تاریخ انتشار: ۱۴ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۲:۵۷

تهران- ایرنا- گفتمان حاکم بر دولت تدبیر و امید نه تنها در بخش سیاست خارجی توانست دستاوردهایی برای کشور داشته باشد بلکه تدبیر این دولت در ورزش موجب شد تا فوتبال ایران رویه ای متفاوت از دوره های گذشته داشته باشد.

دوازدهم مرداد ماه هر سال می تواند زمان مناسبی برای بازخوانی دستاورد دولت های مختلف باشد؛ دولت تدبیر و امید که با شعار تعامل سازنده در حوزه های مختلف توانست رای اعتماد از مردم ایران کسب کند از دوازدهم مرداد ماه سال ۱۳۹۲ با حکم تنفیذ مقام معظم رهبری آغاز به کار کرد و توانست در زمینه های مختلف رویه ای متفاوت از  دولت‌های پیشین بگیرد.

یکی از این زمینه ها ورزش بود؛ ورزش در ایران به ویژه فوتبال به خاطر هیجان ذاتی خود یکی از  زمینه هایی است که دولت‌ها با توسعه آن سعی دارد تا با ایزار آن ضمن کسب وجهه بین المللی، نشاط اجتماعی را به جامعه تزریق کند. اما با وجود تاثیرات داخلی و بین‌المللی فوتبال، در پاره‌ای از مواقع به دلیل بی تدبیری‌ها حواشی گریبان این رشته شد که تعلیق به خاطر دخالت های سیاسیون در دولت های گذشته نمونه هایی از آن به شمار می رود.

با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید، گفتمان حاکم بر تیم اعتدال‌گرایان به فوتبال ایران نیز سرایت کرد. در آغاز دولت تدبیر و امید تیم ملی ایران با پیروزی برابر کره جنوبی برای چهارمین دوره راهی جام جهانی شد و شور حال این صعود با جشن پیروزی اعتدالگرایان در انتخابات خرداد ۹۲، نشاطی به جامعه تزریق کرد که تا مدت ها ماندگار بود.

صعود به جام جهانی و حضور در آوردگاه برزیل بهانه‌ای شد تا وزرات ورزش این دولت با حمایت های مختلف زمینه را برای حضور قدرتمند ایران در سرزمین قهوه فراهم کند؛ حضوری که باید متفاوت از دوره های پیشین باشد.

ایران به برزیل رفت و با بازی به یاد ماندنی برابر یاران مسی توانست در سطح جهان مطرح شود .استمرار این حمایت های موجب شد تا ایران در ۶ سال گذشته در ۲ جام جهانی برزیل ۲۰۱۴ و روسیه ۲۰۱۶ حضور داشته و این حضور متوالی برای نخستین بار رخ داده است. بسیاری از کارشناسان فوتبال باور دارند تدبیر وزارت ورزش و جوانان در تمدید قرارداد «کارلوس کی روش» پس از جام جهانی ۲۰۱۴ در رقم خوردن نتایج جام جهانی ۲۰۱۸ بی‌تاثیر نبود.

ایران در جام جهانی ۲۰۱۸ روسیه با کسب چهار امتیاز بهترین نتیجه تاریخ فوتبال ایران را در این تورنمنت گرفت. ایران با برد برابر تیم ملی مراکش و تساوی برابر پرتغال تا آستانه صعود از مرحله گروهی پیش رفت.

فدراسیون فوتبال در این دوره پنج ستاره لقب گرفت و تمام تیم‌های فوتبال ایران به جام جهانی صعود کرد.

 فوتسال ایران به نخستین ورزش تیمی تبدیل شد که در سطح بین المللی بر سکو قرار می گیرد و این تیم پس از کسب عناوین پرتکرار آسیایی در نهایت توانست در کلمبیا با غلبه بر تیم فوتسال پرتغال به عنوان سوم ۲۰۱۶ دست پیدا کند. مچنین تیم ملی فوتسال زنان ایران در سال های ۲۰۱۶ و ۲۰۱۸ توانستند عنوان قهرمانی آسیا را از آن خود کنند.در این ۲ دوره علاوه بر عنوان تیمی عناوین انفرادی مانند بهترین گلزن و فنی ترین بازیکن نیز به ایران رسید.

دیگر رشته ای که می شود از پیشرفت های آن به صورت جدی نام برد فوتبال ساحلی است؛ تیمی که از سال ۲۰۰۶ تاسیس شد و سال ۱۳۹۲ عناوین مهمی کسب کرد. این تیم در سال ۱۳۹۲ برای نخستین بار  عنوان قهرمانی جام بین قاره ای را به خود اختصاص داد. همچنین در سال ۲۰۱۴ ایران به عنوان ششم رقابت های قهرمانی جهان دست یافت.  این تیم در سال ۱۳۹۷ برای بار دوم عنوان قهرمانی جام بین قاره ای را به خود اختصاص داد.

البته اقدامات وزارت ورزش و دولت دوازدهم را نمی توان تنها در بخش نتیجه گیری فوتبالی خلاصه کرد بلکه یکی از مهمترین دستورالعمل های این دولت پایان بدعت انتقال تیم ها از شهری به شهر دیگر بود. انتقال دستوری تیم ها نه تنها کارساز نبود بلکه بسیاری از باشگاه های نامدار فوتبال ایران را در معرض نابودی قرار داد و تیمی فوتبال «پاس تهران» قهرمان آسیا را به کلی از صحنه فوتبال کشور محو کرد.

همچنین در این دولت میزان دخالت در فوتبال به حداقل رسید به گونه ای که مربیان یا مدیران فوتبال ایران گلایه‌ای از برکناری های دستوری نداشتند. همچنین در این دولت رییس فدراسیون فوتبال «مهدی تاج» و «علی کفاشیان» که برخی آنان را از لحاظ فکری در خط مقابل دولت قرار می دهند، در جایگاه خود حفظ شدند و دولت به خاطر آرامش فوتبال ایران با وجود قانونی بودن منع به کارگیری بازنشستگان، فشاری به «مهدی تاج» برای برکناری وارد نکرد این در حالی است در نخستین سال های دولت نهم رییس فدراسیون در اقدامی دستوری توسط دولت برکنار و فوتبال ایران تعلیق شد.

در بخش داوری نیز در شش سال گذشته افتخارات زیادی به فوتبال ایران رسیده است به گونه ای که «علیرضا فغانی» به تنهایی توانست علاوه بر رده بندی جام جهانی ۲۰۱۸، فینال المپیک ۲۰۱۶ ریو و جام باشگاه های جهان را سوت بزند. «گلاره ناظمی» داور فوتسال ایران در رقابت های فوتسال اروپا قضاوت کرد.

همچنین رییس جمهوری به شخصه از مشکلات باشگاه های ایرانی غافل نبود بلکه در ضیافت شام «رجب طیب اردوغان» توانست مشکلات باشگاه پرسپولیس با ریزه اسپور ترکیه را حل کند. تیم پرسپولیس تهران به خاطر تخلف «مهدی طارمی» در عقد قرارداد با باشگاه «ریزه اسپور» ترکیه جریمه و از پنجره نقل و انتقالات محروم شده بود.

همچنین وزارت ورزش و جوانان پس از صعود سرخپوشان پایتخت به فینال لیگ قهرمانان ورزشگاه آزادی را برای مراسم اهدای جام بازسازی کردند و  ایران برای نخستین بار میزبان بیش از ۳۰۰ شخصیت فوتبالی جهان بود.

بازسازی ورزشگاه آزادی در کمتر از یک ماه و مهیا کردن آن برای فینال لیگ قهرمانان آسیا یکی از شاهکارهایی بود که تحسین کنفدراسیون فوتبال آسیا را نیز برانگیخت. زیرا (afc) پیش از این ایرادهای فراوانی به ورزشگاه آزادی گرفته بود که در نهایت با تلاش شبانه روزی حل شد.

البته در زمینه مشکلات مالی ناشی از تحریم ها نباید از تلاش وزارت امور خارجه دولت دوازدهم چشم پوشی کرد. پس از خروج آمریکا از برجام و بازگشت مجدد تحریم ها امکان انتقال ارز به خارج از کشور سخت شد و این سختی در نهایت موجب شد تا تیم ملی و برخی از باشگاه ها برای پرداخت های ارزی با مشکل مواجه شوند. سفارت خانه های ایران در کشورهای مختلف با رایزنی ها توانستند بدهی برخی از بازیکنان و مربیان را پرداخت کنند.