نشریه "تایمز او ایندیا" امروز (پنجشنبه) نوشت: در همین حال سخنگوی حقوق بشر سازمان ملل ضمن ابراز نگرانی از وضعیت کشمیر اعلام کرد که محدودیت های وضع شده مانند مسدود شدن دسترسی به اینترنت، بازداشت گسترده رهبران سیاسی کشمیر و مخالفت با گردهمایی های صلح آمیز وضعیت کشمیر را پیچیده تر می کند.
یک مقام ارشد دولت دونالد ترامپ اعلام کرد که دهلینو در مورد اقدامات اخیر خود در کشمیر و سلب امتیازات ویژه این ایالت، پیشاپیش اطلاعی به واشنگتن نداده است و در این مورد تبادل نظری انجام نشده است.
در روزهای اخیر جو امنیتی در منطقه جامو و کشمیر هند افزایش یافته است؛ در حالیکه نیروهای امنیتی زیادی در ایالت جامو و کشمیر هند مستقر شدهاند، دولت مرکزی هند تصمیم به سلب امتیازات ویژه این ایالت گرفتهاست.
پیش از این عمران خان نخست زور پاکستان خواهان مداخله ترامپ در مساله کشمیر شده بود که این درخواست با مخالفت شدید دهلی نو رو به رو شد.
اظهارات تازه مقام آمریکایی ساعاتی پس از آن منتشر شد که دولت پاکستان اعلام کرد سفیر هند در اسلامآباد را اخراج و مناسبات تجاری با این کشور را متوقف میکند.
در آغاز هفته جاری دهلی نو، پس از آنکه پاکستان و شبهنظامیان مورد حمایت آن را متهم به اقدامات تحریکآمیز و حمله به خط واقعی کنترل در کشمیر کرد، خطوط تلفن و اینترنت را در برخی مناطق قطع و حدود ۳۵ هزار نیروی نظامی امنیتی به این منطقه اعزام کرد. اسلامآباد اتهامها را کرده و هند را متهم به حمله به غیرنظامیان کرده است.
لغو امتیازات خاص جامو و کشمیر یکی از شعارهای انتخاباتی دولت مودی بوده است. آمیت شاه وزیر کشور هند پیش از این اعلام کرده بود که دولت هند به سرعت برای لغو قانون ۳۵ ای اقدام خواهد کرد.
بند ۳۵ ای فروش هرگونه دارایی غیر قابل حرکت( زمین، خانه و غیره) به افرادی که متعلق به ایالت جامو و کشمیر نیستند را ممنوع می کند.
این بند در سال ۱۹۵۴ به دستور رییس جمهوری وقت هند در قانون اساسی این کشور قرار گرفت.
بر اساس ماده ۳۷۰ قانون اساسی هند، جامو و کشمیر قانون اساسی و قوانین عرفی مجزایی دارند که شامل مسائلی مانند شهروندی، داریی و مالکیت زمین میشود. سلب امتیاز ویژه به این معنیست که جامو و کشمیر به ایالتها یا مناطقی مانند ایالتهای دیگر هند تبدیل میشود و برای نمونه شهروندان دیگر قادر به خرید زمین و ملک هستند و هرکسی میتواند در آن رای دهد.