مسکو - ایرنا - معاون وزیر امور خارجه روسیه اعلام کرد: ایالات متحده گورکن پیمان منع موشک های کوتاه و میان برد است و همه تبعات پایان این توافق به اقدامات واشنگتن علیه آن باز می گردد.

سرگئی ریابکوف مذاکره کننده ارشد هسته ای روسیه امروز دوشنبه خبرنگاران را دعوت کرد تا آخرین مواضع روسیه پس از پایان پیمان موشکی با آمریکا را به جهان اطلاع دهد.

وی افزود: آمریکا رویه جدیدی را در پیش گرفته است و هر پیمان یا قراردادی که به نفع خود نمی بیند را نابود می کند.

ریابکوف ادامه داد: همانطور که ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه گفته است تا زمانی که آمریکا موشک های جدید در اروپا مستقر نکند ما هم اقدامی نمی کنیم.

وی به بهانه های آمریکا برای نقض پیمان موشکی اشاره کرد و گفت: موشکی که آمریکایی ها از آن یاد می کنند، هیچگاه پیمان را نقض نکرد اما آمریکا دنبال بهانه بود تا روسیه را متهم به نقض این پیمان کند تا با خروج از این پیمان، محدودیت های خود را برای توسعه تسلیحات هسته ای از میان بردارد.

معاون وزیر امور خارجه روسیه مدعی شد که کشورش تمام تلاش خود را برای حفظ این پیمان به کار گرفت چرا که پیمان موشکی یکی از مهمترین توافقات جهانی در عرصه موشکی بود.

پیمان منع موشک‌های هسته‌ای میان برد و کوتاه برد هشتم ماه دسامبر سال ۱۹۸۷ بین میخائیل گورباچف آخرین رهبر اتحاد جماهیر شوروی و رونالد ریگان رئیس جمهوری وقت آمریکا امضا شد.
براساس این پیمان، توسعه و کاربرد تمام موشک‌های هسته‌ای و غیر هسته‌ای کوتاه و میان برد به استثنای موشک‌های دریایی ممنوع شد.
این پیمان نخستین قرارداد کنترل تسلیحات هسته‌ای موشکی راهبردی در جهان به حساب می‌آید که با توجه به اینکه در دوره جنگ سرد بین دو ابرقدرت (شوروی و آمریکا) امضا شده بود از اهمیت بسیار بالا و حیاتی برخوردار شده است.
براساس این قرارداد، موشک‌های میان برد از یک هزار تا پنج هزار و ۵۰۰ کیلومتر و کوتاه برد از ۵۰۰ تا یک هزار کیلومتر باید نابود شوند.
آمریکا پاییز پارسال با متهم کردن روسیه به نقض پیمان منع موشک‌های هسته‌ای کوتاه و میانبرد اعلام کرد که از این پیمان خارج می‌شود و روسیه نیز اجرای این پیمان را به تعلیق درآورد.

آمریکا دلیل اصلی خروج خود از این پیمان را عدم تعهد دیگر قدرت ها از جمله چین به آن می داند و روس ها هم که ظاهرا با این نظر موافق بودند معتقدند که امریکا به جای از بین بردن پیمان ها می تواند زمینه افزایش طرفین تعهدات را بوجود آورد و نیازی به زدن زیر میز نیست.

چینی ها تا امروز هیچ اهمیتی به درخواست آمریکا برای پیوستن به مذاکرات موشکی نداده اند و درخواست روسیه برای حضور در چنین نشست هایی را هم رد کرده اند.

با خروج همزمان دو کشور از این پیمان انتظار می رود دور تازه ای از مسابقه تسلیحاتی آغاز شود که اوج آن در قاره سبز خواهد بود مساله ای که باعث نگرانی دوچندان رهبران اروپا که دهه هاست به زمین  خط و نشان اتمی آمریکا و روسیه تبدیل شده اند، می شود تا شاید پا پیش بگذارند و چین را متقاعد به نشستن پشت میز مذاکره با آمریکا و روسیه کنند.

قدرت های اروپا پیشتر از روسیه خواسته بودند که در مقابل آمریکا سکوت کند و با وجود خروج ایالات متحده، همچنان به تعهدات خود در پیمان موشکی با آمریکا( به صورت یک طرفه) عمل کند موضوعی که خشم روس ها را در پی داشت و اعلام کردند که هر موشک امریکایی کوتاه یا میانبرد در خاک اروپا را یک هدف موشکی برای خود قلمداد خواهند کرد و سمت موشک های روسیه را به طرف اروپا می گیرند.