تاریخ انتشار: ۱۹ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۹:۰۶

سنندج - ایرنا - بزرگترین سایت باغ انار کردستان به وسعت ۱۳۰ هکتار در روستای روآر از توابع سروآباد به دلیل از کار افتادن شناورهای انتقال دهنده آب و عدم آبیاری درختان آن در خطر خشک شدن قرار گرفته است.

سایت باغی ۱۳۰ هکتاری انار در روستای روآر سروآباد که بزرگترین سایت باغی در غرب کشور نیز به شمار می رود، هم اکنون به دلیل سوختن شناورهای پمپاژ آن بیش از ۱۵ روز است آبیاری نشده و درختان انار آن در خطر خشک شدن قرار دارند.

این سایت باغی که در سال ۸۴ تا ۹۰ با اعتباری بیش از ۱۵ میلیارد ریال احداث شده هم اکنون بعد از گذشت هشت سال به مرحله ثمر و باروری رسیده اما سوختن شناورهای انتقال دهنده آب به مخزن ایستگاه پمپاژ در روزهای اخیر موجب شده این سایت باغی با مشکل جدی و خطر نابودی قرار گیرد.

مدیر جهاد کشاورزی سروآباد روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: عملیات اجرایی سایت باغی روستای روآر در بخش مرکزی این شهرستان سال ۸۴ آغاز و در سال ۹۰ با اعتباری بیش از ۱۵ میلیارد ریال به بهره برداری رسیده است.

محمد رحیمی افزود: اجرای این سایت باغی تحت نظارت و مطالعات مهندسین مشاور و شرکت‌های پیمانکاری طرف قرارداد با شرایط مناسب و استانداردهای لازم و قابل قبول انجام شد و به عنوان یکی از پروژه های موفق طرح توسعه باغات شهرستان از لحاظ اجرای عملیات زیربنایی، انتخاب گونه مناسب و مقبولیت اجتماعی بهره برداران مطرح بوده است.

وی اضافه کرد: این سایت باغی شامل احداث ایستگاه پمپاژ آب، سامانه انتقال و سامانه توزیع به صورت آبیاری قطره ای تحت فشار است که نهال های آن توسط دولت به صورت رایگان به باغداران منطقه واگذار شد.

رحیمی یادآور شد: احداث ایستگاه پمپاژ و سامانه انتقال این سایت باغی از سوی جهاد کشاورزی به صورت رایگان ایجاد شد و سامانه توزیع آن نیز به صورت مشارکتی و مساوی با باغداران منطقه راه اندازی و سپس به صورت کامل به تعاونی باغداران روآر واگذار گردید.

مدیر جهاد کشاورزی سروآباد افزود: ایستگاه پمپاژ این سایت باغی از سال ۹۰ تا ۹۴ بدون هیچ مشکلی کار می کرد اما با اجرای سد داریان و آبگیری این سد در پاییز ۹۴ ایستگاه پمپاژ این سایت باغی که در منتهی الیه کاسه سد قرار گرفته زیر آب رفت و مجریان سد داریان متعهد شدند ایستگاه پمپاژ جدیدی در حاشیه تراز سد برای باغداران این منطقه احداث کنند.

وی گفت: احداث تاسیسات جدید به دلیل ته نشین شدن رسوبات انتهای کاسه سد و تجمع در گالری تعبیه شده منجر به ایجاد اشکالات فنی و افزایش هزینه‌های جاری در نگهداری سامانه انتقال و گرفتگی قطره چکان های سایت باغات و همچنین گیرافتادن پمپاژهای شناور آب شد.

رحیمی یادآور شد: با توجه به امکانات موجود در محل امکان رها کردن شناورهای انتقال آب در حجم بسیار زیادی از رسوبات و لجن نبود به طوریکه در اردیبهشت امسال به دلیل از کار افتادن یکی از شناورهای انتقال آب امکان خارج کردن آن جهت تعمیرات نیز وجود نداشت.

وی اظهار داشت: این عوامل ایجاد شده و افزایش رسوبات و لجن در چاه آب در یک هفته گذشته منجر به از کار افتادن ۲ شناور دیگر شد و از هفته گذشته تاکنون امکان پمپاژ آب به سطح باغات وجود ندارد و با توجه به شرایط فصلی و اقلیمی در صورت ادامه این بحران خشک شدن کامل سایت ۱۳۰ هکتاری باغ انار روآر قابل پیش بینی و محتمل است.

مدیر جهاد کشاورزی سروآباد تاکید کرد: احداث ایستگاه پمپاژ جدید توسط مجریان سد داریان در آن زمان به صورت عجله ای و فوری انجام شد و مدیریت جهاد کشاورزی نسبت به استفاده از نظرات کارشناسان و مشاورین و ارائه توصیه های لازم در خصوص اجرای اصولی احداث ایستگاه جدید پمپاژ آب اعلام آمادگی کرد اما متاسفانه مجریان سد بدون هماهنگی با جهاد کشاورزی اقدام به احداث ایستگاه پمپاژ آب جدید کردند.

رحیمی افزود: سیستم احداث شده توسط سد داریان شامل یک گالری انتقال آب در کف سد است که آب را به سمت چاهی که شناورهای انتقال آب در آن قرار دارند، منحرف کرده و با پایین آمدن آب سد در فصل تابستان رسوبات و لجن به داخل چاه نفوذ کرده و همین رسوبات و لجن باعث استهلاک و از کار افتادن شناورهای انتقال آب شده است.

وی گفت: هم اکنون بیش از ۱۵ روز است که سایت باغی روآر به دلیل سوختن شناورهای انتقال آب و پمپاژ نشدن آب به داخل ایستگاه،  آبیاری نشده و درختان انار این سایت تشنه و نیازمند آبیاری هستند.

رحیمی اضافه کرد: در حال حاضر بهترین راه حل و پیشنهاد برای جلوگیری از خشک نشدن درختان انار در این سایت بزرگ باغی استفاده از یک شناور انتقال آب به داخل ایستگاه پمپاژ است تا به صورت موقت باغات آبیاری شوند و در این فرصت هر چه سریعتر فکر و چاره ای اساسی برای این مشکل اندیشیده شود.

وی یادآور شد: می طلبد این موضوع مهم در سطح تصمیم گیری های کلان استانی مورد بحث و بررسی قرار گرفته و با توجه به حساسیت موضوع از لحاظ زمانی و اهمیت بالای این سایت مهم باغی در اسرع وقت تصمیمات عملی اتخاذ شود.

مدیر جهاد کشاورزی سروآباد با تقدیر از توجه ویژه فرماندار شهرستان برای پیگیری این موضوع اظهار داشت: در جلسه ای که فرماندار با برخی از اهالی روستای روآر و اعضای تعاونی باغداران این منطقه برگزار کرد، بر لزوم پیگیری و توجه بیشتر به این سایت باغی تاکید و با تدابیر و تصمیمات اتخاذ شده در این جلسه امیدواریم که این مشکل به زودی حل شده و این سایت مهم باغی از خطر خشک شدن و نابودی نجات یابد.

رئیس هیات مدیره شرکت تعاونی باغداران روار نیز گفت: قبل از آبگیری سد داریان ایستگاه پمپاژ آبی که جهاد کشاورزی سروآباد برای سایت باغات روستای روار در بستر رودخانه سیروان جانمایی کرده بود، بدون هیچ مشکلی کار می‌کرد.

افراسیاب جمالی افزود: بعد از آبگیری سد داریان که منجر به زیر آب رفتن بسیاری از زمین های روستای روار شد، مجریان این سد اقدام به جابجایی ایستگاه پمپاژ به بالاتر از حریم سد کردند و مسئولان جهاد کشاورزی و شرکت برق سروآباد اعلام کردند که باید با نظارت و هماهنگی آنها این کار انجام می شود اما تاکنون این هماهنگی انجام نشده است.

وی یادآور شد: عدم هماهنگی مجریان سد داریان و نپذیرفتن نظارت مسئولان سروآباد از سوی آنها باعث شده که مجریان سد پروژه تاسیسات ایستگاه پمپاژ آب را در مرکز استان تحویل دهند.

جمالی اضافه کرد: ایستگاه پمپاژ کنونی آب ۵۵ متر بالاتر از کف رودخانه و بالاتر از تراز آب سد داریان احداث شده و بنا به گفته کارشناسان به دلیل جانمایی غیر استاندارد، لجن و رسوبات ناشی از پایین رفتن آب سد باعث سوختن شناورهای انتقال آب در داخل مخزن شده است.

وی اظهار داشت: هفته گذشته ۲ شناور انتقال دهنده آب در اثر گیر کردن لجن و رسوبات به کلی از کار افتادند و همین امر موجب شد باغات روستای روار با قطعی آب روبرو شوند و طبق نظر کارشناسان بیش از ۲۰۰ میلیون تومان خسارت به تجهیزات این سایت باغی وارد شده و اکنون مجریان سد داریان پاسخگوی این خسارت ها نیستند.

به گفته وی، سایت باغی روستای روار به هفت گروه باغی تقسیم شده که طبق برنامه ریزی انجام شده هر چهار روز یکبار هر گروه باغی باید آبیاری شود و برخی از گروه های باغی ۱۷ روز است آبیاری نشده اند.

افراسیابی افزود: هم اینک پایین رفتن آب موجب پر شدن مخازن آب از لجن و از کار افتادن شناور و پمپ های آب شده و امکان پمپاژ آب وجود ندارد در صورتی که تدابیری اندیشیده نشود بیش از ۱۰۰ هکتار باغ با میلیاردها تومان سرمایه گذاری در معرض نابودی و خشک شدن قرار می گیرد.

با توجه به اینکه سایت باغی روآر با ۱۳۰ هکتار وسعت دارای بیش از اصله درخت انار است و سالانه بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ تن انار ارگانیک و با کیفیت از آن برداشت می شود توجه ویژه به این سایت باغی در رونق و توسعه پایدار و ایجاد اشتغال و درآمد پایدار برای مردم منطقه بسیار تاثیرگذار است.

شهرستان سروآباد با جمعیت بیش از ۵۰ هزار نفری در فاصله ۹۰ کیلومتری از غرب سنندج مرکز استان کردستان واقع شده است و ۲۴ کیلومتر مرز با کشور عراق دارد.

۷۳۵۴/۹۱۰۲