تهران-ایرنا- فرا رسیدن «روز خبرنگار» فرصتی بود تا مسوولان در شبکه اجتماعی توئیتر این روز را به اصحاب رسانه تبریک بگویند و خبرنگاران از مشکلات بسیار گلایه کنند.

به گزارش گروه تحلیل، ‌تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا،‌ کاربران شبکه اجتماعی توییتر در ۲۴ ساعت گذشته مسایلی چون روز خبرنگار، اعلام نفرات برتر کنکور سراسری ۱۳۹۸ و حضور «محمد جواد آذری جهرمی» در خانه یک زوج گنابادی را مورد توجه قرار دادند.

روزی برای خبرنگاران

 سالگرد شهادت «محود صارمی» خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی ( ایرنا ) و روز خبرنگار، موضوعی بود که کاربران شبکه اجتماعی توئیتر و به ویژه مسوولان و اصحاب رسانه، به آن پرداختند و با هشتگ‌ «#روز_خبرنگار» درباره آن توئیت کردند.

حساب کاربری «پاد» (پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری) به نقل از «حسن روحانی» رییس جمهوری نوشت: «بی‌لکنت از دولت انتقاد کنید. خبرنگاران بدون لکنت زبان، نقص ما را بگویند؛ راه حل هم پیشنهاد بدهند».

«اسحاق جهانگیری» معاون  رییس جمهوری نیز به مناسبت این روز توئیت کرد: «١٧مرداد سالروز شهادت خبرنگار شجاع ایرانی صارمی، به دست عوامل جهل و جور، روز بازشناسی منزلت خبرنگاران، روزنامه نگاری و رسانه است. جامعه امروز بیش از هر زمان نیازمند نقش آفرینی روزنامه نگاران آزاد، اخلاقی، حرفه‌ای و شجاع و رسانه‌های مستقل و برکنار از منافع شخصی و جناحی است. روز خبرنگار مبارک»

«محسن هاشمی رفسنجانی» رییس شورای شهر تهران نیز در توئیت خود از شرایط موجود برای خبرنگاران انتقاد کرد و چنین نوشت: «پس ازآمادگی پمپو برای سفربه ایران و مصاحبه با رسانه‌های فارسی، مطرح شد آیا خبرنگاران حرفه‌ای در سطح جهانی داریم که مصاحبه و او را به چالش بکشند؟ از اعلام آمادگی بعضی گزارشگران خود «لری کینگ» پندار صدا و سیما که بگذریم، می‌بینیم که از پرورش و رشد خبرنگاران حمایت نشده و بعضا آن‌ها را سرکوب و فراری داده‌ایم»

«زهرا ساعی» نماینده مجلس شورای اسلامی نیز از فرصت روز خبرنگار بهره جست و ضمن اشاره به مشکلات موجود در زندگی حرفه‌ای خبرنگاران، آورد: «مشکلات معیشتی، عدم تثبیت موقعیت شغلی، یارانه‌های کاغذ، استرس‌های کاری، حفظ اخلاق و رسالت اجتماعی خبرنگاری را به یکی از پر چالش ترین شغل های ایران امروز تبدیل کرده است.»

«محمدرضا بادامچی» دیگر نماینده مجلس شورای اسلامی بود که در دو توئیت پیوسته (رشتو) درباره خبرنگاران نوشت: «باید در روز خبرنگار از روزنامه‌نگارانی یاد کنیم که مسئولیت حرفه‌ای و شرافت قلم خود را با هیچ متاعی عوض نکرده و نمی‌کنند. آنان که قلم خود را تنها برای آگاهی مردم، آزادی انسان و توسعه کشور به کار می‌گیرند، شایسته بهترین تکریم‌ها هستند. زندگی آن‌ها همواره با رنج‌های بسیار همراه است. همه شهروندان و مسئولان باید ارزش این انسان‌های شریف را بدانند و اگر حمایت نمی‌کنند، حداقل بی‌مهری نکنند.»

اما توئیت «حسن نمکدوست» از اساتید این حوزه نیز مورد توجه بسیاری از کاربران قرار گرفت. وی نوشت که: «به سیاق مغز که گیرنده درد ندارد تا بتواند حواس‌اش به همه چیز باشد، به نظرم خبرنگار روز خاصی ندارد، بازنشستگی و تعطیلی ندارد، روز و شب و سخت و زیان‌آوری ندارد، نالیدن از روزگار و ناملایمات هم ندارد. باز درست مانند مغز، خبرنگار اما همه دردها را، جز درد خود، با تمام وجود حس می‌کند.»

در حالی که بسیاری از مسوولان و فعالان سیاسی به تبریک روز خبرنگار در فضای مجازی پرداختند، یکی از خبرنگاران در توئیتی نوشت: «امروز نگهبان ورودی دانشگاه فردوسی روز خبرنگار را به من تبریک گفت، بی‌تردید صادقانه‌ترین، بی‌توقعانه‌ترین، دوستانه‌ترین و لذت‌بخش‌ترین تبریک روز خبرنگاری بود که تا الان دریافت کردم».

فرا رسیدن روز خبرنگار، فرصتی بود تا خبرنگاران از مشکلات موجود بگویند. خبرنگاری در توئیتی اظهارات مدیر کل مطبوعات داخلی وزارت ارشاد را باز نشر داد که گفته بود: «هم اکنون ۳۰۰ روزنامه در کشور منتشر می‌شود که شمارگان مجموع آنها به یک میلیون نسخه نمی‌رسد».

خبرنگار دیگری نیز چنین نوشت: «خبر موجود زنده‌ای‌ است که پس از تولد می میرد؛ خبرنگار اما همچنان دوزیستی‌است که به طرق مختلف خود را زنده نگه‌داشته است، نه بیمه دارد؛ نه ثبات شغلی و نه آرامشی».

مشکلات صنفی نیز موضوعی بود که خبرنگاران به آن توجه کردند. خبرنگاری توئیت کرد: «خبرنگاران همیشه پیگیر مشکلات همه اقشار و اصناف بوده و هستند، اما متاسفانه سال‌ها است که خودشان از داشتن یک انجمن صنفی خوب و قدرتمند محرومند!»

خبرنگار دیگری نیز نوشت: «خیلی‌ها در روز خبرنگار از ضرورت احقاق حقوق خبرنگاران می‌گویند، عکس یادگاری می‌گیرند و می‌روند تا سال بعد برگردند و همین حرف‌ها را تکرار کنند.»

خبرنگار دیگری نیز در توئیتی گلایه آمیز نوشت: «روز خبرنگار است. ما تا امروز نه حقوق گرفتیم و نه یک تبریک خشک و خالی از سوی سرپرست و مدیرمسئول. نه اینکه فکر کنید این یک‌ مسئله جدید است. روال ده سال گذشته همین بوده است. جشن و بریز و ‌بپاش دورهمی ها مال شما، تهیه گزارش تصویری در برف و بوران و آفتاب داغ مال ما.»

خبرنگاری نیز نوشت: «نباید روز خبرنگار را فقط به یک تبریک خلاصه کرد بلکه باید قدمی برای رفع مشکلاتی همچون مسکن، بیمه و... این قشر زحمت کش برداشت»

اعلام حکم قطعی «مسعود کاظمی» نیز در روز خبرنگار نیز موضوعی بود که خبرنگاران به آن توجه کردند و اغلب از عدم تجدید نظر در حکم وی گلایه کردند.

روز اشک‌ها و لبخندها

اعلام نفرات برتر کنکور سراسری سال ۱۳۹۸ نیز موضوعی بود که کاربران بسیاری به آن توجه نشان دادند و از هشتگ‌های «#کنکور» و «#کنکور_سراسری» استفاده کردند. کاربری ضمن اشاره به اطلاعات منتشر شده نوشت: «در حالی که تهران حدود ۱۷ درصد جمعیت کشور را تشکیل داده است، ۵۰ درصد نفرات برتر کنکور تهرانی هستند. اغلب رتبه‌های برتر دیگر نیز متعلق به کلانشهرها هستند. عدالت آموزشی در عرصه تاخت و تاز خصوصی سازی آموزش و پرورش هر روز بی رمق‌تر می‌شود.»

کاربر دیگری نیز چنین نوشت: وقتی تهران با ۱۰ درصد جمعیت کشور تقریبا ۵۰ درصد از رتبه‌های برتر کنکور را دارد، نشون دهنده‌ی هوش یا تلاش کم غیرتهرانی‌ها نیست نشان‌دهنده‌ی عدم برخورداری یکسان از امکانات آموزشی است.»

کاربر دیگری نیز در همین ارتباط آورد: «اسامی رتبه های برتر کنکور۹۸ آمده است. اغلب آن‌ها را تهرانی‌ها تشکیل می‌دهند. به نظرم این فقط مربوط به هوش نمی‌شود. اختلاف در برخورداری از امکانات آموزشی کشور که بین تهران و شهرستان‌ها ایجاد شده است نیز یکی از دلایلش آن است که کلی استعداد سوخت شود متاسفانه»

بیشتر بودن تعداد پسرهای دارنده رتبه برتر نیز موضوع دیگری بود که کاربران به آن توجه نشان دادند. کاربری نوشت: «از۳۰ نفر برتر ۳ گروه اصلی: ۲۱ نفر پسر ۹ نفر دختر بودند. تو خود حدیث مفصل بخوان از این مجمل.»

کاربر دیگری نیز به وضعیت مدارس نفرات برتر کنکور اشاره کرده و آورده است: «آمار قابل تامل از نفرات برتر کنکور۹۸ نشان می‌دهد، هیچ یک از نفرات برتر از مدارس عادی نیستند، حتی بعضا شهریه ۱ سال مدرسه شان بیش از ۲۰ میلیون است؛ یعنی متاسفانه عامل پول یکی از تعیین کننده‌ترین عوامل موفقیت در آینده است. در کشورهای سرمایه‌داری هم، مدارس خاص و غیردولتی اینگونه رشد نکرده‌اند.»

خبرنگاری نیز با اشاره به همین موضوع نوشت: «امروز به نفرات برتر کنکور زنگ زدیم تا صحبت کنیم و یک گزارش ببندیم. به جرات هشتاد درصدشان کلاس کنکور و موسسات شرکت نکرده بودند؛ ولی نمی‌دانم چرا همین‌ها دوماه دیگر در تبلیغات موسسات کنکور سر و کله‌شان پیدا می‌شود.»

فشار روانی ایجاد شده بر کنکوری‌ها نیز موضوعی بود که بسیاری از کاربران از آن حکایت می‌کردند. کاربی نوشت: «نصف لذت زندگی را به خاطر استرس ویران کننده‌ی اعلام نتایج کنکور از دست دادیم. خدا را شکر که دیگر از این کابوس فاصله گرفتم. امیدوارم روزی برسد که این آزمون حذف شود.»

کاربر دیگری نیز نوشت: «هربار که نتیجه کنکور می‌آید، یاد این موضوع می‌افتم که چقدر دوستانم، پدر و مادرم و حتی نزدیک ترین آدم‌ها از روی خیرخواهی تصور کاذبی از توانایی و ظرفیتم به من می دهند و این باعث شده است تا فکر کنم فلان موقعیت درحد من نیست و این باعث می‌شود آدم هیچوقت از نتیجه راضی نباشد».

قصه آب دوغ خیار

قبول دعوت یک جوان گنابادی در فضای مجازی برای صرف «آب دوغ خیار» توسط «محمد جواد آذری جهرمی» وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، مورد توجه کاربران شبکه اجتماعی توئیتر قرار گرفت و آن‌ها با هشتگ‌ها «#وزیر_جوان»، «#آبدوغ_خیار» و «#آذری_جهرمی» به این میهمانی واکنش نشان دادند. بسیاری از کاربران از جمله خود وزیر فرصت را برای شوخی درباره این اتفاق مهیا دیدند. کاربری نوشت:

«می‌گویند تعارف آمد و نیامد دارد. آقا وحید یک بفرما زدند و آقای وزیر جوان هم گفتند: از تو به یک اشاره از من به سر دویدن»

کاربری نیز خطاب به وزیر جوان نوشت: «برای آبدوغ خیار می‌روی گناباد، نامه‌ها را چه کسی می‌خواند؟!»

گروهی از کاربران معتقد بودند این اقدام آذری جهرمی، تلاشی تبلیغاتی برای آینده است و بهتر است وزیر ارتباطات به وظایف اصلی خود بپردازد. گروهی نیز این پرسش را مطرح کردند که اگر وزیر درگیر مهمانی رفتن به خانه شهروندان یا بازدید از قنات‌ها می‌شود، چه زمانی فرصت دارد به کارهای اداری خود بپردازد.

برخی کاربران اما با این اقدام وزیر جوان موافق بودند. کاربری نوشت: «قبول دعوت شام توسط یک مسوول چرا باید اینقدر برای مردم عجیب باشد؟ اقایون حواستان به فاصله‌ای که با مردم دارید هست؟ نترسید، چندروزی بیخیال تیم حفاظت و تشریفات شوید، بیاید بین مردم، حرفهایشان را بشنوید،‌ همدلی را بیشتر کنید. مثل کاری که جهرمی کرده است. مردم ولی نعمتند؛ یادتان نرود.»

کاربر دیگری نیز ضمن دفاع از این اقدام نوشت: بزرگترین مشکل امروز ما نه ترامپ، نه تحریم؛ بلکه دیوار بی‌اعتمادی است که بین مسئولین و مردم قد علم کرده است. وقتی وزیری با یک پیام پا می‌رود خانه یک زوج می‌نشیند آبدوغ خیار می‌خورد، یعنی به تنهایی دارد دیوار بی‌اعتمادی را خراب می‌کند.»

کاربری نیز نوشت: «بابا بنده خدا اذری جهرمی یک کاسه ابدوغ خیار زده است، اینقدر اذیتش می‌کنید. اگر بجاش چند  هزارمیلیارد بر بدن می‌زد، چکارش می‌کردید؟!»

کاربر دیگری نیز نوشت: «آذری جهرمی به گناباد رفته است. یکنفر برایش کامنت گذاشته است و شام آبدوغ‌خیار دعوتش کرده است. حتی اگر نمایش باشد، جامعه به این سطح از دلخوشی‌های حتی نمایشی نیازمند است و وجودشان می‌تواند خیلی مفید باشد، اگر به بن‌بست و ناامیدی نخورد.»