دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، فشار زیادی بر پکن برای دستیابی به توافق تجاری جدید وارد می کند. آمریکا روز دهم مرداد ۱۰درصد تعرفه تازه بر ۳۰۰ میلیارد دلار کالای وارداتی از چین وضع کرد. چین نیز تهدید کرد که این اقدام را تلافی خواهد کرد.
دولت چین درپاسخ به این اقدام آمریکا روزدوشنبه ۱۴ مرداد از ارزش یوان در برابر دلار کاست و قیمت دلار به بالاترین میزان نسبت به یوان از سال ۲۰۰۸ رسید. پکن همچنین اعلام کرد که خرید فرآوردههای کشاورزی از ایالات متحده را متوقف میکند.
رسانههای چینی بهنقل از بانک مرکزی این کشور اعلام کردند که کاهش ارزش یوان واکنشی به یک جانبهگرایی و نیز وضع تعرفههای جدید بر کالاها و فرآوردههای چینی است.
**تاثیر جنگ تجاری بر آسیا
بازار فروش نفت به تنشهای تجاری میان آمریکا و چین واکنش نشان داد، روز دوشنبه ۱۴مرداد ۱۳۹۸ بعد از اعلام وضع ۱۰ درصد تعرفه بر ۳۰۰ میلیارد دلار کالای چینی قیمت نفت شاخص برنت از حدود ۶۵ دلار به ۶۲ دلار کاهش یافت و دوباره با کاهشی ۱٫۱ درصدی به ۶۱ دلار و ۲۱ سنت سقوط کرد.
این تنش های جدید تاثیر زیادی بر قلب اقتصادی چین، هنگکنگ گذاشته است شاخص بورس هنگکنگ در روز دوشنبه ۳ درصد افت کرد. کری لم، رئیس منطقه ویژه اداری هنگکنگ، هشدار داده که این منطقه وارد مرحله بسیار خطرناک شدهاست.
در سنگاپور نیز برای دومین ماه متوالی صادرات کاهش یافته است. در ماه ژوئن امسال در مقایسه با همین ماه درسال گذشته، صادرات سنگاپور ۱۷.۳ درصد افت کرده است.همزمان با کاهش قابل توجه صادرات سنگاپور، آمار رشد اقتصادی این کشور که در اواخر تیرماه انتشار یافت حاکی از۳.۴ درصد تنزل رشد در مقایسه با چهار ماه گذشته است.
هند، اندونزی و کره جنوبی نیز تحت تاثیر این جنگ تجاری قرار گرفته اند برای اولین بار در ۹ ماه گذشته، صادرات هند ۹.۷ درصد کاهش یافت. اندونزی هم که چین را بزرگترین شریک تجارتیاش میداند، در مقایسه با همین مدت در سال گذشته، شاهد ۸.۹ درصد تنزل صادرات بود. کاهش صادرات کره جنوبی هم معادل ۵/۱۳ درصد بود.
ترامپ گفته ویتنام تا کنون از جنگ تجاری آمریکا و چین سود برده است احتمال دارد ویتنام در فهرست بعدی تعرفههای او قرار بگیرد و اقتصاددانان میگویند امکان دارد نام تایوان و کره جنوبی هم در این لیست گنجانده شود.
اگر دونالد ترامپ روند کنونی را در مبارزه با اقتصاد جهانی ادامه دهد و اقتصاد کشورهای آسیایی آسیب بیشتری ببیند، این موضوع می تواند در دراز مدت به سایر نقاط دنیا نیز لطمه بزند.
**هشدار سازمان های بین المللی
در خردادماه و پیش از تنش های کنونی سازمان توسعه و همکاری اقتصادی در پاریس در گزارشی هشدار داد که عواقب جنگ تجاری آمریکا و چین نه تنها اقتصاد این دو کشور را تحت تاثیر قرار خواهد داد، بلکه بر رشد اقتصادی جهان نیز تاثیر خواهد داشت.
این سازمان که ۳۵ عضو از کشورهای دموکراتیک و دارای اقتصاد آزاد دارد، اثرگذارترین اتاق فکر اقتصادی جهان به شمار میرود.
این سازمان روز چهارشنبه، اول خردادماه، گفت جنگ تعرفهها میان آمریکا و چین میتواند طی دو سال آینده روند رشد اقتصادی جهان را ۰.۷ درصد کاهش دهد که این میزان برابر ۶۰۰ میلیارد دلار است.
بر اساس برآورد این سازمان با افزایش تنش های تجاری و افزایش تعرفه ها رشد اقتصادی آمریکا ۰.۸ درصد افت می کند و رشد اقتصاد چین نیز ۱.۱ درصد کاهش می یابد.
این سازمان گزارش داده که این تنش ها حتی بر رشد اقتصادی امسال نیز تاثیر گذاشته است، در سال جاری رشد اقتصاد جهانی ۳.۲ درصد خواهد بود، در حالی که سال قبل ۳.۵ درصد بود.
سازمان توسعه وهمکاری اقتصادی همچنین گفته است که افزایش تعرفهها ۳/۰ درصد بر رشد تورم و ۲/۰ تا ۳/۰ دهم درصد بر رشد تولید ناخالص داخلی آمریکا تاثیر منفی خواهد داشت. روند رشد تجارت جهانی از ۵.۵ درصد در سال ۲۰۱۷ به صفر درصد در ماههای ابتدایی سال ۲۰۱۸ رسیده است و این اتفاقات نگران کننده است.
**آمریکا بیشترین ضرر را کرده است
آمارها نشان می دهد که محاسبات دونالد ترامپ در تشدید این جدال درست از آب در نیامده است وسیاست هایی سختگیرانه دونالد ترامپ به نتیجه مطلوب نرسیده است و واشنگتن در این رویارویی تا کنون بیشتر از پکن خسارت دیده است.
در کل سال ۲۰۱۸ تجارت دوجانبه دو کشور بیش از ۴۱۹ میلیارد دلار به نفع چین بود. آمریکا تنها ۱۲۰ میلیارد دلار صادرات به چین داشت و چین نیز بیش از ۵۳۹ میلیارد دلار صادرات به آمریکا انجام داده بود.
روند مبادلات تجاری در نیمه اول سال جاری میلادی تغییر موازنه به سود چین را تایید میکند؛ در شش ماه اول سال گذشته صادرات چین به آمریکا ۱۳۳ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار بیش از واردات بوده، این میزان در مدت مشابه امسال به ۱۴۴ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار افزایش یافته است.
دور تازه مذاکرات تجاری میان آمریکا و چین به تازگی در پکن خاتمه یافته است، ترامپ گرچه این مذاکرات را سازنده خواند اما گفت که از نتایج آن راضی نیست. او از شی جینپینگ، رئیس جمهور چین، انتقاد کرد که برای دست یافتن به توافق نهایی تعلل میکند.
ظاهرا سیاست های تندروانه تجاری دونالد ترامپ در آمریکا رو به افزایش است، بر اساس گزارش روزنامه اتریشی اشتاندارد فروشندگان آمریکایی معتقدند که این سیاستها به ضرر مصرفکنندگان تمام میشود. صنعتگران آمریکایی نیز شکایت دارند و هشدار میدهند که جنگ تجاری ترامپ میتواند به کاهش سرمایهگذاری منجر شود.