به گزارش گروه نشریات خبری؛ بررسی امروز دوشنبه ۱۴ مرداد نشان می دهد که رسانه های داخلی کشور اعم از روزنامه ها و تارنماها استراتژی طیف های سیاسی کشور را مورد واکاوی قرار داده اند.
رسانه های نزدیک به جریان اصلاح طلب، مواضع انتخاباتی جناح مطلوب خود را مورد بررسی قرار داده اند. رسانه های نزدیک به جریان اصولگرا به انتقاد از عملکرد اصلاح طلبان اشاره کرده اند.
رسانه های نزدیک به اصلاح طلب در مطالب انتخاباتی خود به محورهایی همچون اصلاح طلبان و انتخابات؛ انتقاد اصولگرایان از رییس دولت اصلاحات؛ فعالیت اصولگرایان؛ احمدی نژاد و اصولگرایان؛ رفتارسنجی "محمدرضا عارف"؛ اشاره کرده اند.
رسانه های منتسب به جریان اصولگرا نیز انتقاد از جناح مقابل را در دستور کار خود قرار داده اند.
رسانه های اصلاح طلب
برخی از گزاره های به کار رفته در این رسانه ها عبارتند از: اصلاحطلبان هنوز موضع مشخصی در قبال انتخابات پیشرو اتخاذ نکردهاند؛ نجفی پیش تر خواستار استقبال شورای نگهبان از حضور نیروهای اصلاحطلب در انتخابات مجلس یازدهم شده بود.؛ موضوع ردصلاحیتها همواره بوده و هست و نباید شرکت در انتخابات را صرفا به این مساله گره زد؛ مواضع جدید سعیدحجاریان درباره چگونگی حضور اصلاح طلبان در انتخابات مجلس، ابعاد تازهای از تحرکات سیاسی این طیف را عیان کرد، این درحالیست که صادق زیباکلام حضور اصلاح طلبان در مجلس را مسئله ثانویه میداند؛ اصولگرایان در حالی نامه وقت رئیس دولت اصلاحات را همچنان بهشدت تقبیح میکنند که در آن بهطور مشخص اهداف، خواستهها و منافع ایران تشریح شده بود؛ برخلاف نامههای شعاری، کلیشهای و نصیحتوار محمود احمدینژاد که مشخص نیست با چه هدفی نوشته میشود.
اصلاح طلبان و انتخابات
-روزنامه شرق در صفحه نخست خود طی گزارشی به گفت و گو با "بهزاد نبوی" پرداخت و عنوان "از اصول اصلاحطلبی خارج نشدهام" را برگزید. در این مطلب آمده است: اصلاحطلبان هنوز موضع مشخصی در قبال انتخابات پیشرو اتخاذ نکردهاند؛ برخی از آنها باور دارند اگر جناح اصلاحات بیقیدوشرط وارد انتخابات شود، سرمایه اجتماعی و آبروی سیاسی این جناح مخدوش میشود و برخی دیگر معتقدند مناسبترین راه برای نیل به توسعه سیاسی، همچنان انتخابات است و اگر اصلاحطلبان به هر دلیلی انتخابات را تحریم کنند، شرایط نامناسبتر از اکنون میشود و از سوی دیگر ممکن است در شرایطی که عرصه بینالمللی بر ایران تنگ است، حضور حداقلی مردم در انتخابات دستمایه سوءاستفاده بیگانگان شود. بهزاد نبوی معتقد به نظریه اخیر است و باور دارد شرکتنکردن اصلاحطلبان در انتخابات، علاوه بر آنکه باعث رویکارآمدن نیروهای تندرو میشود، امنیت ملی را نیز به خطر میاندازد.
-همچنین روزنامه اعتماد در مطلبی با عنوان "تندروی میانهروی؛ الگوی جدید آرایش سیاسی" به سخنان "بهزاد نبوی" پرداخت و نوشت: بهزاد نبوی ضمن حمایت از تداوم ائتلاف جریان اصلاحات و اعتدال مطرح کرد. به گزارش این روزنامه وی پیش تر در مصاحبههایی، خواستار استقبال شورای نگهبان از حضور نیروهای اصلاحطلب در انتخابات مجلس یازدهم شده بود. آن هم در حالی که پیش از این عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان تاکید کرده بود که این شورا بنا ندارد، برای هیچ جریان سیاسی، بهویژه اصلاحطلبان «فرش قرمز» پهن کند تا وارد رقابتهای انتخاباتی شوند، نبوی گفته بود که اتفاقا این شورا باید چنین کند تا با توجه به شرایط خاص کشور در مناسبات منطقهای و جهانی، مشارکت حداکثری در انتخابات پیشرو محقق شود. جالب آنکه همین دیروز کدخدایی بار دیگر به این موضوع واکنش نشان داده و در توییتی گفته برای آنها که واجد شرایط قانونی نامزدی در انتخابات هستند، «فرش قرمز قانون» پهن است. تاکیدی که از قضا، همواره مورد اشاره اصلاحطلبان نیز بوده و اساسا آنچه در بحث احراز صلاحیتها، مورد تاکید قرار میدهند، لزوم پایبندی تمامی نهادهای برگزارکننده و ناظر بر انتخابات بر «مر قانون» است. نبوی اما در گفتوگوی اخیر خود با «خبرآنلاین»، علاوه بر این مسائل، به ابعاد دیگر این کارزار انتخاباتی پرداخته و از الگوی ائتلاف نیروهای اصلاحطلب و معتدل که پیشتر در انتخابات ۹۴ تجربه شد، دفاع کرده است.
نبوی در خصوص تحریم، شرکت یا شرکت مشروط در انتخابات گفته است: «در هیچ انتخاباتی نهتنها آقای خاتمی، بلکه اصلاحطلبها هم انتخابات را تحریم نکردهاند. من پیشتر گفتهام در هر شرایطی باید در انتخابات شرکت کنیم.» نایبرییس مجلس ششم البته تاکید میکند که موضوع ردصلاحیتها همواره بوده و هست و نباید شرکت در انتخابات را صرفا به این مساله گره زد..... چنانکه تاکید کرده تصمیمگیری در رابطه با این مهم، لزوما با نظر شورای نگهبان محقق نخواهد شد، بلکه تصمیمی است از جانب «حاکمیت» و به منظور «حفظ نظام، کشور و امنیت ملی».
-"صادق زیبا کلام" در گفتگو با تارنمای فرارو به مواضع و راهکارهای اصلاح طلبان پرداخته است. به گزارش این تارنما وی گفت: اصلاحطلبان در باتلاق لیست امید گرفتار شدهاند/ اصلاحطلبان نباید از پاسخ به مردم طفره بروند / باید نقشه راه جدید تهیه شود.
فرارو نوشت: مواضع جدید سعیدحجاریان درباره چگونگی حضور اصلاح طلبان در انتخابات مجلس، ابعاد تازهای از تحرکات سیاسی این طیف را عیان کرد، این درحالیست که صادق زیباکلام حضور اصلاح طلبان در مجلس را مسئله ثانویه میداند و معتقد است این جریان سیاسی در وهله اول باید درباره وعده هایی که طی چهار سال اخیر به مردم داده و به آنها عمل نشده، پاسخگو باشد و در وهله دوم نیز نقشه راه جدید جبهه اصلاحات را تهیه کنند....این استاد دانشگاه ادامه داد: «این آقایان باید یک دستورالعمل تازه، نقشه راه جدید و چه باید کرد؟ ارائه دهند تا اصلاحات را از بن بست فعلی که در آن گرفتار شده است، خارج کنند.» ...زیبا کلام با بیان اینکه اصلاح طلبان فکر میکنند تنها از صندوق رای وزارت کشور است که میتوان اهداف اصلاحی را پیگیری کرد، گفت: «تجربه تلخ فراکسیون امید و انتخاب روحانی در سال ۹۶ نشان داد که چیزی تغییر نکرده، بنابراین باید اصلاح طلبان یک طرح جدید را برنامهریزی کنند، تا بتوانند از راههای دیگر نیز اهداف اصلاح طلبانه را به پیش ببرند و پیگیری کنند.»
انتقاد اصولگرایان از رییس دولت اصلاحات
-روزنامه شرق در گزارشی با استفاده از روتیتر "حمله سعید جلیلی به رئیس دولت اصلاحات" و تیتر "نامه ۲۰۰۳ چه بود؟" نوشت: نامزد اصلح جبهه پایداری در انتخابات سال ۹۲ که در این سالها همواره از منتقدان جدی دولت بوده است و روحانی و بهویژه تیم سیاست خارجی دولت در هیچیک از سخنرانیهای او از گزند حملاتش مصون نیستند، روز گذشته نقبی به گذشتهها زد و به رئیس دولت اصلاحات حمله کرد و کنایهای هم به دولت سازندگی زد. او روز گذشته گفته است: «در روزهای آخر ریاستجمهوری آقای هاشمی، همان دولتهایی که شش سال با آنها گفتوگوی بهاصطلاح انتقادی انجام شد، حکم جلب آقای هاشمی را صادر کردند. زمانی کسانی با شعار گفتوگو تعابیر اغراقآمیزی نظیر شهید آبراهام لینکلن را به کار میبردند؛ آمریکا به آنها چه پاسخ داد؟ او پاسخ داد ایران محور شرارت است؛ اینها تجارب ملت ماست». کنایه سعید جلیلی به نامه سیدمحمد خاتمی به دولت وقت آمریکاست که به نامه ۲۰۰۳ معروف شد. در همه این سالها، اصولگرایان بابت این نامه بهشدت به رئیس دولت اصلاحات و اصلاحطلبان تاختهاند و آن را ننگین یا نامهای که ایران را به آمریکا فروخت، خواندهاند. این در حالی است که محمود احمدینژاد در همه سالهایی که بر سر کار بود و بعد از آن، بیش از هشت نامه به رؤسای جمهور آمریکا نوشته و یکدهم این نقدها را نیز دریافت نکرده است.
اصولگرایان در حالی نامه وقت رئیس دولت اصلاحات را همچنان بهشدت تقبیح میکنند که در آن بهطور مشخص اهداف، خواستهها و منافع ایران تشریح شده بود؛ برخلاف نامههای شعاری، کلیشهای و نصیحتوار محمود احمدینژاد که مشخص نیست با چه هدفی نوشته میشود.
-همچنین تارنمای خبر آنلاین به واکنش "محسن غرویان"، مدرس حوزه علمیه، درباره هجمه افرادی مانند پناهیان به رئیس دولت اصلاحات، پرداخت و با طرح سوال مبنی بر "چرا به رئیس دولت اصلاحات حمله میشود؛ ولی به احمدینژاد نه!" آورده است: محسن غرویان، مدرس حوزه علمیه، درباره هجمه افرادی مانند پناهیان به رئیس دولت اصلاحات در پی انتشار مقاله او در گاردین مبنی بر ائتلاف برای صلح گفت: خاتمی شخصیتی بینالمللی است و محبوبیت زیادی در داخل کشور دارد؛ بنابراین گذشته افراد، مجموعه افکار و شخصیت افراد مشخص است. خاتمی زمانی که در دوران ریاستجمهوریاش در هریک از مجامع بینالمللی حضور پیدا میکرد، وجهه ایران را برجسته میکرد و حضور او در سطح بینالمللی، حضوری افتخارآمیز بود. این واقعیتی بوده که در تاریخ ثبت شده است. امثال آقای پناهیان و اینها بهتر است وارد این بحثها نشوند؛ چون به ضرر خودشان تمام میشود. بههرحال شخصیتها هرکدام در وزنهای اجتماعی خاصی ارزیابی میشوند و بهتر است هر فردی حریم خود را درست تشخیص دهد و به جایگاه اجتماعی خود و دیگران توجه داشته باشد. به نظر من اینها با هم قابل مقایسه نیستند. محسن غرویان در پاسخ به این سؤال که چرا پناهیان درباره سخنان احمدینژاد مبنی بر مذاکره با آمریکا اظهارنظر نمیکند، بیان کرد: سخنان آقای پناهیان بر اساس حساب و مبنا نیست، بلکه موضعگیریهای شخصی یا خیلی جناحی و حزبی است؛ بنابراین روشن است. حال و وضعیت آقای احمدینژاد هم معلوم است؛ او مبنای مشخصی ندارد و هر روز موضعی میگیرد و نان به نرخ روز میخورد که نباید اینگونه سخن بگوید؛ اما مبنای سخنان آقای خاتمی از زمان ریاستجمهوری اینگونه بود که ابتدا گفتوگوی تمدنها را برابر نظریات علمی برخورد تمدنهای هانتینگتون مطرح کرد که در واقع در سطح یک متفکر سیاسی نظریهپردازی بود و درحالحاضر نیز بر همان مبنا سخن میگوید. مبنای آقای خاتمی گفتوگو است و فکر میکنم واقعیتهای جهان هم دیر یا زود ما را به سمت پذیرش گفتوگو و مذاکره خواهد برد.
فعالیت اصولگرایان
-تارنمای فرارو ر مطلبی با عنوان "نقشه انتخاباتی جلیلی!" نوشت: گفته می شود سعید جلیلی قطب جبهه پایداری در انتخابات مجلس خواهد بود.
استقبال سرد از جلیلی این سوال را در فضای رسانهای ایجاد کرده است که او چگونه میخواهد به عنوان مهره اصلی بخشی از اصولگرایان در انتخابات حاضر شود؟ البته شاید به همین دلیلی است که جبهه پایداری و هوادارانش او را برای انتخابات مجلس آماده میکنند نه انتخابات ریاست جمهوری. شاید جبهه پایداری و مشاوران جلیلی به این نتیجه رسیده اند که امکان ندارد او بتواند در انتخابات ریاست جمهوری موفق شود، اما در انتخابات مجلس میتواند نتیجه بهتری کسب کند.
تحرکات سیاسی سعید جلیلی دوباره توجهها را به خود جلب کرده است. این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در هفتههای اخیر انتقادات شدیدی از دولت کرده است. او همچنان نقد سیاست خارجی و به ویژه پرونده هستهای را در دستور کار خود قرار داده است.
-به گزارش فرارو، شخصیتهای سیاسی هنگامی که کمی از ساختار دولت و قدرت کنار گذاشته میشوند تا مدتها به انزوا میروند و در آستانه انتخاباتها فعالیتهای فشرده خود را از سر میگیرند. اقدامات تازه سعید جلیلی نیز در حالی صورت میگیرد که چند ماه دیگر انتخابات مجلس شورای اسلامی برگزار میشود.
سعید جلیلی در انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۲ همراه با چند نامزد دیگر اصولگرا از جمله محمد باقر قالیباف، در مقابل حسن روحانی قرار گرفت و با کسب فقط چهار میلیون رای شکست سختی خورد. حالا با افزایش فعالیتهای جلیلی گفته میشود، او آماده نقش آفرینی فعال در انتخابات مجلس شورای اسلامی است و چه بسا قصد دارد خود نامزد انتخابات مجلس شود.
احمدی نژاد و اصولگرایان
روزنامه ابتکار در مطلبی به سخنان "غلامعلی جعفرزاده ایمنآبادی" نایب رئیس فراکسیون مستقلین ولایی مجلس درخصوص نگاه اصولگرایان به احمدی نژاد پرداخته است.
به گزارش این روزنامه، نایب رئیس فراکسیون مستقلین ولایی مجلس با اشاره به نگاه اصولگرایان به احمدینژاد با توجه به سبد آراء وی، گفت: اصولگرایان خود را مقصر رهاشدگی احمدینژاد میدانند اما شروط احمدینژاد برای ائتلاف با اصولگرایان سنگین خواهد بود.
غلامعلی جعفرزاده ایمنآبادی در واکنش به خبر دیدار قالیباف و احمدینژاد و گمانههای انتخاباتی و سیاسی مطرح، گفت: گروههای سیاسی مختلفِ متمایل به جناح راست به دنبال جذب این سبد آراء به نفع خود هستند. به احتمال زیاد در هفتههای آینده نیز اخباری مبنی بر جذب احمدینژاد در ردههای مختلف به گوش برسد. البته که احمدینژاد به راحتی سبد رای خود را در اختیار سایر گروههای سیاسی قرار نخواهد داد.
جعفرزاده ایمنآبادی یادآور شد: احمدینژاد تجارب ناخوشایندی از جناح راست دارد، از این رو اصولگرایان در محافل خصوصی ضمن سرزنش خود اذعان دارند که رفتارهای آنها موجب انحراف احمدینژاد شد زیرا احمدینژاد تاب این همه فشار و گزند را نداشت.... رو اصولگرایان آغوش خود را برای احمدینژاد باز کردند اما احمدینژاد امروز دیگر احمدینژاد سالهای ۱۳۸۴ و ۱۳۸۸ نیست، احمدینژاد با تجارب بیشتر عاقلتر شده و سینه پر از درد دارد لذا این شرایط موجب میشود که پیوندی بین وی با اصولگرایان رقم نخورد. اصولگرایان برای افزایش آراء سبد خود باید به دنبال راههای دیگر باشند. جعفرزاده ایمنآبادی در پاسخ به این سوال که آیا هزینهکرد جذب احمدینژاد به نفع اصولگرایان است یا به بدنه آسیب میزند، گفت: شرایط احمدینژاد برای اصولگرایان سنگین است. با توجه به غرور اصولگرایان به نظر میرسد که آنها زیر بار چنین هزینهای نروند.
رفتارسنجی "محمدرضا عارف"
نامهنیوز در مطلبی با عنوان "شکست فراکسیون امید؛ آیا همه مشکلات به دلیل یک ائتلاف بود؟" نوشت: آنچه عارف تخریب میخواند انتقادهایی است که در تمام اینسالها به منش این شخصیت سیاسی شده است و او به جای اصلاح روش خود اکنون میگوید منتظر چنین تخریبهایی بودم.
محمدرضا عارف که اینروزها برخلاف رویکرد چندسال اخیرش قدری بیشتر سخن میگوید و گاه از وضع موجود انتقاد میکند...عارف با این سخنان بیش از اینکه قصد داشته باشد به آسیبشناسی عملکرد نامطلوب فراکسیون امید بپردازد، سعی میکند از پذیرش مسئولیت ناکارآمدی فراکسیون امید فرار کند و آن را بر گردن یک استراتژی نادرست یعنی ائتلاف بیندازد اما او توضیح نمیدهد که ائتلاف سال۹۴ با هدایت چه کسی انجام شد؟ عارف در لیست ۳۰نفره تهران در انتخابات مجلس سر لیست بود و تمام افرادی ذیل نام او مطرح بودند با تأیید شخص و او البته سید محمد خاتمی نامشان در لیست جا گرفته بود و اگر لیست مذکور مورد پسند او یا دیگر سران اصلاحات نبود، شاید بهتر بود که پیش از انتخابات سابقه افراد را بررسی و بینش سیاسی خود مانع حضور آنها در لیست میشدند.... در این میان عارف افراد حاضر در لیست را مقصر میداند که در باطن طور دیگری رفتار کردند اما واقعیت این است که تأیید او باعث اغوای مردم شد و اویی که به مردم توصیه میکرد که به تمام اعضای لیست رأی بدهند باید بر شایستگی افراد موجود در لیست نظارت میکرد زیرا مردم وظیفه باطنشناسی نامزدهای لیست را نداشتند؛ بنابراین اگر امروز عارف از بطن نمایندگان فراکسیون امید انتقاد میکند در جالب این است که عارف در میان تمام چنین انتقادهایی یک درصد هم خودش را مقصر نمیداند و همواره سعی میکند که مشکل را بر گردن دیگران بیندازد.
رسانه های اصولگرا
برخی از گزاره های به کار رفته در این رسانه ها عبارتند از: مدعیان اصلاحات در شرایطی که مردم از لحاظ تأمین مایحتاج اولیه زندگی خود در مضیقه هستند و بحث معیشت بهعنوان اولین و اصلیترین دغدغه این روزهای جامعه مطرح است، با تاکتیک تغییر و جابه جایی اولویتهای جامعه سعی دارند دوباره شعارهای دستهچندمی اصلاحطلبی را داغ کنند.؛ اصلاحطلبان به بسیاری از قشرها بهعنوان ابزار انتخاباتی و تبلیغاتی برای وجهه دادن به خود نگاه میکنند.؛ مدعیان اصلاحات با اعتراف به این واقعیت که در مشکلات و معضلات معیشتی و اقتصادی کشور مسئول هستند و در انتخابات آینده مردم به آنها اعتمادی نمیکنند درصدد آن هستند برای کسب آرای انتخابات، چهرههای رادیکال خود را به میدان بیاورند.
انتقاد از اصلاح طلبان
-کیهان در بخشی از گزارش منتشر شده در ستون "نگاهی به دیروزنامههای زنجیرهای" خود آورده است: گفتنی است همزمان با نزدیکتر شدن ایام انتخابات مجلس، مدعیان اصلاحات در شرایطی که مردم از لحاظ تأمین مایحتاج اولیه زندگی خود در مضیقه هستند و بحث معیشت بهعنوان اولین و اصلیترین دغدغه این روزهای جامعه مطرح است، با تاکتیک تغییر و جابه جایی اولویتهای جامعه سعی دارند دوباره شعارهای دستهچندمی اصلاحطلبی را داغ کنند.
از سوی دیگر اصلاحطلبان به بسیاری از قشرها بهعنوان ابزار انتخاباتی و تبلیغاتی برای وجهه دادن به خود نگاه میکنند. اگر کمیبه سطح شعارها و دغدغههایی که این جریان سیاسی درباره اقشار و صنوف مختلف سر دادهاند توجه کنیم به خوبی جنس جعلی و انحرافی بودن این شعارها را درمییابیم. این جریان سیاسی خصوصاً در حوزه زنان به شکل کاملاً ابزاری برای رای آوری و پرکردن سبد رای خود نگاه میکند. در همین باب حتی خود زنان اصلاحطلب که کنشهای سیاسی تند و تیزی از خود در برخی از مواقع نشان میدهند هم معترف استفاده ابزاری از رای ۵۰ درصد جامعه شدهاند.
-همچنین این روزنامه در بخش دیگری از گزارش منتشر شده خود نوشت: پر واضح است که مدعیان اصلاحات با اعتراف به این واقعیت که در مشکلات و معضلات معیشتی و اقتصادی کشور مسئول هستند و در انتخابات آینده مردم به آنها اعتمادی نمیکنند درصدد آن هستند برای کسب آرای انتخابات، چهرههای رادیکال خود را به میدان بیاورند و از این منظر تنها راه خود را عبور از نظارت استصوابی و فشار به شورای نگهبان میدانند.
-روزنامه رسالت در مطلبی با عنوان "قانون را مشروط کنید تا اصلاحطلبان به قدرت برسند!" آورده است: اصلاح طلبان در سه انتخابات (در سالهای ۹۲،۹۴،۹۶) با همه سرمایه سیاسی و اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و رسانهای وارد کارزار انتخابات شدند؛ اما با شکست تئوریهای مدیریتی سازشکارانه خود، به فرافکنی روی آورده و حمایت از روحانی را در چارچوب انتخاب میان بد و بدتر تئوریزه کردند و فراکسیون امید را محصول رد صلاحیت اصلاحطلبان کارآمد خواندند، چه تضمینی وجود دارد که در صورت کسب مجدد کرسی قدرت، بهجای پاسخگویی، طلبکار نظام سیاسی نشوند! تضمین عملیاتی و عینی آنها برای مسئولیتپذیری در مقابل جبران خسارت مدیریتهایاصلاحطلبانه چیست؟