تهران – ایران – هفتاد و چهارسال پس از فرو افکندن نخستین بمب اتم توسط آمریکا بر شهر هیروشیما درمورخ ششم اوت 1945میلادی(15مرداد 1324)، همچنان اکثریت افکار عمومی آمریکا از این اقدام حمایت و آنرا محق می دانند.

تارنمای خبری سی ان ان روز چهارشنبه به مناسبت هفتاد و چهارمین سالگرد بمباران اتمی هیروشیما  درمقاله ای تحت عنوان "چرا آمریکا بمب اتمی بر هیروشیما افکند" به زوایای مختلف این اقدام که پیامد آن 70 هزار کشته در نخستین انفجار و 70 هزار قربانی دیگر پس از  آن به دنبال داشت، پرداخت.

تارنمای این رسانه تصویری آمریکایی دراین خصوص نوشت: دانشمندان آمریکایی که بر روی پروژه "منهتن" کار می کردند، درماه جولای 1945 و پس از تسلیم آلمان نازی در ماه مه همان سال، موفق به آزمایش بمب اتمی شدند.

بنابر این گزارش، "هنری ترومن"رئیس جمهور وقت آمریکا با تشکیل کمیته ای از مشاوران به ریاست "هنری استیمسون" (Henry Stimson) وزیرجنگ، از آنها خواست تا استفاده از بمب اتمی علیه ژاپن را بسنجند.

"سام روشای"(Sam Rushay) مسئول بایگانی "کتابخانه  هری ترومن" دراین خصوص به سی ان ان گفت: در آن زمان اجماعی گسترده در حمایت از انجام چنین حمله ای به ژاپن در میان اعضای این کمیته وجود داشت و استیمسون بسیار مصر در به کار بردن این بمب بود.

در همین حال "چارلز میر"(Charles Maier) استاد تاریخ از دانشگاه هاروارد نیز به این شبکه خبری گفت: در حالی که برای ترومن اتخاذ تصمیم دیگری نیز  ممکن بود، اما برای وی توجیه کردن افکار عمومی آمریکا از اینکه با داشتن چنین سلاحی، جنگ را طولانی تر کرده است، دشوار می نمود.

میر که رشته"جنگ جهانی دوم" را در این دانشگاه تدریس می کند،گفت: در آن زمان ژاپن آماده تسلیم بدون شرط نبود و نمایش قدرت این سلاح  که از سوی بسیاری از دانشمندان از جمله "جان مک کلوی" (John McCloy) معاون وزیرجنگ مورد موافقت قرار گرفت، این نگرانی را به دنبال داشت  که این مساله کار را تمام نکند.

این استاد تاریخ دانشگاه هاروارد افزود:در آنموقع ترومن و  مشاوران نظامی وی بیم آن را داشتند که  یک حمله نظامی به (خاک) ژاپن بسیار گزاف تمام شود، چرا که تجربه حمله به دو  منطقه "آیوا جیما" (Iwo Jima)  و "اوکیناوا" با توجه به آنکه نیروی دریایی و هوایی ژاپن نابوده شده بود، از بابت تلفات برای نظامیان آمریکا بسیار سنگین تمام شد.

در همین حال مسئول کتابخانه هری ترومن نیز گفت: این باور در میان طراحان نظامی آمریکایی وجود داشت که ژاپنی ها تا آخرین نفر خواهند جنگید.

وی به این شبکه خبری گفت که در آن زمان هیروشیما یکی از چهار هدف بالقوه برای فرو افکندن بمب اتمی بود وترومن تصمیم در انتخاب این هدف را به  فرماندهان نظامی خود واگذار کرد، هیروشیما  بدان جهت انتخاب شد که  دارای اهمیت نظامی بود.

سی ان ان نوشت: بمباران هیروشیما و ناکازاکی رخ داد و آمریکا بعنوان تنها کشوری درجهان باقی ماند که از سلاح هسته ای در یک جنگ استفاده کرد.

تارنمای این شبکه خبری آمریکایی افزود: نتیجه این بمباران اتمی (هیروشیما) کشته شدن حداقل 70 هزار نفر درنخستین انفجار بود و حدود 70 هزار نفر دیگر نیز بر اثر تاثیرات رادیو اکتیو ناشی ازاین انفجار جان باختند، تلفات این انفجار تا  پنج سال بعد از آن ادامه داشت و قربانیان آن به 200هزار نفر رسید.

آمریکا در مورخ 9 اوت 1945 (18 مرداد 1324) بمب دوم را بر روی شهر ناکازاکی فرو افکند که منجر به کشته شدن 80 هزار نفر شد.

بعدها "شورای شهر هیروشیما" قطعنامه ای دراین زمینه به تصویب رساند که در آن شخص ترومن را به دلیل سرباز زدن از اظهار ندامت در به کار بردن بمب اتمی  محکوم کرد.

ترومن نیز درپاسخ به این قطعنامه درنامه ای ضمن اشاره به آن که وی چندان تحت تاثیر این قطعنامه قرار نگرفته است، چنین نتیجه گیری کرد که قربانی کردن دو شهر هیروشیما و ناکازاکی دراین جنگ برای چشم انداز سعادت هردو کشور ژاپن و آمریکا و متحدان آن لازم و ضروری بود.

سی ان ان افزود:بنابر نظرسنجی های که درمورد کابرد سلاح اتمی علیه ژاپن صورت گرفته و با وجود  گذشت بیش از هفت دهه از این واقعه، اکثر افکار عمومی آمریکا همچنان از این اقدام حمایت می کنند.

موسسات نظرسنجی همچون گالوپ و  پیو دراین زمینه در چند نوبت از افکار عمومی آمریکا دست به نظرسنجی زده اند، گالوپ در سال 1945 و بلافاصله پس از این بمباران نظرسنجی به عمل آورد که در آن 85 درصد آمریکایی ها  تصمیم ترومن در حمله اتمی به ژاپن  را مورد تایید قراردادند.

سی ان ان در پایان نوشت:بنابرآخرین نظرسنجی که در سال 2015 میلادی توسط موسسه پیو به عمل آمد، همچنان اکثر آمریکایی های ،56درصد، به کار بردن سلاح اتمی علیه ژاپن را محق دانسته اند.

بمباران اتمی دو شهر ناکازاکی و هیروشیما توسط آمریکا با  کسب رضایت انگلیس و بنابر توافق "کبک" (Quebec Agreement) صورت گرفت.

توافق کبک که بین انگلیس و آمریکا بود در  اوت سال 1943 بین "فرانکلین روزولت" رئیس جمهوری وقت آمریکا و وینستون چرچیل نخست وزیر آنزمان انگلیس به  امضا رسید، به موجب این توافق دو طرف چارچوبی درزمینه  هماهنگی و توسعه علوم و مهندسی مرتبط به انرژی اتمی بخصوص تسلیحات هسته ای را ترسیم کردند.اروپام **1302**