشت جهانی نشان می دهد که این بیماری ویژه مناطق گرمسیری و پر رطوبت امسال در کامبوج ، لائوس ، چین و حتی استرالیا نیز افزایش یافته است.
براساس این گزارش طی سال های 2017 تا 2018 میلادی ،آمار مبتلایان به دنگی در منطقه جنوب شرق آسیا کاهش یافته بود، اما امسال این روند افزایشی بوده است.
وزارت بهداشت تایلند با انتشار گزارش جدیدی اعلام کرد که این کشور تا 13 ماه مه گذشته، شاهد ابتلای قریب به 21 هزار نفر به دنگی بوده که 25 نفر از آنها قربانی شدند.
"انجمن بین المللی کمک های پزشکی به مسافران" نیز در گزارش ویژه ای هشدار داده که شروع باران های موسومی مونسون در جنوب شرق آسیا زمان اوج بیماری دنگی در این منطقه به دلیل رشد و گسترش پشه های ناقل این بیماری است.
طبق این گزارش کامبوج و جنوب بانکوک در تایلند از مراکزی بوده اند که گزارش های ابتلا به دنگی در آن به شدت افزایش یافته است.
براین اساس، گزیدگی پشه و ابتلا به دنگی در قریب به 131 هزار نفر در فیلیپین به ثبت رسیده که 561 نفر از آنها دراثر این بیماری جان باخته اند که این بالاترین آمار در میان کشورهای جنوب شرق آسیا در سال جاری بوده است.
در ویتنام دیگر کشور جنوب شرق آسیا، بیش از 52 هزار ابتلای به بیماری تا ابتدای ماه گذشته میلادی ثبت شده که این رقم نسبت به سال گذشته سه برابر شده است.
در مالزی نیز تا پایان ماه آوریل سال جاری میلادی 43 هزار مورد ابتلا به دنگی ثبت شده که 67 مورد از آنها قربانی این بیماری شدند. آمار مبتلایان در مالزی نیز سه برابر سال گذشته بوده است.
اندونزی نیز در ابتدای سال جاری گزارش داد آمار مبتلایان به این بیماری افزون بر 13 هزار نفر در ژانویه ثبت شده که 132 نفر از آنها دراثر این بیماری جان باخته اند.
سازمان محیط زیست سنگاپور هم درابتدای ماه جاری گزارش داد که آمار مبتلایان دنگی در این دولت- شهر نیز صعودی بوده است. طبق گزارش این سازمان تا اول روز 16 ماه مه سال جاری مبتلایان سنگاپوری به این بیماری قریب به 3 هزار و 500 نفر بودند که این رقم حدود 200 نفر بیشتر از مدت مشابه در سال 2018 بوده است.
این سازمان هشدار داد اگرچه روند مبتلایان در گذشته نزولی بوده اما نمودار بیماری در 7 هفته گذشته صعودی بوده است.
براساس گزارش سازمان بهداشت جهانی "از آنجا که فیلیپین در مرکز الگوی آب و هوایی ال نینو قرار دارد، بنابراین تعداد بیشتری از مردم درگیر این بیماری خطرناک شده اند."
ال نینو یکی از چرخههای مشهور آب و هوایی جهان است که هرچند سال، باعث ایجاد ناهنجاریهای بزرگی در آب و هوای سراسر کره زمین می شود که از جمله این ناهنجاریها میتوان به بروز سیلاب ناگهانی، خشکسالی، قحطی و همه گیری برخی بیماری ها نام برد. منطقه اقیانوس آرام در بیش از هفت دهه اخیر به طور مستمر از این شرایط آب و هوایی متاثر بوده است.
دولت تایلند اعلام کرده که آموزش مقابله با پشه دنگی را با آموزش در مدارس سراسر این کشور آغاز کرده زیرا بیش از 52 درصد مبتلایان تب دنگی را کودکان تشکیل می دهند.
تب دنگ یا استخوان شکن ناشی از خانواده ویروس ها است که توسط پشه هایی موسوم به آئدس منتقل می شود و موجب علائمی همچون تب ، سردرد، خارش و درد شدید عضلات و مفاصل می شود. این بیماری در موارد جدی نیز خونریزی داخلی، آسیب اندام و مرگ اتفاق می افتد. تاکنون هیچ شیوه درمانی مشخصی برای این بیماری اثبات نشده است و اغلب با نشان دادن برخی علائم قابل تشخیص است.
برخی از ساکنان مناطق گرمسیری برای درمان تب دنگی به آب برگ درخت 'پاپایا' (میوه مناطق گرمسیری) روی می آورند، چون معتقدند این دارو ظرفیت ضد ویروسی برای بهبود سوخت وساز بدن و بهبود عملکرد کبد را دارد. با بهبود سوخت وساز بدن سطح پلاکت خون نیز بهبود می یابد.
شرکت های داروسازی مختلف درجهان تلاش های زیادی برای یافتن واکسنی علیه این بیماری انجام داده اند و برخی از این شرکت ها ادعای یافتن این واکسن را نیز داشته اند که عملا مانع از بروز این بیماری نشده است.
شیوع این بیماری دراین فیلیپین با بیش از 100 میلیون نفر جمعیت سبب شد تا مانیل سال گذشته از شرکت فرانسوی سانوفی اولین واکسن دنگی را خریداری و مجوز تزریق آن را در یک دوره انجام داد که بدلیل مرگ و میر تعدادی از دریافت کنندگان این واکسن، جنجالی میان دوکشور در مورد تقلبی بودن آن به راه افتاد.
در واقع مانیل پس از آنکه بیش از 730 هزار کودک با نخستین واکسن تجاری دنگی واکسینه شدند، با بزرگترین چالش حوزه سلامت روبه رو شد، زیرا براساس گزارش نهادهای حوزه سلامت دراین کشور عوارض به جای مانده از آن، تامدت ها بعد خود را نشان خواهد داد.
این پروژه سرانجام پس از آنکه بیش از 70 میلیون دلار هزینه به اقتصاد مانیل تحمیل کرد ، در اثر گزارش های مختلف مرگ و میردریافت کنندگان واکسن قطع شد.
تب دنگی نه تنها در جنوب شرق آسیا بلکه در بیش از 100 کشور ثبت شده و باتوجه به گزارش سازمان بهداشت جهانی مبنی بر ابتلای 390 میلیون نفر در سراسر جهان، یکی از مهمترین معضلات اساسی بهداشتی- درمانی در سراسر جهان محسوب می شود.