به گزارش تارنمای شبکه خبری سی ان ان، فضانوردان در ماموریتهای فضایی طولانی مدت به مریخ به طور مستمر در معرض پرتوی با دز پایین قرار میگیرند. نتایج یک مطالعه جدید نشان داد که این تابش می تواند مشکلاتی را در مغز موشهای آزمایشگاهی ایجاد کند که به اختلال در یادگیری و حافظه و بروز اضطراب در آنها منجر میشود.
مطالعات پیشین در مورد اثرات پرتو بر مغز بر مبنای دزهای بالاتر و مدت زمان تابش کوتاهتر انجام شده بود که به گفته دستاندرکاران پژوهش جدید، بازتاب دقیقی از شرایط حاکم بر اعماق فضا نیست.
در این پژوهش جدید موشهای آزمایشگاهی برای مدت 6 ماه در معرض تابش پرتوی با دز پایین قرار گرفتند. در پایان این 6 ماه، پژوهشگران دریافتند که تابش مداوم پرتو علامتدهی در قشر پیش پیشانی (prefrontal cortex) و هیپوکامپ (hippocampus) مغز را مختل کرده است، امری که هم حافظه و هم یادگیری موشها را تحت تاثیر قرار داده بود.
علاوه بر این، مشاهده رفتاری هایی که از وجود اضطراب در موشها حکایت داشت، محققان را به این باور رساند که قرار گرفتن در معرض پرتو بر آمیگدال (amygdala) که بخشی از مغز است، نیز اثر میگذارد.
پژوهشگران با استناد به نتایج این پژوهش این طور استنباط کردند که از هر پنج فضانوردی که برای انجام ماموریت کیهانی به اعماق فضا فرستاده میشوند یک نفر اضطراب را تجربه میکند، از هر سه نفر یک نفر با اختلال حافظه دست به گریبان بوده و در مجموع همه این فضانوردان در تصمیمگیری با مشکل مواجه میشوند، مهارتی که در ماموریتهای فضایی به مریخ که در آن ارتباطات با زمین با حداکثر بیست دقیقه تاخیر انجام میشود، ضروری است.
نتایج این پژوهش نیاز به تدبیر اقدامات ایمنی را برای حفاظت از فضانوردانی که به ماموریت های طولانی مدت اعزام میشوند، برجسته میکند.
نتایج مطالعاتی که ناسا اوایل سال جاری میلادی انجام داد نیز نشان داده بود اقامت طولانی مدت در فضا افت قابلیتهای شناختی را در فضانوردان به همراه دارد.
جزئیات این مطالعه در مجله eNeuro منتشر شده است.