به گزارش پایگاه اینترنتی SCMP.COM، این تاسیسات جدید برای کمک به محققان در مطالعه ذراتی طراحی شده است که به منحرف شدن پرتوهای کیهانی در اتمسفر بالا کمک میکند.
به گفته رسانههای دولتی و محققان مطلع از این پروژه، این رادار یک برد تشخیص هزار کیلومتری (۶۰۰ مایلی) خواهد داشت که ۱۰ برابر بیشتر از لیزرهای موجود است و برای مطالعه ذرات اتمسفری مورد استفاده قرار میگیرد که اولین خط دفاعی زمین علیه عناصر متخاصم از فضای بیرونی مانند پرتوهای کیهانی و بادهای خورشیدی را تشکیل میدهد.
انتظار میرود این تاسیسات که در مکانی ساخته میشود که محرمانه میماند، در مدت چهار سال به بهره برداری برسد و بخشی از یک پروژه بلند پروازانه را برای کاهش خطر ناشی از فعالیتهای غیرعادی خورشیدی تشکیل دهد.
این رادار از یک پرتو لیزر پر انرژی استفاده خواهد کرد که میتواند از میان ابرها عبور کند، ایستگاه بینالمللی فضایی را دور بزند و به حومههای جو که فراتر از ارتفاع مداری بیشتر ماهوارههای نظارتی زمین است، برسد. در آنجا هوا به حدی نازک میشود که محققان میتوانند تعداد اتمهای گاز موجود در شعاع چند متر را محاسبه کنند.
این مشاهدات در ارتفاع بالا میتواند دانش محققان را در مورد بخشی از جو که کمی مورد مطالعه قرار گرفته است، به اندازه زیادی بالا ببرد.
در بیانیهای که سهشنبه گذشته، یک روز پس از شروع این پروژه در وب سایت آکادمی علوم چین منتشر شد، آمده است که آرایه رادار لیزری با کالیبر بزرگ برای اولین بار میتواند چگالی اتمسفری تا ۱۰۰۰ کیلومتر را در تاریخ بشر، شناسایی کند، اما این ادعا با شک و تردیدهایی در دنیای علمی مورد استقبال قرار گرفته است.
پروفسور «گراینت وگهان»، مدیر مشاهدات در مرکز ملی علوم جوی در انگلستان، در پاسخ سوالی در مورد این پروژه گفت: به نظر من ۱۰۰۰ کیلومتر یک اشتباه چاپی است!
وی گفت: اگرچه به اعتقاد او اعلامیه چینی ها«بسیار جالب» است، اما به نظر نمیرسد که این ادعا با فناوری موجود، امکانپذیر باشد.
اکنون محدوده موثر لیزرهای اتمسفری در حدود ۱۰۰ کیلومتر است. برخی از سایر محققان برجسته در چین و خارج از چین نیز درباره این پروژه ابراز شک و تردید کردهاند اما به دلیل حساسیت این موضوع خواسته اند که نامشان فاش نشود.