«سعیدرضا عاملی» روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار دانشگاه و آموزش درباره برنامههای آینده شورای عالی انقلاب فرهنگی برای ساماندهی آن دسته از سهمیههای کنکور که سالهای گذشته توسط این شورا به تصویب رسیده است، اظهار داشت: در مورد کنکور دو مبحث وجود دارد؛ نخست همکاری بین شورای عالی انقلاب فرهنگی و مجلس شورای اسلامی است و مبحث دوم اصل کنکور است.
وی درباره آخرین مذاکرات بین شورای عالی انقلاب فرهنگی و مجلس شورای اسلامی در مورد ساماندهی سهمیه های کنکور خاطرنشان کرد: در جلسه ای که با حضور رئیس مجلس شورای اسلامی و روسای کمیسیون های خانه ملت برگزار شد، بین بخش های مرتبط با سیاستگذاری حوزه کنکور و قانون، تقسیم کار صورت می گیرد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: سال هاست بر تصویب نوع دیگری از ارزیابی برای ورود دانش آموزان به دانشگاه تاکید می کنیم اما تاکنون موفق نشدیم.
عاملی خاطرنشان کرد: سهمیه های کنکور پله به پله مصوب شده است، اگر از ابتدا برنامه یکپارچه ای برای این سهمیه ها وجود داشت، مشکلات فعلی ایجاد نمی شد.
وی گفت: سهمیه ها مرحله به مرحله افزوده شده و نیازمند بازنگری است اما جای نگرانی وجود ندارد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به سهمیه ایثارگران تاکید کرد: یکی از سهمیه های کنکور مربوط به ایثارگران بود، این سهمیه روز به روز کمتر می شود چرا که افراد باید شرایط کسب این سهمیه را داشته باشند که تعدادشان زیاد نیست.
نگاهی به ۱۵ سال سهمیههای مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی
شورای عالی انقلاب فرهنگی چندین سهمیه در ۱۵ سال گذشته بنا به ملاحظات برخی استان ها از جمله شرایط شهرها در بلایای طبیعی مصوب کرده است که در ادامه به این سهمیه ها بر اساس تاریخ تصویب اشاره می شود.
سال ۸۳
شورای عالی انقلاب فرهنگی در جلسه ۵۴۰ مورخ ۱۳۸۳/۰۳/۲۶به پیشنهاد وزارت علوم، تحقیقات و فناوری اختصاص تعداد ۲۰ نفر ظرفیت در آزمون سراسری دانشگاهها به داوطلبان شهرستان بم را تصویب کرد. این سهمیه صرفاً برای سال ۸۳ بوده و تعمیم آن برای سالهای آینده نیاز به بررسی مجدد در شورای عالی انقلاب فرهنگی دارد.
شورای عالی انقلاب فرهنگی در جلسه ۵۴۷ مورخ ۸۳/۰۷/۱۴ به پیشنهاد وزارت آموزش و پرورش، افزایش سهمیه ورودی دانش آموزان المپیادی به دانشگاهها را به این شرح تصویب کرد: تعداد دانش آموزانی که به سبب عضویت در تیمهای المپیاد علمی دانش آموزی میتوانند بدون شرکت در آزمون سراسری گروه آزمایشی ذی ربط در رشته و دانشگاه مورد نظرشان پذیرفته شوند از ۹ نفر در المپیاد ریاضی، هفت نفر در المپیاد فیزیک و ۶ نفر در هر یک از المپیادهای زیست شناسی، شیمی و رایانه به ۱۲ نفر در المپیاد ریاضی، ۱۰ نفر در المپیاد فیزیک و هشت نفر در هر یک از المپیادهای زیستشناسی، شیمی و رایانه افزایش یابد.
همچنین تعداد دانش آموزانی که میتوانند از طریق شرکت در المپیاد ادبی در رشته ادبیات فارسی دانشگاه مورد نظرشان ادامه تحصیل دهند به ۱۲ نفر از رشته علوم انسانی و معارف اسلامی و ۶ نفر از سایر رشتهها (جمعاً ۱۸ نفر) افزایش یابد.
سال ۸۴
شورای عالی انقلاب فرهنگی در جلسه ۵۵۸ مورخ ۸۴/۰۱/۱۶ ، به پیشنهاد وزارت علوم، تحقیقات و فناوری اختصاص ۲۰ نفر سهمیه به داوطلبان شهرستان بم در کنکور سال ۸۴ را به شرح ذیل تصویب کرد: «۲۰ نفر سهمیه به داوطلبان شهرستان بم در کنکور سال ۸۴ مشابه سال ۸۳ تخصیص مییابد. این مصوبه برای حداکثر سه سال از زمان شروع اختصاص سهمیه (سال ۸۳) اعتبار دارد.»
شورای عالی انقلاب فرهنگی در جلسه ۵۶۴ مورخ ۸۴/۰۴/۰۷ تخصیص ۲۰ نفر سهمیه برای داوطلبان شهرستان زرند در آزمون سراسری سال ۸۴ را مورد تصویب قرار داد.
شورای عالی انقلاب فرهنگی همچنین در جلسه ۵۶۸ مورخ ۸۴/۰۶/۱۵ بر اساس طرح گزینش ۵۰۰ نفر از داوطلبان ورود به دانشگاهها و موسسات آموزش عالی از مناطق محروم کشور (مصوبه جلسات ۳۲ و ۳۳ مورخ ۶۶/۰۳/۰۷ و ۶۶/۰۳/۱۴ شورای مشترک کمیسیون های ۱ و ۲ شورای عالی انقلاب فرهنگی) موضوع تخصیص سهمیه مناطق محروم برای استان خراسان جنوبی در شهرستانهای نهبندان و سربیشه در رشتههای پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی را تصویب کرد.
سال ۸۵
شورای عالی انقلاب فرهنگی در جلسه ۵۸۱ مورخ ۸۵/۰۱/۲۹ تخصیص سهمیه در آزمون سراسری ورودی دانشگاه های کشور در سال ۱۳۸۵ برای شهرستانهای زلزلهزده بم به میزان ۲۰ نفر، زرند به میزان۲۰ نفر و درود و بروجرد به میزان ۵۰ نفر را تصویب کرد.
شورای عالی انقلاب فرهنگی در جلسه ۵۹۷ مورخ ۸۵/۱۰/۱۹ موضوع اختصاص سهمیه برای داوطلبان شهرستان جاسک در رشتههای پزشکی و دندانپزشکی و داروسازی را به شرح ذیل تصویب کرد: «سهمیهای به میزان ۲۰ نفر در رشته پزشکی، ۶ نفر در رشته دندانپزشکی و ۲ نفر در رشته داروسازی برای داوطلبان شهرستان جاسک در طول مدت ۲ سال اختصاص یابد».
سال ۸۶
شورای عالی انقلاب فرهنگی در جلسه ۶۰۹ مورخ ۸۶/۰۶/۱۳ موضوع اختصاص سهمیه ویژه برای داوطلبان شهرستانهای قلعه گنج، منوجان و رودبار جنوب استان کرمان را به شرح ذیل تصویب کرد: «سهمیهای به میزان یک نفر در هر یک از رشتههای پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی و مامایی برای داوطلبان هر یک از شهرستانهای قلعه گنج، منوجان و رودبار جنوب استان کرمان در آزمون ورود به دانشگاهها و موسسات آموزش عالی به مدت چهار سال اختصاص مییابد.»
سال ۸۷
شورای عالی انقلاب فرهنگی در جلسه ۶۲۵ مورخ ۸۷/۰۳/۲۱، بنا به پیشنهاد مورخ ۸۷/۰۲/۰۴ وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، ماده واحده «اختصاص سهمیه به جانبازان روشندل برای پذیرش بدون آزمون در مقاطع تحصیلات تکمیلی» را به شرح ذیل تصویب کرده: «ماده واحده جانبازان روشندل با معرفی بنیاد شهید و امور ایثارگران و به شرط احراز معدل معین در مقطع قبلی، مجازند یک نوبت بدون شرکت در آزمون در مقاطع بالاتر تحصیلات تکمیلی دانشگاهها و موسسات آموزشعالی تحصیل کنند. تبصره ۱- میزان معدل اکتسابی در مقطع قبلی به حسب نوع و رتبه دانشگاه محل تحصیل متقاضیان در آن مقطع، توسط وزارتخانههای علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان وآموزش پزشکی تعیین و تصویب میشود. تبصره ۲- آییننامه اجرایی این ماده واحده، توسط وزارتخانه های علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تدوین و تصویب خواهد شد.»
شورای عالی انقلاب فرهنگی در جلسه ۶۲۵ مورخ ۸۷/۰۳/۲۱، بنا به پیشنهاد مورخ ۸۶/۱۲/۰۲ وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، ماده واحده «اختصاص سهمیه به داوطلبان جزیره ابوموسی در آزمون سراسری دانشگاهها و موسسات آموزشعالی» را به شرح ذیل تصویب کرد: «ماده واحده به داوطلبان بومی جزیره ابوموسی برای ورود به دانشگاه ها و موسسات آموزشعالی استان هرمزگان، سهمیه ویژه اختصاص مییابد. تبصره ۱- منظور از بومی بودن، سکونت مستمر داوطلب به مدت حداقل سه سال در جزیره ابوموسی است. تبصره ۲- تعیین میزان و تعداد سهمیه برای هرسال و آییننامه اجرایی این ماده واحده به طور مشترک توسط وزارتین علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تصویب خواهد شد».
سال ۹۱
ماده واحده «اختصاص سهمیه پذیرش دانشجو در شهرستان بشاگرد و بخش سندرک استان هرمزگان» که در جلسه ۷۱۰ مورخ ۹۱/۰۲/۰۵ شورای عالی انقلاب فرهنگی و بنا به پیشنهاد مورخ ۹۰/۰۷/۱۳ استاندار هرمزگان به تصویب رسیده است، به شرح ذیل برای اجرا ابلاغ میشود:
ماده واحده- «در هر یک از رشتههای پزشکی، دندانپزشکی و در آن دسته از رشتههای فنی و مهندسی که دارای اولویت بالاتر باشند، سهمیهای به میزان حداقل یک نفر برای داوطلبان بومی شهرستان بشاگرد و بخش سندرک استان هرمزگان در آزمون سراسری ورود به دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی به مدت چهار سال، مشروط به تعهد برانجام خدمت حداقل ۲ برابر مدت زمان تحصیل در شهرستان ذیربط، اختصاص مییابد.
تبصره- تشخیص موارد و تعیین سهمیه مزبور با مشورت وزارتین بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و علوم، تحقیقات و فناوری و با تصویب سازمان سنجش آموزش کشور خواهد بود.»
سال ۹۲
مصوبه «تفویض اختیار در خصوص نقل و انتقال فرزندان اعضای هیأت علمی» که بنا به پیشنهاد مورخ ۹۲/۰۳/۲۵ وزرای علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در جلسه ۷۳۵ مورخ ۹۲/۰۴/۲۵ شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسیده است، به شرح ذیل برای اجرا ابلاغ میشود:
«هرگونه اختیارات مربوط به تصمیمگیری در خصوص نقل و انتقال فرزندان اعضای هیأت علمی دانشگاهها و مراکز آموزشی و پژوهشی که در آزمونهای سراسری ورود به دانشگاهها و مراکز آموزشی و پژوهشی پذیرفته میشوند، به وزرای علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و رئیس دانشگاه آزاد اسلامی تفویض میشود.»
ماده واحده «اختصاص سهمیه به جانبازان قطع نخاعی برای پذیرش بدون آزمون در مقاطع تحصیلات تکمیلی» که در جلسه ۷۳۲ مورخ ۹۲/۰۱/۲۰ شورای عالی انقلاب فرهنگی و بنا به پیشنهاد مورخ ۹۱/۰۶/۱۴ دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی بهتصویب رسیده است، به شرح ذیل برای اجرا ابلاغ میشود:
ماده واحده- «جانبازان قطع نخاعی میتوانند برای یک بار از طریق پذیرش بدون آزمون در مقاطع تحصیلات تکمیلی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی تحصیل کنند.
تبصره- آیین نامه مربوط به نحوه پذیرش مشمولین این ماده واحده، توسط وزارتین علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تدوین و تصویب خواهد شد.»
سهمیه زلزله زدگان
ماده واحده «اختصاص سهمیه به داوطلبان مناطق زلزله زده استان آذربایجان شرقی(اهر، هریس، ورزقان و خاروانا)» که در جلسه ۷۳۲ مورخ ۹۲/۰۱/۲۰ شورای عالی انقلاب فرهنگی و بنا به پیشنهاد مورخ ۹۱/۱۰/۰۹ رئیس سازمان سنجش آموزش کشور به تصویب رسیده است، به شرح ذیل برای اجرا ابلاغ میشود:
ماده واحده- «به داوطلبان آزمون سراسری دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی کشور در مناطق زلزلهزده استان آذربایجان شرقی (اهر، هریس ورزقان و خاروانا) برای مدت پنج سال سهمیه اختصاص مییابد.
تبصره- آیین نامه مربوط به تعیین میزان و تعداد سهمیه این ماده واحده توسط وزارتین علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تهیه و تصویب خواهد شد».
سال ۹۸
آخرین مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی در خصوص کنکور به مناطق سیل زده اختصاص دارد که در ادامه به مصوبه ابلاغ شده از سوی رئیس جمهوری اشاره می شود.
ماده واحده «تکمیل و تعمیم شمول ماده واحده اختصاص سهمیه به داوطلبان آزمون سراسری در مناطق زلزلهزده کشور (مصوب جلسه ۷۳۹ مورخ ۱۳۹۲/۸/۲۸) به تمام مناطق «درگیر بلایای طبیعی»، که در جلسه ۸۱۷ مورخ ۱۳۹۸/۳/۷ و بر اساس پیشنهاد مورخ ۹۸/۱/۶ سازمان سنجش آموزش کشور به تصویب رسیده است، برای اجرا ابلاغ میشود.
ماده واحده به داوطلبان آزمون سراسری ورود به دانشگاهها و مراکز آموزش عالی کشور در شهرها یا بخشهایی که دچار بلایای طبیعی اعم از زلزله، سیل یا آتشفشان همراه با خسارت مستقیم جانی و مالی شدهاند، ظرفیتی به میزان حداکثر پنج درصد مازاد بر ظرفیت دوره روزانه دانشگاههای واقع در آن مناطق و در صورت نبود رشته در آن مناطق در دانشگاههای استانهای همجوار در رشتههای مورد تقاضای استانداریها به مدت حداکثر سه سال و با اخذ تعهد خدمت به میزان دو برابر تحصیل، اختصاص مییابد.
تبصره ۱- شهرها یا بخشهایی که دچار بلایای طبیعی همراه با خسارت جانی و مالی شدهاند توسط وزارتخانههای کشور، علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تعیین میشوند.
تبصره ۲- آییننامه اجرایی این ماده واحده به طور مشترک توسط وزارتین علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ظرف مدت حداکثر دو ماه از تاریخ تصویب این مصوبه تهیه و به تصویب خواهد رسید./