تهران - ایرنا - روزنامه "رای الیوم" در واکنش به درگیری ها در جنوب یمن میان نیروهای وابسته به عربستان و امارات و گزارش ها درباره تصمیم ریاض درباره گفت و گو با نیروهای "انصارالله" یمن نوشت: ابوظبی در تلاش برای جدا کردن جنوب و کنترل آن توسط نیروهای وابسته به خود است و تحولات به سمت دشمنی میان عربستان و امارات و جنگ نیابتی پیش می رود.

این روزنامه روز شنبه در گزارشی اضافه کرد که گزارشی که روزنامه آمریکایی "وال استریت ژورنال" نزدیک به "محمد بن سلمان" ولیعهد سعودی منتشر کرد، غافلگیر کننده نبود و سخنان یک مسئول بلند پایه عربستان درباره اقدام دولت این کشور در خصوص بررسی پیشنهادها برای اجرای مذاکرات مستقیم با جنبش انصارالله یمن، این گزارش را موثق تر کرده چرا که سعودی ها دیگر خواهان ادامه این جنگ طولانی و پرهزینه نیستند.

 به نوشته رای الیوم، گزینه های دولت سعودی پس از خروج امارات از این جنگ در حالی که بزرگترین متحد آن بود، محدود است و حملات به فرودگاههای جنوب عربستان از سوی نیروهای یمنی افزایش یافته و این نیروهای به مناطق مرزی "جازان"، "نجران" و "عسیر" نفوذ کرده اند.       

یکی دیگر از دلایل ریاض برای شروع مذاکرات با انصارالله، درگیری ها در شهر عدن در روزهای گذشته میان نیروهای جدایی طلب وابسته به امارات و نیروهای دولت مستعفی به ریاست "عبد ربه منصور هادی" مورد حمایت عربستان است که به نظر دولت مستعفی بزرگترین متضرر این میدان است.

این درگیری ها در میان دو متحد در ائتلاف عربی پس از پنج سال، پس از اقدام "هانی بن بریک" دبیر کل شورای انتقالی جنوب یمن برای یورش به کاخ "المعاشیق" مقر دولت مستعفی یمن برای تحت کنترل در آوردن آن و اخراج مسئولان وابسته به منصور هادی چه بسا تلاش ابوظبی برای جدا کردن جنوب یمن از سایر مناطق این کشور است، در عین حال جنبش إخوانی "اصلاح" که مورد حمایت ابوظبی است، متهم به تلاش ها برای در دست گرفتن این دولت است.

رای الیوم نوشت که نظرات در داخل دولت سعودی و محافل نظامی حوثی درباره بازکردن باب گفت و گو ریاض و صنعاء مختلف است و قبول این گفت و گو هزینه ای است که سعودی ها برای توقف حملات موشکی به فرودگاههای خود و جلوگیری از نفوذ نیروهای یمنی به خاکش می پردازند.

این روزنامه به نقل از منابع موثق گزارش داد که جناح نظامی جنبش انصارالله که دست بالایی در محافل رهبری این جنبش دارد خواهان هیچ گونه سازشی با سعودی ها حداقل در زمان کنونی نیست، چرا که ریاض اکنون پس از خروج امارات از یمن در موضع ضعف قرار دارد و این جنبش می تواند امتیازات بیشتری از طرف سعودی بگیرد؛ ریاض دیگر به تنهایی قادر به ادامه دادن این جنگ نیست و می خواهد تا حد ممکن هزینه خود را کاهش دهد.

طبق گزارش این روزنامه، نمی توان گفت که خروج امارات از یمن با هماهنگی عربستان است، جنگ کنونی در عدن و آماده باش میان بن بریک  در صفوف نیروهایش برای اخراج کردن نیروهای منصور هادی از این شهر نشان می دهد که روابط ریاض و ابوظبی به شکل سریع به سمت دشمنی و جنگ نیابتی پیش می رود. امارات 90 هزار عنصر یمنی را برای جدا کردن جنوب یمن آموزش داده است.

گزینه های دولت سعودی در شرایط کنونی محدود است و تداوم این جنگ دشوار و پرهزینه است، اما گشودن باب گفت و گوها با انصارالله یمن برای سعودی ها نیازمند آمادگی دادن امتیازات بزرگ به لحاظ جغرافیایی و راهبردی است، همچنین غرامت های مالی که در نتیجه میز مذاکرات دامنگیر ریاض می شود. در عین حال سعودی ها مجبور می شوند که انصارالله را به رسمیت بشناسند و این گزینه بهتری برای آنها است که غالب خواسته های انصارالله را بپذیرند.

هر چقدر این جنگ ادامه داشته باشد موضع سعودی ها در مذاکرات تضعیف می شود و آنها تنهاتر می شوند در حالی که ائتلاف عربی در حال فروپاشی است.