وحید قبادی دانا رئیس سازمان بهزیستی و علیرضا رییسی معاون بهداشت وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، روز دوشنبه در مراسمی تفاهم نامه همکاری در زمینه مبارزه با تنبلی چشم را امضا کردند.
رئیس سازمان بهزیستی در این مراسم گفت: طرح غربالگری تنبلی چشم از سال ۷۴ در سازمان بهزیستی اجرایی شد و هر سال در آبان، آذر و دی در سطح کشور انجام می شود.
وی افزود: در سال ۹۷، حدود سه میلیون و ۴۰۰ هزار کودک سه تا ۶ ساله بررسی شدند که حدود ۱۵ هزار نفر از آنها دارای تنبلی چشم بودند و حدود ۸۵ هزار نفر دیگر هم به انواع دیگر اختلالات بینایی مبتلا بودند.
قبادی دانا گفت: شیوع تنبلی چشم در سال ۷۴، حدود ۲.۵ درصد بود و در سال ۹۷ حدود ۸. درصد بود که نشان دهنده موفقیت این برنامه است.
وی از هزینه هفت میلیارد تومانی در سال ۹۷ برای غربالگری تنبلی چشم خبر داد و افزود: این موضوع نشان می دهد که با هزینه های کم در حوزه پیشگیری می توانیم جلوی هزینه های سنگین در حوزه درمان را بگیریم.
قبادی دانا گفت: بر اساس تفاهم نامه امضا شده بین وزارت بهداشت و سازمان بهزیستی، همکاری بین بخشی برای مبارزه با تنبلی چشم شکل می گیرد و این سند همکاری به تجمیع اطلاعات بین این دو نهاد کمک خواهد کرد. این تفاهم نامه به ما این امکان را می دهد که در مرحله غربالگری بتوانیم از پوشش شبکه بهداشت و درمان کشور استفاده کنیم و در سطح های مداخله و درمان هم بتوانیم از خدمات بیمه ای، پوششی و درمانی وزارت بهداشت استفاده کنیم.
وی ادامه داد: در این طرح از ظرفیت های انجمن های علمی حوزه چشم و موسسات خیریه همکار با سازمان بهزیستی هم استفاده خواهد شد تا افراد دارای بیماری های چشمی مشکلاتشان حل شود.
۶۰ درصد کودکان مبتلا به تنبلی چشم علامت ظاهری ندارند
معاون بهداشت وزیر بهداشت نیز در این مراسم گفت: پیشگیری از بیماری تنبلی چشم کم هزینه اما درمان آن بسیار پرهزینه است.
وی افزود: در بیست سال گذشته، بیش از ۴۰ میلیون نفر غربالگری تنبلی چشم شدند. حدود سیصد هزار نفر از این افراد به تنبلی چشم مبتلا بودند و درمان شدند.
رئیسی ادامه داد: برای اطمینان خاطر از این موضوع که همه کودکان زیر ۶ سال مورد غربالگری تنبلی چشم قرار می گیرند و در صورت نیاز درمان می شوند، تفاهم نامه ای را با سازمان بهزیستی امضا کردیم. سازمان بهزیستی نقش مجری و حمایتی دارد و معاونت درمان وزارت بهداشت هم کارهای درمانی افراد دارای تنبلی چشم را پیگیری خواهد کرد.
رئیسی گفت: زیر سه ماهگی زمان مهمی برای غربالگری چشم است چرا که اگر نوزاد به آب مروارید مبتلا باشد تشخیص زودهنگام باعث درمان شود. از سه ماهگی تا ۶ سالگی هم زمان حساس برای غربالگری چشم محسوب می شود که افراد بیمار نیاز به تشخیص و درمان دارند.
وی گفت: ۶۰ درصد کودکان مبتلا به تنبلی چشم هیچ علامت ظاهری ندارند و نیاز به اقدامات تشخیصی و درمانی دارند.
به گزارش سازمان بهزیستی، رشد و تکامل مرکز بینایی هر فرد از دوران جنینی تا حدود هشت سالگی ادامه دارد که حداکثر سرعت رشد در ۲ سال اول است. هدف اصلی برنامه ملی غربالگری تنبلی چشم، کشف به هنگام کودکانی است که در ظاهر سالم به نظر میرسند، اما امکان دارد به دلیل نابرابری خطای انکساری چشمها، یکی از آنها در خطر تنبلی چشم بوده و از دید طبیعی برخوردار نباشد.
اختلال تنبلی چشم به دلیل آنکه اختلاف نمره دو چشم با یکدیگر تفاوت قابل توجه دارد و چشم ضعیفتر قادر به دریافت تصاویر واضحی از اشیا نیست، چشمی که دید ضعیفی دارد، دچار تنبلی چشم میشود و در اینحالت چشم تنبل که در اکثر موارد ظاهری طبیعی دارد، ممکن است، انحراف پیدا کند که خوشبختانه میتوان با تشخیص به موقع، این عارضه در کودکان ۳ تا ۶ سال را با احتمال موفقیت بالا برطرف کرد. والدین میتوانند برای معاینه چشم کودکان ۳ تا ۶ سال خود با مراجعه به پایگاههای غربالگری تنبلی چشم در استان یا شهرستانهای محل سکونت خود ضمن معاینه از نابینایی و کمبینایی کودکان پیشگیری کنند.