علیاکبر قاضیزاده روز دوشنبه در حاشیه مراسم گرامیداشت هشتاد و پنجمین سالگرد تاسیس ایرنا و بزرگداشت روز خبرنگار با بیان این که ایرنا سابقه قدیمی و گسترده در عرصه گزارش نویسی دارد، گفت: بسیاری از سبک های گزارش نویسی را ایرنا وارد ادبیات گزارش نویسی رسانه های کشور کرد.
وی افزود: برای نخستین بار طرح جشنواره تولیدات ایرنا در سال ۱۳۶۳ مطرح شد، در نظر داشتیم جشنواره رسانه های کشورهای عدم تعهد و در کنار اجلاس مجمع کشور ها عدم تعهد برگزار شود، که بنا به دلایلی برگزار نشد؛ ولی برگزاری نخستین دوره ان را به فال نیک می گیریم.
قاضی افزود: توصیه می کنم دبیرخانه دائمی این جشنواره در ایرنا برپا شود و همواره آثار ارسالی به آن مورد ارزیابی قرار گرفته و درپایان سال آثار برتر معرفی شوند.
وی که داور بخش گزارش در نخستین جشنواره تولیدات ایرنا بود، کیفیت آثار(گزارش) ارسالی بسیار عالی ارزیابی کرد و افزود: انتخاب سه اثر برتر کار سختی بود چون کیفیت آثار ارسالی خوب بود.
این استاد ارتباطات نگاه انسانی در گزارشها ارسالی را خوب دانست و گفت: نویسندگان این آثار نگاه انسانی به موضوع داشتند و اصلا بی تفاوت برخورد نکردند آثار ارسالی نیز از پرداخت خوبی برخوردار بوددند.
وی درباره نکاتی برای بهتر شدن گزارش نویسی، گفت: بسیاری از خبرنگاران در آغاز و ابتدای شروع گزارششان مقدمه توصیفی زیبایی می نویسند و اما از پاراگراف دوم و سوم مقدمه را فراموش می کنند و آغاز به نوشتن گزارشی بی ربط به مقدمه می کنند.
این پژوهشگر حوزه ارتباطات یکی دیگر از ایرادت برخی گزارش های ارسالی، نبود ارتباط درست میان نقل قول و مصاحبههای داخل گزارش بایکدیگر دانست و گفت: در برخی از گزارشها ارتباط منطقی بین نقل قول ها وجود ندارد.
وی طولانی و تکرار نوشتن مطالب را یکی دیگر مشکلات گزارش ها اعلام کرد و گفت: این مشکل از زمانی آغاز شد که میزان حقوق و دستمزد خبرنگار براساس کمیت مطالب در نظر گرفته شد.
این استاد روزنامه نگاری نگاه بدور از حب، بغض، عشق و تنفر را نیازمند کار خبر دانست و گفت: خبرنگار نباید موضع گیری و نظر درخصوص رویدادها داشته باشد و بگذارد خواننده براساس شواهد و اسناد مطرح شده شده خود قضاوت کند.
قاضی زاده نوشتن مطالب حاشیهای و همچنین بحرانی نشان برخی از اتفاقات کوچک را از ایرادات گزارش ها دانست و گفت: در برخی از گزارشها شاهد استناد به برخی آمار بدون منبع هستیم که نادرست است.
نخستین جشنواره تولیدات ایرنا در یک نگاه
حدود ۳۵۹ نفر در جشنواره شرکت کردند که از این تعداد ۲۱۶ نفر مرد (معادل ۶۰ درصد کل شرکت کنندگان) و ۱۴۳ نفر زن (معادل ۴۰ درصد) هستند.
از نظر تشکیلات اداری، بیشترین میزان مشارکت از سوی همکاران اداره کل اخبار استانها صورت گرفته است به گونه ای که ۲۲۱ نفر از همکاران این بخش با ۶۲۸ اثر (حدود ۶۲ درصد کل آثار) در نخستین جشنواره تولیدات ایرنا شرکت کرده اند.
پس از استانها، ادارات کل اخبار داخلی با ۵۴ نفر و ۱۵۴ اثر (معادل ۱۵ درصد)، چندرسانه ای با ۳۳ نفر و ۸۸ اثر (معادل ۹ درصد)، اخبار خارجی با ۳۱ نفر و ۸۳ اثر (معادل ۸ درصد)، پژوهش با ۱۴ نفر و ۳۷ اثر (نزدیک ۴ درصد)، حوزه مدیرعامل با دو نفر و ۶ اثر (حدود درصد) و صفحه اول نیز یک نفر با ۳ اثر (کمتر از نیم درصد) شرکت کرده اند.
از نظر قالب های آثار بیشترین آثار شرکت کننده مربوط به بخش گزارش با ۴۰۰ اثر (۴۰ درصد) است و پس از آن، مصاحبه ۱۸۷ اثر (۱۸/۸)، یادداشت ۱۱۴ اثر (۱۱ درصد) و خبر ۹۰ اثر (نزدیک ۹ درصد) قرار دارند.
گزارش تصویری هم با ۸۹ اثر (حدود ۹ درصد)، تحلیل ۳۹ اثر (حدود ۴ درصد)، فیلم ۳۵ اثر (۳/۵ درصد)، اینفوگرافی ۱۳ اثر (بیش از یک درصد)، ترجمه ۱۲ اثر (حدود یک درصد)، بولتن ۹ اثر (نزدیک یک درصد)، موشن گرافی ۸ اثر، نظرسنجی ۶ اثر و صدا ۵ اثر (زیر یک درصد کل آثار شرکت کننده) در این جشنواره شرکت کردند.
آثار دریافتی در دو مرحله توسط هیات داوران به سرپرستی استاد فریدون صدیقی دبیر علمی جشنواره تولیدات ایرنا مورد ارزیابی و بررسی قرار گرفت تا سرانجام، آثار برتر ساعتی پیش به مناسبت ۱۷ مرداد روز خبرنگار معرفی و تجلیل شدند.