به گزارش گروه نشریات خبری؛ بررسی امروز دوشنبه ۱۴ مرداد نشان می دهد که موضوع انتخابات در رسانه های نزدیک به اصلاح طلب بیشتر از رسانه های منتسب به جریان اصولگرا مورد توجه قرار گرفته است.
رسانه های اصلاح طلب با اشاره به فعالیت ها، راه کارها و دغدغه ها، به بررسی استراتژی جریان های سیاسی کشور در انتخابات پرداخته اند اما رسانه های منسوب به جریان اصولگرا انتقاد از اصلاح طلبان را در دستور کار خود قرار داده اند.
رسانه های نزدیک به جریان اصلاح طلب به تاکتیک های انتخاباتی جناح مطلوب خود اشاره کرده و نوشتند: بحث حضور یا عدم حضور اصلاح طلبان در انتخابات پیشروی مجلس و چگونگی استراتژی آنها در صورت حضور در انتخابات از جمله موضوعات مهم و داغ محافل سیاسی و رسانهای این روزها است.
رسانه های منتسب به جریان اصولگرا به نقد جناح مقابل پرداخته و با طرح این ادعا که اصلاحطلبان برای اداره کشور برنامهای ندارند، آورده اند:اصلاحطلبان همواره بر طبل بی قانونی می کوبند و انتظار دارند هر کاری انجام دهند و هر هزینه ای را به جامعه و کشور تحمیل کنند و سپس دوباره تأیید صلاحیت شوند.
رسانه های نزدیک به جریان اصلاح طلب در مطالب انتخاباتی خود به محورهایی همچون فعالیت های انتخاباتی اصلاح طلبان؛ رابطه اصولگرایان و احمدینژاد؛ اصلاح طلبان و روحانی و رقابت بر سر ریاست مجلس شورای اسلامی اشاره کرده اند.
رسانه های منسوب به جریان اصولگرا نیز به محورهایی چون انتقاد از اصلاح طلبان؛ اصلاح طلبان و فراکسیون امید و شعارهای پوپولیستی برگ برنده انتخابات آینده اشاره کرده اند.
رسانه های اصلاح طلب
برخی از گزاره های به کار رفته در این رسانه ها عبارتند از: بخشی از دغدغه اصلاحطلبان نه به وزارت کشور که به شورای نگهبان مربوط میشود ؛ اصلاحطلبان در چند وقت اخیر بحثهای متفاوتی درباره چگونگی حضورشان در انتخابات مطرح کردهاند؛ اصولگرایان چندی پیش جلسهای مشابه با رحمانیفضلی داشتند؛ بحث حضور یا عدم حضور اصلاحطلبان در انتخابات پیشروی مجلس و چگونگی استراتژی آنها در صورت حضور در انتخابات از جمله موضوعات مهم و داغ محافل سیاسی و رسانهای این روزها است ؛ این روزها اصلاح طلبان به دنبال تعیین تکلیف حضور خود در انتخابات مجلس هستند، در چنین وضعیتی این جریان سیاسی موضع واحدی ندارند ؛ در جلسات متعددی که بین اصولگرایان تشکیل شده است تاکنون بحثی از جذب احمدینژاد در میان نبوده است؛ تنها جریانی در داخل که معتقد است اصولگرایان و اصلاحطلبان هر دو یک جریان هستند و خود را منادی یک جریان متفاوت یا سوم بر مبنای عدالتمحوری میداند جریان احمدینژاد است؛ هر روز به سرنشینان اتوبوس دوطبقه ژنرالهایی که برای تصاحب صندلی لاریجانی، پاشنه ورمیکشند افزوده میشود.
فعالیتهای انتخاباتی اصلاح طلبان
-روزنامه شرق در صفحه نخست خود گزارشی با عنوان "صفآرایی اصولگرایان و اصلاحطلبان در وزارت کشور" منتشر کرده است. در بخشی از این مطلب می خوانیم: وزیر کشور بنا دارد برای بالابردن کیفیت انتخابات آتی با اکثر فعالان سیاسی از طیفهای مختلف دیدار داشته باشد تا دغدغههای ایشان را بشنود. هرچند بخشی از دغدغه اصلاحطلبان نه به وزارت کشور که به شورای نگهبان مربوط میشود. در نشست اخیر اصلاحطلبان با رحمانیفضلی شخصیتهایی مانند بهزاد نبوی، محسن هاشمی، حسین مرعشی، علی شکوریراد، حجتالاسلام مجید انصاری، الیاس حضرتی، احمد حکیمیپور، الهه کولایی، علیمحمد حاضری، محمدعلی وکیلی، حسین کمالی، پروانه مافی، اشرف بروجردی و فاطمه راکعی حضور داشتند که تعدادی از آنها به ابراز عقیده پرداختند. اصلاحطلبان در چند وقت اخیر بحثهای متفاوتی درباره چگونگی حضورشان در انتخابات مطرح کردهاند، برخی از آنها باور دارند که باید شرایطی مهیا شود تا حضورشان در انتخابات مؤثر باشد و برخی دیگر بنا بر مصلحت ملی، شرکت در انتخابات را ولو آنکه تمام شرایط مهیا نباشد، لازم میدانند. شاید یکی از مهمترین چهرههای جناح اصلاحات که در جلسه اخیر هم حاضر بود؛ بهزاد نبوی باشد که دارای اندیشه اخیر است. او چند وقت اخیر همواره بر این موضوع تأکید کرده است که برای جلوگیری از نیروهای تندرو و جلوگیری از سوءاستفادههای بینالمللی ضرورت دارد که در انتخابات شرکت کرد. به هر روی اصلاحطلبان برای دستیابی به بهترین شیوه در جلسه دیدار با وزیر کشور شرکت کردند تا دستِکم بخشی از مطالباتشان پیگیری شود.
اصولگرایان نیز چندی پیش جلسهای مشابه با رحمانیفضلی داشتند. احمد توکلی در پاسخ به این پرسش که در جلسه اصولگرایان با وزیر کشور چه گذشت به «شرق» گفت: «وزیر کشور تصمیم گرفته است با گروههای مختلف جلسات هماندیشی درباره انتخابات آتی داشته باشد و سخنان فعالان سیاسی از هر طیف را از زبان خودشان بشنود تا انتخابات پیشِرو با مشارکت حداکثری برگزار شود. تعدادی از چهرههای اصولگرا در جلسه با آقای رحمانیفضلی نظرات خود را بیان کردند، از فعالیتهای انتخاباتیشان حرف زدند و آنچه در مقطع کنونی برایشان مهم است را در میان گذاشتند. موضوع مهم آن جلسه درخواست برای رسیدگی واقعی به شکایتهای انتخاباتی بود بهنحوی که اگر تخلفی صورت گرفت، نیروهای سیاسی این اطمینان را داشته باشند که به تخلفات رسیدگی میشود. »
-"چانهزنی با حفظ دالهای گفتمانی اصلاحطلبی" عنوان گزارشی است که در روزنامه ابتکار منتشر شده است.در بخشی از آن می خوانیم: بحث حضور یا عدم حضور اصلاحطلبان در انتخابات پیشروی مجلس و چگونگی استراتژی آنها در صورت حضور در انتخابات از جمله موضوعات مهم و داغ محافل سیاسی و رسانهای این روزها است. مسئلهای که چندماه مانده به انتخابات اصلاحطلبان هنوز درباره آن به جمعبندی نرسیدهاند. برخی اصلاحطلبان معتقدند باید با شرط تایید صلاحیت چهرههای سرشناس و شناسنامه دار جریان اصلاحات در انتخابات شرکت کنند و در صورت محقق نشدن شروطشان، مثل گذشته با صندوقهای رای قهر کنند و به عبارتی دست به تحریم انتخابات بزنند. ولی برخی عقلای معتدل این جریان تاکید دارند که قهر و تحریم انتخابات نتیجهای عکس و خلاف خواست آنها دارد و منجر به مجلسی یکدست اصولگرا میشود که خروجی جز منزویشدن اصلاحطلبان و کنارگذاشتهشدنشان از قدرت ندارد. به همین دلیل برخی اصلاحطلبان به طور رسمی تقاضای مذاکره با اعضای شورای نگهبان را مطرح کردند، به این امید که بتوانند با رایزنی، تایید صلاحیت گزینههای احتمالی خود را در انتخابات پیشروی مجلس بگیرند.
-فرارو در مطلبی با عنوان "طرح نو سعید حجاریان برای شرکت اصلاحطلبان در انتخابات" به نقل از روزنامه سازندگی آورده است: سعید حجاریان می گوید: «اکنون، مردم به جریانهای سیاسی بی اعتماد هستند و هر نوع لغزش و اشتباه تاکتیکی و استراتژیک به مثابه مرگ یک جریان است، امروزه برخی از مردم میگویند شما گفتید به روحانی رأی بدهید تا شرایط سامان شود؛ اما این طور نشد، فلذا دیگر با طناب شما به چاه نمیرویم.»این روزها اصلاح طلبان به دنبال تعیین تکلیف حضور خود در انتخابات مجلس هستند، در چنین وضعیتی این جریان سیاسی موضع واحدی ندارند. سعید حجاریان به عنوان یکی از تئوریسینهای اصلی جبهه اصلاحات در گفتگو با روزنامه سازندگی به بیان آخرین مواضع خود پرداخته و بازهم بر حضور مشروط اصلاح طلبان در انتخابات اسفندماه تاکید کرده است.
به گزارش فرارو، در بین اصلاح طلبان افرادی همچون محسن رهامی و رسول منتجب نیا معتقدند تحت هر شرایطی باید در انتخابات شرکت کرد، اما در آن سو اشخاصی مانند عباس عبدی میگویند با توجه به شرایط موجود شرکت در انتخابات برای اصلاح طلبان موضوعیتی ندارد.
رابطه اصولگرایان و احمدینژاد
شرق در مطلبی با طرح سوال مبنی بر "رابطه اصولگرایان و احمدینژاد ترمیم میشود؟ " عنوان "احتمال، صفر" را برگزید و نوشت: عباس امیریفر، از نزدیکان سابق و از برائتجویان اخیر محمود احمدینژاد، در حالی مدعی شده که رئیس سابق دولت دو سال است که به دنبال گرفتن وقت ملاقات از مقام معظم رهبری است، اما به او وقت داده نشده که اسدالله عباسی، وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی دولت دوم احمدینژاد و سخنگوی فعلی هیئترئیسه مجلس، هم اخیرا گفته بود که هیچ صحبتی بین اصولگرایان مبنیبر جذب احمدینژاد وجود ندارد.عباسی هم به خبرآنلاین گفته که در جلسات متعددی که بین اصولگرایان تشکیل شده است، تاکنون بحثی از جذب احمدینژاد در میان نبوده و حتی تاکنون هیچ برآوردی از اینکه حضور احمدینژاد تهدید خواهد بود یا فرصت نداشتهایم، ازاینرو نشانههایی دیده نمیشود که از عزم احمدینژاد برای صفآرایی انتخاباتی یا جریانسازی خبر بدهد. امیریفر هم درباره احمدینژاد گفته که برخلاف نظر رهبری که مذاکره با ترامپ را جایز نمیداند و او را آدم بسیار بدی میداند، احمدینژاد به ترامپ نامه مینویسد و با کمال پررویی میگوید ترامپ مرد عمل است! هیچ شخصیتی مثل قالیباف با او ائتلاف نمیکند، واقعا باعث تأسف است از این بیبصیرتی! محمدحسین صفارهرندی، وزیر پیشین ارشاد احمدینژاد، هم دیروز در یک سخنرانی کدها و هشدارهایی داد که به نظر میرسد مقصودش رئیس سابقش بوده است. او گفت: متأسفانه برخی از افراد که روزی در کشور انقلابی بودند و شعار «مرگ بر اسرائیل» و «مرگ بر آمریکا» سر میدادند، امروز ترامپ را مرد عمل میدانند و دم از رفاقت با دشمنان میزنند. اشاره غیرمستقیم او به نامهنگاریهای محمود و تعابیری است که بهتازگی رئیس سابق دولت درباره ترامپ به کار برده است. صفارهرندی در ادامه هم هشدار داده است: برخی میخواهند در کشور جریان اصولگرا و اصلاحطلب را کنار بزنند و جریان بدلی و خطرناک را که هیچ امتحانی در عرصههای مختلف جامعه نداشته است، سر کار بیاورند. به جز جریان برانداز که مدتهاست شعار اصلاحطلب اصولگرا دیگه تمام ماجرا سر داده، تنها جریانی در داخل که معتقد است اصولگرایان و اصلاحطلبان هر دو یک جریان هستند و خود را منادی یک جریان متفاوت یا سوم بر مبنای عدالتمحوری میداند، جریان احمدینژاد است.
اصلاح طلبان و روحانی
در بخشی از یادداشت منتشر شده در روزنامه اعتماد با عنوان "ژنرالها و انتخابات" می خوانیم: چند صباحی است که تحلیلهایی از سوی رسانهها و اشخاص متمایل به جناح راست جمهوری اسلامی در تحلیلهایی به نارضایتیهای مردم اشاره کرده و به همین واسطه از عملکرد نامناسبت دولت و مجلس شورای اسلامی سخن به میان آورده و این ناکارآمدی را به اصلاحطلبان نسبت میدهند. عمده هدف این تبلیغات تحلیلگونه ایجاد فضای یأس و ناامیدی در مردم است کمااینکه علنا از عدم رغبت عموم جامعه برای شرکت در انتخابات مجلس شورای اسلامی سخن به میان میآورند حال آنکه اصلاحطلبان نه در قوهمقننه و نه در قوه مجریه در قدرت نیستند.
رقابت بر سر ریاست مجلس شورای اسلامی
"همه مردانِ رییس مجلس" عنوانی است که در روزنامه اعتماد منتشر شده است. در این مطلب آمده است: از حدود ۱۲ سال پیش تا امروز، علی لاریجانی ریاست مجلس را برعهده داشته و حال چشمانمان، چنان به صدای دورگه، پوست و چشمان روشن و موهای خرمایی او عادت کرده که سخت است کسی را به جز او تکیه زده بر کرسی ریاست پارلمان تصور کنیم.اما شاید باید کمکم چشمانمان را بشوییم و به جور دیگر دیدن صحن سبز بهارستان هم عادت کنیم، چرا که از یکسو، زمزمههایی درباره احتمال عدم کاندیداتوری مجدد «آقای رییس» در انتخابات مجلس بعد به گوش میرسد و از دیگر سو، هر روز به سرنشینان اتوبوس دوطبقه ژنرالهایی که برای تصاحب صندلی لاریجانی، پاشنه ورمیکشند، افزوده میشود. چنان که یک روز محمدباقر قالیباف، شهردار اسبق پایتخت و کاندیدای ناکام سه دوره انتخابات ریاستجمهوری، برای کامل کردن لشکر پارلمانی خود فراخوان میدهد و با اتکا به ایده «نواصولگرایی» از «مجلس نو» سخن میگوید. روز بعد، خبرِ دیدارهای چندباره او با محمود احمدینژاد، دیگر شهردار اسبق پایتخت و نیز رییس دولتهای نهم و دهم از لابهلای صفر و یکهای توییتر به سطور اخبار رسمی و تیتر مطبوعات جریان اصلی راه مییابد. یک روز خبری از سفرهای استانی سعید جلیلی، گزینه نزدیک به جبهه پایداری و سخنرانیهای انتقادیاش روی خط خبرگزاریهای اصولگرا میرود و روز بعد رسانهای نزدیک به اصولگرایان میانهرو، از پشتپرده تلاشهای مرتضی آقاتهرانی، دبیرکل جبهه پایداری برای جلب نظر آیتالله مصباحیزدی، پدر معنوی این تشکیلات اصولگرا منتشر میشود و همان رسانه خبر را این طور تحلیل میکند که هدف آقاتهرانی، این روحانی فرنگدیده پایداریها از آن تلاشها، احتمالا ایستادن در راس فهرست انتخاباتی مستقل این تشکیلات در پایتخت است. همزمان برخی از احتمال ورود عزتالله ضرغامی، رییس اصولگرای اسبق صدا و سیما سخن میگویند و طیفی دیگر میگویند ضرغامی اگر بنای ورود به انتخابات داشته باشد، بعید است که تا ۱۴۰۰ پا پیش بگذارد. از دیگر سو، اصولگرایان سنتیتر با محوریت «جمنا»، «شاجا»، «شورای وحدت اصولگرایان» یا هر عنوانی که بتوان بر آن گذاشت، از چهرههایی همچون غلامعلی حدادعادل، رییس اصولگرای مجلس هفتم، مهدی چمران، رییس اصولگرای شورای شهر دوم، سوم و چهارم و بهویژه محمدرضا باهنر، رکورددار حضور در مجلس شورای اسلامی به عنوان سرلیست این جریان سیاسی در پایتخت و احتمالا حمایت از آنها برای ریاست مجلس بعد نام میبرند.
رسانه های اصولگرا
برخی از گزاره های به کار رفته در این رسانه ها عبارتند از: اصلاحطلبان همواره بر طبل بیقانونی میکوبند و انتظار دارند هر کاری انجام دهند و هر هزینهای را به جامعه و کشور تحمیل کنند و سپس دوباره تأیید صلاحیت شوند؛ اصلاحطلبان برای اداره کشور برنامهای ندارند؛ اصلاحطلبان عارف را نمیخواهند؛ اصلاحطلبان در عملکردشان با ناکامی مواجه میشوند از وجود دولت سایه دم میزنند و اینگونه مطرح میکنند که برخی در جناح مقابل دولت، دولت در سایه تشکیل دادهاند.
انتقاد از اصلاح طلبان
-کیهان در بخشی از گزارش منتشر شده در ستون نگاهی به دیروزنامه های زنجیره ای نوشت: شایان ذکر است که بخشی از جریان سیاسی موسوم به اصلاحطلب همواره بر طبل بیقانونی میکوبد و انتظار دارد هر کاری انجام دهند و هر هزینهای را به جامعه و کشور تحمیل کنند و سپس دوباره تأیید صلاحیت شوند. همین مورد زمینه تحصن نمایندگان مجلس ششم را فراهم کرد که خسارتهایی را برای کشور به بار آورد.
-رسالت زیر عنوان "اصلاحطلبان برای اداره کشور برنامهای ندارند" آورده است: هرزمانی که اصلاحطلبان در عملکردشان با ناکامی مواجه میشوند از وجود دولت سایه دم میزنند و اینگونه مطرح میکنند که برخی در جناح مقابل دولت، دولت در سایه تشکیل دادهاند و این موضوع باعث میشود تا اصلاحطلبان نتوانند گامی جهت عبور از مسائل کشور بردارند. این جریان سیاسی بهطور دائم در حال فریب افکار عمومی است و از هیچ کاری برای تخریب جریان رقیب و شخصیتهای انقلابی دریغ نمیکند. برخی معتقدند نباید در برابر تهمتهایی که به جریان انقلابی وارد می کنند سکوت کرد و باید با انتشار مستندات، چهره واقعی اصلاحطلبان را به مردم نشان داد.
اصلاح طلبان و فراکسیون امید
در ستون اخبار ویژه روزنامه جوان زیر عنوان "اصلاحطلبان عارف را نمیخواهند! " آمده است: اصلاحطلبان به عملکرد فراکسیون امید انتقادات زیادی در این سه سال داشتند و بسیاری از این انتقادات مستقیماً متوجه ریاست فراکسیون مذکور یعنی محمدرضا عارف میشد. برخی هم این میان طوری موضع میگرفتند که روشن بود پیش از این هم با عارف مخالف بودهاند.
شعارهای پوپولیستی، برگ برنده انتخابات آینده
روزنامه رسالت در مطلبی آورده است: گاهی این «پوپولیستها» آنقدر به من و شما «وعده های ویترینی» و «پرآب و تاب» داده اند که دلمان غنج رفته و خیال کرده ایم این بار با همیشه فرق دارد. اگرچه در برخی از مقاطع زمانی، وعده ها، محقق شده اند اما در برهه هایی ورق برگشته و در حد همان نطق های آتشین قبل از انتخابات باقی مانده، طبعا دلیل توفیق چنین کاندیداهایی روشن است، آنها دارای کاریزمای قوی بوده و جامعه هدف را خوب می شناسند و به اصطلاح عامیانه می دانند چطور دل مخاطبان شان را به دست آورند.میتوان اینگونه تفسیر کرد که برخی گروههای سیاسی برای پر کردن سبد آرای خویش، وعده های «پوپولیستی» را به منظور همراهی توده های مردم در بوق و کرنا کرده و از موضوعاتی سخن می گویند که به مذاق من و شمای نوعی خوش بیاید.