به گزارش ایرنا، احمد انارکی محمدی روز شنبه در ستاد پسته رفسنجان بیان کرد: در شرایط موجود التهاب کشور، صادرکنندگان پسته نمی دانند که با چه قیمتی با خارجی ها قرارداد فروش پسته خود را ببندند.
وی با اشاره به اینکه سالانه حدود ۴۵ میلیارد دلار صادرات غیر نفتی داریم که ۳۶۰۰ میلیارد دلار از آن حاصل صادرات محصولات کشاورزی است افزود: آنچه که قبلا اتفاق می افتاد ۴۵ میلیارد دلار ارز حاصل از صادرات محصول کشاورزی و غیر نفتی بود و به همین میزان هم واردات داشتیم.
انارکی محمدی تصریح کرد: در کنار آن ۵۵ میلیارد دلار حاصل از فروش نفت را داشتیم که ۳۰ درصد آن به صندوق ذخیره ارزی کشور وارد می شد و ۱۴ درصد نیز برای توسعه میادین نفتی صرف می شد و بقیه این مبلغ هم به بازار عرضه می شد و مشکل دلار نداشتیم.
وی اظهار کرد: اما متاسفانه در سال های قبل قیمت دلار را پایین نگهداشته بودیم و قیمت کالاها تورم داشت و براین اساس در حوزه صادرات پسته که قیمت هر یک کیلوگرم ۸ دلار است و قبلا با دلار ۴۲۰۰ تومان این یک کیلوگرم پسته ۳۰ هزار تومان قیمت داشت، بعد از تحریم های نفتی و اینکه اوضاع ملتهب شد و به سمت جنگ اقتصادی رفتیم و اولین مشکل این بود که بحث ارزی کشور را هدف قرار گرفتند و ما نیز آمادگی لازم را در حوزه اقتصادی نداشتیم.
این نماینده با بیان اینکه ما اعتراض کردیم و گفتیم وقتی پتروشیمی باید ارز خود را به کشور برگرداند کشاورز هم باید بتواند ارز را به کشور برگرداند اظهار داشت : نهایتا توسط بانک مرکزی بخشنامه ای صادر شد که تمام ارز حاصل از صادرات محصولات غیر نفتی باید به کشور برگردد.
وی بیان کرد: الان شرایط سخت شده و مشکلات برای تولید کنندگان و فعالین اقتصادی زیاد است و باز ما باید قیمت واقعی پسته را داشته باشیم؛ فاصله و اختلاف بین ارز نیمایی و ارز آزاد که خرید و فروش می شود حدود ۳ هزار تومان است بنابراین باید بازار پسته را پیدا کنیم و ببینیم می توانیم صادر کنیم یا نه؟.
این نماینده مجلس تصریح کرد: اگر هر سال قیمت دلار با تورم افزایش یافته بود الان این مشکلات را برای صادرکننده نداشتیم؛ فشاری که به بانک مرکزی آوردیم و جلسات متعددی که گذاشتیم نتیجه آن این شد که بخشنامه را تحویل دادند و طبق این بخشنامه صادرکننده باید ۶۰ درصد ارز را برگرداند و ۱۰ درصد آن را به صورت اسکناس و ۴۰ درصد را به صورت کالا به کشور وارد کند؛ باید ببینیم بازار فروش پسته در خارج چگونه است.
احمد انارکی محمدی بیان کرد: صادرکنندگان نمی دانند که با چه قیمتی قرارداد فروش پسته را ببندند ضمن اینکه ۳۳۲ هزار میلیارد تومان دولت به بانک ها بدهکار است و این شرایط را باید بسنجیم که بانکها از قبل تسهیلاتی که داده اند ۱۶۲ هزار میلیارد تومان طلب معوقه دارند.
تکلیف صادرکنندگان پسته باید روشن شود
فرماندار رفسنجان در این نشست با اشاره به اینکه وارد کردن ارز حاصل از فروش پسته به داخل کشور سخت است گفت: تکلیف صادرکنندگان پسته باید مشخص شود.
مجید فصیحی هرندی بیان کرد: پسته کالای صادراتی است و بیشتر با ارز و انتقال ارز سر و کار داریم.
وی افزود: ۹۷ درصد این محصول صادر می شود وارد کردن این ارز به داخل مشکل است و در شرایط سخت موجود باید به سمتی برویم که صادرکننده و کشاورز متضرر نشوند و دز حقیقت ما خواهان این هستیم که وضعیت صادرکنندگان بهتر شود.
فصیحی هرندی با تاکید بر اینکه باید ببینیم کجای کار هستیم و باید کشاورز را حمایت کنیم، تا پسته را نگهدارد و به موقع به بازار عرضه کند اظهار داشت : از نماینده مردم در مجلس می خواهیم در رایزنی ها با دولت از کشاورزان دفاع کند زیرا آنها دو سال که محصول نبود را به سختی زندگی گذرانده اند و حال نیز اگر بخواهند پسته را با ارز نیمایی به فروش برسانند و ارز وارد کنند کشاورز کمرش شکسته می شود.
رئیس جهاد کشاورزی رفسنجان هم در این نشست بیان کرد: سالانه ۲۰ هزار میلیارد تومان ارز حاصل از صادرات پسته به کشور وارد می شود.
حسین رضایی افزود: امسال به لحاظ بارشی مانند سال ۷۶ بود و ۷۰ میلیمتر در فروردین بارندگی داشتیم و تاثیرات خوبی داشت اما از طرفی گرماهایی که از ۷ تیر شروع شد نگران کننده است میانگین دما در این ماه ۳۱.۱ درجه است در حالی که این دما در مدت مشابه سال قبل ۲۹ درجه بود.
وی ادامه داد: امسال گرمتر از سال گذشته شده است برای کشاورزان نگران کننده است؛ دمای بالا برای مغز رفتن محصول مشکلاتی از جمله سقط جنین یا آفتاب سوختگی ایجاد می کند.
رضایی گفت: ۳۰ درصد سطح زیر کشت از باغات رفسنجان پسته رقم های احمدآقایی و اکبری است و ۷۰ درصد سطح کشت کله قوچی و فندقی است و امسال برداشت احمدآقایی وکله قوچی پیش بینی شده ۲۴ هزار تن محصول بدهند و بقیه رقم ها امسال سال آورشان نیست.
وی اظهار کرد: ۲۰ درصد تولید پسته استان در رفسنجان است؛ این ۲۵ هزار تن نزدیک ۷۵ هزار تن پسته تر است که توسط ۳۵۰ هزار روز کارگر برداشت می شود در سال گذشته ۵۵ هزار تن پسته در کل کشور برداشت شد ومتاسفانه در بحث مسایل ارزی مشکل داشتیم و ۴۰ هزار تن بیشتر نتوانستیم صادر کنیم و امسال هم طبق پیش بینی انجمن پسته ایران ۲۰۰ هزار تن محصول پسته در کل باغات کشور برداشت می شود.
رفسنجان دارای ۸۰ هزار هکتار باغ پسته است که طی دو سال اخیر بیش از ۹۵ درصد محصول این باغات بر اثر نوسانات دمایی از بین رفت.
۷۴۳۳/ ۵۰۵۴