تهران- ایرنا - دبیر ستاد توسعه فناوری آب، خشکسالی، فرسایش و محیط‌زیست معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، حمایت از اقدامات فناورانه شرکت‌‎های دانش‌بنیان و استارت‌آپ‌های این حوزه را موجب افزایش سرعت تقویت منابع آبی کشور دانست.

به گزارش روز دوشنبه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، نادرقلی ابراهیمی با تاکید براین‌که در حال حاضر ۱۰ چالش عمده در جهان مطرح است، تغییر اقلیم را یکی از این چالش‌های اساسی دانست که با دخالت بشر موجب تغییر شرایط آب‌وهوایی کره زمین شده است.

وی کمبود منابع آب شیرین در دنیا را چالش دیگر دنیای کنونی خواند و با بیان اینکه، حدود سه درصد از آب‌های کره زمین، شیرین و قابل‌نوشیدن است، افزود: بیابان‌زایی مشکل دیگر بشر در کره خاکی است که ایران از این نظر، جزو کشورهای خشک و نیمه‌خشک محسوب می‌شود.

دبیر ستاد توسعه فناوری آب، خشکسالی، فرسایش و محیط‌زیست معاونت علمی در ادامه خاطرنشان کرد: در حال حاضر میانگین بارندگی سالانه در ایران یک‌سوم دنیا است.

وی با اشاره به موضوع ریزگردها در منطقه خاورمیانه، اظهار کرد: این منطقه در گذشته به‌ واسطه وجود تالاب‌ها و رودخانه‌های منطقه بین‌النهرین، وضعیت ثابت و مناسبی داشت، اما در حال حاضر به علت اقدامات و دست‌کاری‌های بشر در محیط‌زیست، این ثبات را شاهد نیستیم.

ابراهیمی اضافه کرد: هم اکنون بیشتر سرشاخه‌های ورودی به بین‌النهرین، اروند و خلیج‌فارس در حال حاضر بسته‌ شده‌ و همین موضوع، کانون‌های گردوغبار و بیابان‌ها را ایجاد کرده است.

وی با اشاره به اینکه آلودگی‌های زیست‌محیطی که بر اثر دست‌کاری‌های انسان به وجود آمده، اساس شکل‌گیری این ۱۰ چالش در دنیا محسوب می‌شود، افزود: البته علم و فناوری این فرصت را به ما می‌دهد تا این چالش‌ها را مدیریت کنیم.

 دبیر ستاد توسعه فناوری آب، خشکسالی، فرسایش و محیط‌زیست معاونت علمی ادامه داد: به‌عنوان‌ مثال در سیل اخیر در منطقه جنوب کشور که چند میلیارد مترمکعب آب شیرین و چند میلیارد تن خاک حاصلخیز زراعی و مرتعی کشور در بازه زمانی کوتاهی از دست رفت، می‌توانستیم با اجرای انواع طرح‌های علمی آبخوان‌داری و آبخیزداری، باران و سیلاب را به‌عنوان یک فرصت طلایی برای ذخیره آب و حفظ خاک استفاده کنیم.

وی با اشاره به موضوع فرسایش آبی در کشور اظهار کرد: در حال حاضر میزان این نوع فرسایش خاک در کشور ما ۸ تا ۱۲ تن است که بالاتر از میزان نرمال است. پس باید در مراتع و مزارع با روش‌های مختلفی از جمله حفظ و توسعه انواع گیاهان مرتعی، برخورد با عوامل مخرب مراتع به‌ویژه آتش‌سوزی‌های عمدی و سهوی و اعمال روش کشاورزی حفاظتی با شخم حداقلی مزارع، زبری خاک را افزایش دهیم.

ابراهیمی در ادامه گفت: اقدامات راهبردی برای حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان و استارت‌آپ‌های این حوزه نیز مشخص است تا از ایجاد، تقویت و تأمین منابع مالی برای اقدامات فناورانه و علمی حمایت شود.