نتایج کنکور سال ۱۳۹۸ هفته گذشته از سوی سازمان سنجش اعلام شد؛ با اعلام این نتایج مرحله مهم دیگری به نام انتخاب رشته در زندگی تحصیلی دانش آموزان کنکوری شروع شده، چرا که اگر انتخاب رشته به درستی و با آگاهی کامل صورت نگیرد همه رشته های دانش آموزان در کنکور و رتبه خوب را پنبه می کند.
همه ما کم و بیش چند مورد را در دور وبر خودمان سراغ داریم که فردی با رتبه خوب به دلیل انتخاب رشته نامناسب، از قبولی در رشته مورد علاقه خود بازمانده و برعکس فردی با رشته متوسط با شناخت و آگاهی توانسته در رشته و دانشگاه خوب قبول شود.
همین اهمیت انتخاب رشته باعث شده که با انتشار نتایج کنکور، موسسات مختلف شروع به برگزاری همایش های مشاوره در این زمینه می کنند؛ همایش هایی که متاسفانه در خیلی اوقات به جای مشاوره های علمی، بیشتر نگاه سود جویی در آن ها حاکم است و متولیان سعی می کنند با دعوت از افرد غیر متخصص و کم تجربه و پرداخت پول اندک، سود بیشتری نصیب خود کنند. در این میان نهادها و دانشگاه های معتبر برای ارائه مشاوره های علمی و مسئولانه به خانواده ها و دانش آموزان و کم رونق کردن بازار این موسسات، همایش های معرفی رشته ها را برگزار می کنند. دانشگاه شریف و دانشگاه امیرکبیر در این زمینه پیش قدم شدند، در همین مسیر هفته گذشته همایش دانشگاه شریف و شنبه ۱۹ مرداد هم همایش دانشگاه امیرکبیر برگزار شد.
برای بررسی کیفیت این همایش ها و میزان رضایت دانش آموزان و خانوادهها با چند نفر از شرکت کنندگان در همایش دانشگاه شریف گفت وگو کردهایم که در ادامه می خوانید:
«مهدی حسنی» دانشجویی مکانیک دانشگاه شریف و از مسئولان برگزاری همایش این دانشگاه، در گفت و گو با خبرنگار گروه دانشگاه و آموزش ایرنا در مورد همایش معرفی رشته های مهندسی و علوم پایه دانشگاه شریف گفت: امسال دوازهمین همایش معرفی رشته ها علوم مهندسی و پایه با استفاده از ظرفیت اساتید دانشگاه شریف روزهای ۱۶ و ۱۷ تیر ماه برگزار شد.
وی ادامه داد: هدف از برگزاری این همایش معرفی رشته های فنی و مهندسی به دانش آموزان پایه دوازدهم است تا بتوانند انتخاب رشته مناسبی انجام دهند و مسیر درستی را طی کنند. این همایش با استفاده از ظرفیت معاونت آموزشی دانشگاه شریف برگزار شد و در آن ظرفیت علمی و بازار کار رشته ها و واحدهای درسی به دانش آموزان ارائه شد.
وی با بیان اینکه در این همایش فقط رشته ها معرفی شدند و هیچ انتخاب رشته ای برای دانش آموزان صورت نگرفت، گفت: ما از ۱۰ روز گذشته برای شرکت در این همایش فراخوان منتشر کرده و از طریق پیامک سازمان سنجش از رتبه های زیر پنج هزار کشوری دعوت به عمل آوردیم که با مراجعه به سایت و ثبت نام در همایش شرکت کنند. استقبال خوبی هم از سوی دانش آموزان صورت گرفت و حدود ۹۰۰ نفر در این همایش شرکت کردند.
حسنی در مورد چرایی برگزاری این همایش از سوی دانشگاه شریف هم بیان داشت: دانشگاه های معتبر کشور در این زمینه دارای رسالت هستند چرا که این دانشگاه ها با تعهد اجتماعی و اساتید مجرب و متعهدی که دارند می توانند به معنی واقعی کلمه دانش آموزان را در انتخاب رشته صحیح مبتنی بر علاقه مندی آنان و همچنین آینده شغلی و ظرفیت های علمی رشته های مختلف راهنمایی کنند.
وی افزود: در زمان حاضر میدان دار مشاوره تحصیلی در کشور موسساتی شده اند که آن ها بیشتر با انگیزه مالی دست به تاسیس موسسه و ارائه مشاوره های تحصیلی می زنند و شما می دانید هر موقع انگیزه مالی مطرح باشد فرد بیش از اینکه منافع دانش آموز را در نظر بگیرد منافع مالی خود را در نظر می گیرد. بنابراین ارائه مشاوره های تحصیلی از سوی دانشگاه های معتبر که انگیزه های مالی در آن ها وجود ندارد، ضروری است.
برخی اساتید به جای رشته ها، دانشکده ها را معرفی کردند
علی رضا قاسمی که رتبه ۱۰۷۲ رشته ریاضی را کسب کرده است به خبرنگار ایرنا می گوید: قبل از همایش بیشتر به رشته کامپیوتر فکر می کردم اما با صحبت برخی اساتید دچار تردید شدم.
وی با ابراز رضایت از سطح همایش و مشاوره هایی که ارائه می شود، بیان داشت: از کلیت همایش راضی بودم اما تنها نکته ای که به نظرم ضعف همایش به حساب می آمد این بود برخی از استادها بیشتر دانشکده های خود را معرفی کردند تا اینکه رشته را معرفی کنند. همایش دانشگاه شریف خیلی مهم است و صحبت های اساتید در ذهن بچه ها تاثیر گذار است بنابراین همه بچه ها با دقت به صحبت های استادان گوش می دادند اما برخی اساتید رشته ها را خوب معرفی نکردند.
قاسمی ادامه داد: معرفی رشته ها ضروری است چرا که ماهیت برخی از رشته ها متفاوت از اسم آن رشته ها است بنابراین اگر دانش آموزان تنها بخاطر اسم آن رشته، آن را انتخاب کنند دچار مشکل می شوند به عنوان مثال خودم من هیچ آشنایی با رشته مهندسی دریا نداشتم و در این همایش آشنا شدم.
وی در مود اولویت های خود برای انتخاب رشته هم گفت: بستگی به دغدغه هر فردی دارد. اما در زمان حاضر درآمد دغدغه همه است که من هم این مسئله را در اولویت های خودم قرار داده ام. مسئله بعدی توجه به رشته متناسب با نیازهای جامعه است است و علاقه هم جزو فاکتورهایی است که باید مورد توجه قرار بگیرد. همچنین انتخاب رشته ای که ظرفیت ادامه تحصیل در خارج از کشور هم داشته باشد، مهم است.
اساتید بهترین مشاوران دانشآموزان برای انتخاب رشته
«محمدرضا ابراهیمی» هم که رتبه کشوری زیر ۲ هزار را کسب کرده است در مورد دلیل حضور در همایش معرفی رشته های مهندسی و علوم پایه دانشگاه شریف، می گوید: من قبل از اینکه در همایش دانشگاه شریف شرکت کنم در همایش چند موسسه شرکت کردم و از مشاوره های این موسسات استفاده کردم. تنها بحثی که در مشاوره های خود مطرح می کردند این مسئله بود که «یک رشته درآمد خوبی دارد آن را انتحاب کن و خیلی وقت ها اصلا نمی پرسیدند به کدام رشته علاقه داری و..»
وی ادامه داد: مسئله دوم هم این بحث است که افرادی که به عنوان مشاور قرار داده بودند آشنایی زیادی با رشته ها نداشتند؛ در حالی که در این همایش فردی رشته را معرفی می کند که حداقل ۱۰ سال آن رشته را تدریس کرده و در آن رشته دکتری گرفته است. بنابراین این همایش و معرفی رشته ها متفاوت با موسسات بیرونی است.
دانشگاه نزدیک محل سکونت؛ اولویت خانوادهها
«حمید خدادی» که فرزند او رتبه ۶۸۰ منطقه یک را در رشته ریاضی و فیزیک کسب کرده به همراه پسرش از اصفهان در این همایش شرکت کرده است. او در مورد اولویت های فرزند خود برای انتخاب رشته می گوید: بیشتر به رشته کامپیوتر و صنایع علاقه دارد اما چون با همه رشته ها آشنا نبود در این همایش شرکت کردیم که با آشنایی کامل انتخاب رشته انجام دهد.
وی ادامه داد: البته فرزندم چند همایش دیگر هم شرکت و تقریبا مسیر خود را پیدا کرده است. اما تفاوت این همایش کلاسی بود که برای خانواده ها برگزار کردند و نکاتی که خانواده ها برای انتخاب رشته بهتر فرزند خود باید رعایت کنند را آموزش دادند. در همین کلاس آموزش دادند که وارد کردن استرس از سوی خانواده ها باعث انتخاب غلط در دانش آموزان می شود. بنابراین من هم سعی کردم خیلی دخالتی نکنم و اجازه دهم خود او با فراغ بال انتخاب رشته کند.
خدادادی اظهار کرد: البته من ترجیح می دهم دانشگاهی که فرزندم انتخاب می کند نزدیک محل زندگی ما باشد اما باز اجبار نمی کنم هر دانشگاهی که مدنظر دارد را می تواند انتخاب کند. اما به هرحال دانشگاه های دور از محل زندگی مشکلات خاص خود را دارند.
هیچ توصیه ای به فرزندم ندارم
«حسن سلیمانی» پدر یکی دیگر از دانش آموزانی است که در این همایش شرکت کرده است فرزند او رتبه ۱۲ رشته ریاضی را کسب کرده است. وی در مورد دلیل شرکت در همایش آشنایی با رشته های فنی و علوم پایه دانشگاه شریف گفت: رشته های مورد علاقه پسر من، برق و کامپیوتر است اما بین این دو مردد است در این همایش شرکت کرد تا بتواند از بین این دو یکی را اولویت دهد.
وی ادامه داد: در انتخاب رشته من سعی می کنم به فرزندم توصیه ای نکنم چرا که او باید خود، رشته مورد علاقه اش را انتخاب کند. ممکن است برای من بازار کار مهم باشد و اینکه در آینده بتواند راحت کار پیدا کند دغدغه اصلی من پدر باشد اما با توجه به این مسئله که برق و کامپیوتر بازار کار خوبی دارند در این زمینه نگرانی خاصی ندارم و اکنون علاقه، اصلی ترین ملاک برای انتخاب رشته است.
به هر حال همایش های مختلف برگزار می شود و مشاوران خبره و با تجربه و البته در کنار آن مشاوران کم تجربه نکاتی را به دانش آموزان می گویند، اما آن کسی که باید در نهایت فرم انتخاب رشته را پر کند خود دانش آموز است. بنابراین دانش آموزان در مدتی که تا اتمام زمان انتخاب رشته باقی مانده باید سعی کنند با همه رشته ها آشنا شده و رشته ای را انتخاب کنند که بتوانند نتیجه تلاش های خود را در ۱۲ سال تحصیل به دست آورند.
البته دانش آموزان نباید فراموش کنند مسئله ای که موفقیت آنان را در دانشگاه تضمین می کند رشته ای خاص نیست بلکه تلاش هر فرد است به این معنا که اگر دانش آموزان رشته مورد علاقه خود را انتخاب کرده و در آن، خود را تبدیل به دانشجوی کوشا کنند موفقیت آنان تضمین می شود./