تهران- ایرنا- معاون فرهنگی و اجتماعی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی با تشریح اقدامات این معاونت در سال جدید تحصیلی گفت: با همکاری جهاد دانشگاهی مناظره بین اساتید و اندیشمندان در موضوعات مورد توجه جامعه برگزار می شود.

«بشیر معتمدی» روز دوشنبه در گفت وگو با خبرنگار گروه دانشگاه و آموزش ایرنا در مورد اقداماتی که معاونت فرهنگی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برای سال جدید تحصیلی برنامه ریزی کرده است، اظهارداشت: در هیچ پژوهشگاهی معاونت فرهنگی و اجتماعی درنظر گرفته نشده و این معاونت فقط در پژوهشگاه علوم انسانی وجود دارد.

وی وظیفه معاونت فرهنگی و اجتماعی را بازتاب صداهای جامعه در درون فضای علمی پژوهشگاه عنوان کرد.
وی افزود: بازتاب این صداها باعث می شود اساتید علوم انسانی کشور در پژوهش ها و اقدامات علمی خود این صداها و دغدغه ها را مورد توجه قرار دهند. در کنار بازتاب صداهای جامعه به نخبگان علمی کشور، معاونت فرهنگی باید اقدامات و دغدغه ها و تولیدات فضای علمی را به سطح عموم جامعه هم منتقل کند و با ارتباط گیری با رسانه ها این تولیدات را عمومی و همگانی کند تا اندیشمندان علوم انسانی با جامعه پیوند خورده و در فضای علمی خود محصور نشوند.

 معاون فرهنگی و اجتماعی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی اظهارداشت: در سال جدید تحصیلی به دلیل اینکه وزارت علوم پذیرش دانشجوی ارشد را برای پژوهشگاه ها ممنوع کرده است ما با کاهش دانشجویان ورودی مواجه هستیم.

معتمدی یادآور شد: این امر باعث می شود که نقایصی در اقدامات فرهنگی و اجتماعی پیش آید اما با وجود این وضعیت برنامه ریزی ها در این معاوت انجام شده است. یکی از اصلی ترین برنامه هایی که با همکاری جهاد دانشگاهی اجرا می کنیم برگزاری جلسات مناظره بین اساتید است.

وی ادامه داد: این برنامه قبلا توسط جهاددانشگاهی برای دانشجویان در قالب مناظرات دانشجویی اجرا شده و ما تلاش داریم آن را به اساتید هم تسری دهیم.

معاون فرهنگی و اجتماعی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی خاطرنشان کرد: این اقدام جدیدی است که تا به حال به صورت نظام مند انجام نشده که برای شکل گیری همگرایی و رسیدن به وحدت گفتمانی در جامعه علمی کشور اقدامی ضروری است.

در گام دوم انقلاب تبیین مفهوم آزادی را باید در دستور کار قرار دهیم

معتمدی همچنین در پاسخ به این سوال که پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی چه اقداماتی در جهت تبیین بیانیه گام دوم رهبری انجام داده است، اظهارداشت: این پژوهشگاه دارای پژوهشکده های متعددی است که هر کدام در این زمینه برنامه های مختص به خود را عملیاتی کرده اند.

وی تصریح کرد: یکی از این برنامه هایی که اجرا شده، برنامه گام دوم انقلاب و تمدن نوین اسلامی بود که با همکاری اندیشکده انقلاب اسلامی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی و مرکز رشد دانشگاه امام صادق(ع) برگزار شد.
وی ادامه داد: یکی دیگر از اقدماتی که خود معاونت فرهنگی و اجتماعی انجام داده است طراحی برنامه هایی تحت عنوان مدرسته تابستانی با موضع توسعه و پیشرفت کشور است. در این مدرسه تابستانی اساتید برجسته کشور از گرایشات فکری مختلف حضور پیدا کرده و در مورد الزامات پیشرفت کشور که یکی از دغدغه ای اصلی رهبری است به ارائه بحث های خود پرداختند.
معاون فرهنگی و اجتماعی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی اقدام دیگر این معاونت را طراحی نشست های بصیرت افزایی عنوان کرد و گفت: در این نشست ها بحث مسئولیت اجتماعی دانشگاه مدنظر است. یکی از محور هایی که در بیانیه گام دوم  مورد توجه قرار گرفته است نقش دانشگاه در پیشرفت

کشور است.  

معتمدی یادآور شد: این مسئله نیازمند آن است که دانشگاهیان نسبت به موضع مسئولیت اجتماعی دانشگاه دغدغه پیدا کرده و در این جهت حرکت کنند. در همین زمینه با دعوت از اساتید مطرح در حوزه مباحث نظری آموزش عالی و دانشگاه وضعیت حال حاضر آموزش عالی کشور و راه های تقویت آن را مورد بررسی قرار داده ایم.

وی با بیان این که مراکز علمی کشور در گام دوم انقلاب باید تبیین مفهوم آزادی را در راس اقدامات خود قرار دهند، گفت: این مفهوم بستر رشد علمی در هر جامعه ای است چرا که آزادی فکری اگر در جامعه گسترش پیدا نکند رشد علمی هم امکان پذیر نیست.

معاون پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی خاطرنشان کرد: در بیانات رهبر معظم انقلاب هم بارها به بحث آزادی فکری و لزوم گسترش کرسی های آزاد اندیشی تاکید شده است. در همین زمینه همانطور که اشاره کردم برای گسترش این کرسی ها و ترویج گفت وگوی های آزاد علمی پیگیر برگزاری مناظره و گفت وگو بین اساتید علوم انسانی کشور هستیم.

معتمدی تاکید کرد: برای برداشتن گام محکم در چله دوم انقلاب نیازمند رشد علمی و فکری در جامعه هستیم.