داوود فتحعلی بیگی روز دوشنبه در نشست خبری نوزدهمین جشنواره بینالمللی نمایش های آیینی و سنتی که در سرای کاظمی برگزار شد با بیان اینکه در آغاز برپایی این جشنواره عده ای تذکر می دادند که این راه به هیچ جا نمی رسد، اما امروز شاهد هستیم جشنواره ای که در دوره اول ۲۷ متقاضی داشت، متقاضیانش به ۵۴۴ نفر رسیده و ۱۵۱ نمایش از آنها به جشنواره راه یافته است و از کودک ۷ ساله تا فردی ۶۸ ساله در نوزدهمین جشنواره آیینی و سنتی حضور دارند.
وی افزود: دو سوم استان های کشور در این دوره شرکت کرده اند که شهر بوشهر با ۸ اثر با عنوان بیشترین تعداد آثار در جشنواره حضور دارند.
این هنرمند آیینی و سنتی با بیان اینکه از تعداد کل آثار پذیرفته شده ۷۲ اثر از تهران و ۷۹ نمایش از سایر شهرها به جشنواره راه یافته اند، خاطرنشان کرد: در آمار در دسترس ما، بیشترین آمار تحصیلی مختص به مدرک کارشناسی ارشد است.
وی با تاکید بر اینکه تا قله آرزوها فاصله بسیاری داریم تصریح کرد: این حضور گستره نشان می دهد که اگر تجربه گذشتگان مورد استقبال قرار نمی گرفت چه بسا، بسیاری از آثار از بین می رفت.
فتحعلی بیگی با اشاره به میزبانی بخش خصوصی و شهرداری تهران از جشنواره گفت: این مساله نشان دهنده این است که بازگشت به خویشتن در فرهنگ شکل گرفته و در حال رشد یافتن است.
وی ادامه داد: ما به گذشته نگاه کردیم و رهآورد های آن برای امروز را یافتیم؛ در اقصی نقاط ایران به فرهنگ، غیرت نشان می دهند و با ورود به این عرصه می توانیم نمایش های سنتی را به جایگاه واقعی بازگردانیم.
دبیر نوزدهمین جشنواره بینالمللی نمایش های آیینی و سنتی تاکید کرد: امیدوارم دانشگاه ها رشته هنرهای آیینی را برقرار کنند زیرا در غیر اینصورت جامعه از دانشگاه پیشی خواهد گرفت.
حمیدرضا اردلان دبیر بخش سمینار نوزدهمین جشنواره آیینی و سنتی نیز درباره تاثیرگذاری این سمینار در سرنوشت فرهنگی کشور اظهار داشت: دهها پژوهشگر ایرانی و خارجی دعوت فراخوان نوزدهمین جشنواره بینالمللی نمایش های آیینی و سنتی را قبول کردند و ۱۸ پژوهش از استانهای مختلف ایران به دبیرخانه رسید.
وی با بیان اینکه ۳۲ اثر از کل ۴۵ اثر ارسالی پذیرفته شده است، تصریح کرد: ۲۰ مقاله برای سخنرانی برگزیده شدند که ۱۲ مقاله از تهران و ۸ مقاله هم از استانها در جشنواره حاضر خواهند بود.
به گفته وی، امسال دو پژوهشگر از ایتالیا، یک نفر از افغانستان و یک مقاله هم از بارسلونای اسپانیا در جشنواره حاضر خواهند بود و سمینار پژوهشی ما هم در شهر قمصر کاشان برگزار می شود.
همچنین علی محمد سعادتی شهردار منطقه ۱۲ با بیان اینکه مدتها بود که شهر تهران به عنوان مقصد گردشگری محسوب نمی شد خاطرنشان کرد: هر روز اقبال عمومی به سمت ریشهها و ثروتهای فرهنگی ایرانی بیشتر می شود و نسلی که در دهههای گذشته به دنبال ایده آل های آن سوی مرزها بودند امروز به سمت فرهنگ بومی در حرکت هستند و آمارهای جشنواره نشان از تغییر ذائقه مردم دارد و این هنری است که بر پایه اندیشههای مردمی شکل میگیرد.
وی با بیان اینکه در حوزههای نمایشی، موسیقی و خوشنویسی ظرفیتهای بالایی در شهر تهران داریم تاکید کرد: حمایتهای شورای شهر و شهرداریها باعث شده تا به نهادی حمایتگر تبدیل شویم.
همچنین پیمان شریعتی دبیر اجرایی این دوره از جشنواره درباره تعداد شرکتکنندگان اظهار داشت: امسال بالغ بر یک هزار و ۵۰۰ نفر در جشنواره شرکت کردند.
وی درباره حضور علی نصیریان در جشنواره نیز گفت: ایشان رئیس افتخاری جشنواره هستند و در تمام این سال ها از جشنواره حمایت کرده اند و این جشنواره ۲۰ سال است که یک ستاد پایدار و متمرکز دارد زیرا اساتیدی مانند نصیریان و اردشیر صالحپور در آن فعالیت کردهاند.
وی با اشاره به گستردگی جشنواره آیینی و سنتی که دارای پنج جدول برای اجرای عمومی است تاکید کرد: نسخ قدیمی از شبیهخوانیها به دلیل برگزاری همین جشنواره پیدا شده و بسیاری از آنها بازنویسی شده اند.
وی افزود: طی سال های گذشته اساتید بزرگی را در این عرصه از دست داده ایم و اگر بزرگان هنرهای نمایشی آیینی و سنتی را قدر ندانیم و قدم های محکمی در زمینه ماندگاری این هنر برنداریم شاهد فراموشی آن خواهیم بود و مقصر اصلی خود ما هستیم.
محمد حسین ناصربخت قائم مقام جشنواره نیز یادآور شد: شش کتاب در این جشنواره چاپ خواهد شد که یکی از این کتابها هم از دل یک پایاننامه دانشگاهی آمده است. این عمل در راستای اندیشه حمایتی جشنواره از پایاننامههای دانشگاهی بوده است. امیدوار هستم این دوره از جشنواره آرزوی دیرینه ما را تحقق بخشد و مکان مشخص و ثابتی به منظور اجراهای آیینی و سنتی ایجاد شود.
نوزدهمین جشنواره نمایشهایی آئینی و سنتی به دبیری داود فتحعلیبیگی از ۱۹ تا ۲۶ مردادماه برگزار میشود.