«محمدرضا مودودی» در حاشیه همایش آشنایی با فرصتهای سرمایهگذاری و تجارت در سوریه بیان کرد: سوریه دوره بازسازی خود را آغاز کرده و چه در بخش ساختوساز مانند منازل مسکونی، ساخت جاده و نیروگاه و چه در بخش صنایع نیاز به بازسازی دارد و همه اینها فرصتهایی برای سرمایهگذاران کشور است.
وی با بیان اینکه یک زمان سوریه نزدیک به ۳۰ میلیارد دلار از دنیا واردات داشت، افزود: واردات این کشور بر اثر جنگهای رخداده تقریبا به مرز ۸ میلیارد دلار رسید. البته آن زمان ما سهم بالایی از تامین این واردات نداشتیم و در برههای از زمان تا مرز نیم میلیارد دلار صادرات به سوریه داشتیم اما این رقم سال گذشته به حدود ۱۶۸ میلیون دلار کاهش یافت.
مودودی با اشاره به توانمندیهای شرکتهای خدمات فنی مهندسی افزود: ما صنایع توانمندی داریم که هم میتوانند تولیداتشان را به سوریه صادر کنند و هم اینکه بخشی از خطوط تولیدشان را به سوریه منتقل کرده و از ظرفیت سوریه و ارتباطاتی که با کشورهای عربی دارند استفاده کنند.
سرپرست سازمان توسعه تجارت با اعتقاد به اینکه به راحتی میتوانیم مرز جغرافیای صادراتی خود را گسترش دهیم، اظهار کرد: در حوزه صادرات کالا به سوریه میتوانیم به رقم یک میلیارد دلار دست یابیم و رسیدن به این اعداد برای ایران کار سختی نیست.
وی ادامه داد: همه چیز به توافقات تجاری بین ایران و سوریه بازمیگردد که اکنون در سطح تجارت آزاد آن را دنبال میکنیم. مثلا با توجه به ممنوعیت واردات برخی اقلام به ایران، سوریه خواسته که این کشور را از این قانون مستثنی کنیم. با توجه به اهمیتی که سوریه برای ایران دارد میتوانیم از این کشور به عنوان پایگاه خوب تجاری و سرمایهگذاری استفاده کنیم.
مودودی مطرح کرد: سوریه اکنون جزو ۲۰ کشور اول شرکای تجاری ایران نیست، اما به دلیل پتانسیل در بازسازی میتواند به سرعت به فهرست ۱۰ کشور اول تجاری ایران تبدیل شود.
سرپرست سازمان توسعه تجارت در پاسخ به سوال خبرنگار اقتصادی ایرنا مبنی بر اینکه آیا سیاست خودکفایی سوریه منجر به مانع تراشی در برابر صادرات کالاها به این کشور نمیشود، توضیح داد: آنها نمیخواهند واردات را محدود کنند، بلکه میگویند چشمانداز و سیاستمان حرکت به سمت خودکفایی است که تمام کشورهای دنیا این علاقه را دارند.
وی ادامه داد: حتی کشورهای خودکفا و قدرتمند در صادرات، قدرتمند در واردات هم هستند و وقتی به ۱۰ کشور قدرتمند اول دنیا نگاه میکنیم، صادرات و وارداتشان تقریبا برابر است.
مودودی با تاکید بر اینکه واردات نشانه ضعف کشور نیست، تصریح کرد: مساله اینجاست که سوریها نمیخواهند مصرفکننده کالاهای مصرفی کشرهای دیگر باشند و میخواهند خودشان تولیدکننده باشند؛ ولی در عین حال پیوستگی صنعتی فراتر از محصولات مصرفی میشود بنابراین این سیاست مانعی برای صادرات به سوریه نیست.
وی درباره وضعیت امنیت در سوریه خاطرنشان کرد: سازمان توسعه تجارت برنامههایی از جمله اعزام هیاتهای تجاری به سوریه دارد تا تجار خودشان از نزدیک فضای حاکم بر سوریه را ببینند و از امنیت آن مطمئن شوند. در مجموع قبول دارم هنوز سوریه تا امنیت کامل فاصله دارد، اما بخش عمدهای از فضای سوریه برای سرمایهگذاری و جلب مشارکت بخش خصوصی ایران امن است.