وقتی امکانات و زیرساخت های ورزش کشور با دیگر کشورهای آسیایی و نه عربی، مقایسه می شود، آدم انگشت به دهان می ماند که بعضی از ورزشکاران ایران چگونه با دستان خالی در آسیا و جهان سبب افتخار ایران زمین می شوند.
شمشیربازی نیز از آن دست رشته هایی است که بازیکنان، به قول خودشان در سالنی قدیمی و متروک تمرین می کنند. ولی همت و اراده ای که در پشت تفکر آنها نهفته، سبب شکل گیری موفقیت های چشم گیری شده است. البته نباید از حمایت های دولت یازدهم و دوازدهم با اثربخشی وزارت ورزش و جوانان در سال های اخیرغافل بود. این حمایت ها سبب شد تا تیم ملی شمشیربازی ایران پس از سالها دوری از این عرصه، اکنون جایگاه پنجم جهان را به خود اختصاص دهد.
این در حالی است که با توجه تعداد مدال های زیادی که در رقابت های جهانی و به خصوص المپیک در اسلحهها و بخشهای مختلف این رشته به نفرات برتر اهدا میشود، همواره شمشیربازی برای تیمهای قدرتمند آسیا و جهان در درجه بالایی از اولویت قرارداشته است.
پس از انقلاب تیم ملی شمشیربازی ایران در اسلحه سابر برای نخستین بار در بازی های آسیایی ۱۹۹۸ بانکوک تایلند حاضر شد و با کسب مدال برنز تیمی به کار خود پایان داد.
دو مدال برنز تیمی و انفرادی دست آورد تیم اعزامی شمشیربازی ایران به رقابت ها ۲۰۰۶ دوحه قطر در اسلحه اپه بود.
اما درخشش شمشیربازی ایران در دولت تدبیر و امید و از سال ۲۰۱۴ آغاز شد. جایی که ملی پوشان اسلحه سابر ایران از جمله «علی اسماعیل زاده»، «فرزاد باهر»، «محمد رهبری» و «مجتبی عابدینی» برای نخستین بار پس از انقلاب فینالیست بازی های آسیایی اینچئون کره جنوبی شدند و با قبول شکست مقابل تیم میزبان به مدال نقره دست یافتند.
مسیر پیشرفت پرشتاب سابریستهای ایران در بخش مردان و در بازی های المپیک ۲۰۱۶ برزیل در ریو رخ نمود و «مجتبی عابدینی» برای نخستین بار در تاریخ شمشیربازی ایران در جایگاه چهارم المپیک ایستاد.
این موفقیت آنقدر ارزشمند بود که نه تنها چشم جهانیان را به شمشیربازی ایران خیره کرد بلکه سبب شد این رشته ورزشی که پیش از این در کشور مهجور مانده بود، علاقه مندان زیادی پیدا کند. حتی «مسعود سلطانی فر» وزیر ورزش و جوانان نیز معادل مدال برنز المپیک را به عنوان پاداش به عابدینی اهدا کرد.
موفقیت عابدینی در المپیک ریو سبب شد فرزندان بسیاری از خانواده ها به شمشیربازی علاقه مند شدند. این استقبال آنقدر بالا بود که «فضل الله باقرزاده» رییس فدراسیون شمشیربازی اعلام کرد این نهاد توانایی دادن امکانات به این تعداد بالای علاقه مندان به شمشیربازی را ندارد.
بازی های آسیایی ۲۰۱۸ جاکارتا نیز ادامه درخشش شمشیربازی ایران بود. آنجا که «علی پاکدامن» در اسلحه سابر انفرادی موفق شد پس از ۴۴ سال به مدال برنز برسد.
تیم ملی شمشیربازی اسلحه سابر ایران نیز متشکل از «محمد رهبری»، «علی پاکدامن»، «فرزاد باهرارسباران» و «مجتبی عابدینی» نیز به فینال بخش تیمی رسیدند و باقبول شکست مقابل کره جنوبی قهرمان المپیک و جهان به مدال نقره بسنده کردند.
پاکدامان معتقد است شروع تحولات تیم ملی شمشیربازی ایران با حضور پیمان فخری به عنوان سرمربی تیم بود که از سال ۱۳۹۳ توانست اتفاقات مثبتی را در شمشیربازی ایران رقم بزند.
او ادامه داد: در مسابقات قهرمانی آسیا ۲۰۱۳ درشهر شانگهای توانستیم چین را بعد از ۴۰ سال شکست دهیم و بعد از ۱۴ سال به فینال آسیا رسیدیم. شاید کشورهای دیگر از لحاظ بدنی از ما بهترباشند ولی تکنیکی که پیمان فخری در تیم پیاده کرد، شمشیربازی ایران را در جهان به اوج رساند تا آنجا که سبب کسب جایگاه چهارم توسط عابدینی در المپیک ۲۰۱۶ ریو شد.
این ملی پوش شمشیربازی ایران با اشاره به اینکه کشورهای بزرگ اروپایی و آسیایی به دنبال جذب پیمان فخری هستند، اظهارداشت: حس وطندوستی که این مربی بزرگ دارد سبب شده در ایران کار کند. البته اگر در اسلحههای اپه و فلوره هم مربیانی مثل فخری وجود داشت، شاید آنها هم می درخشیدند.
«پیمان فخری» که خود قهرمانی ایران و آسیا را در کارنامه دارد در دولت یازدهم با کمک فدراسیون شمشیربازی به مجارستان اعزام شد تا کلاس های جهانی مربیگری را در آنجا سپری کند و نتیجه آن نیز موفقیت های شمشیربازان ایران در عرصه جهانی و آسیایی است.
البته شمشیربازان اسلحه سابر ایران آنقدر خوب عمل کردند تا انتظارات هم از آنها بالا رود. آنها ثابت کردهاند که توان شکست هرتیمی در جهان و آسیا را دارند و شاید سختترین کارآنها رویارویی با کره جنوبی است که قهرمانی المپیک، جهان و آسیا را در کارنامه دارد.
سرانجام این اتفاق در رقابت های جهانی ۲۰۱۹ رخ داد و «مجتبی عابدینی» در این مسابقات با شکست حریف کره ای موفق شد برای نخستین بار در تاریخ شمشیربازی اسلحه سابر مدال برنز جهان را از آن خود کند و صاحب سهمیه انفرادی المپیک ۲۰۲۰ شود.
«مجتبی عابدینی» در گفت و گو با ایرنا با تاکید بر حمایت تمام قد وزارت ورزش و جوانان از او و شمشیربازی ایران اظهار داشت: پیش از این دریافت پاداش مدال در هالهای از ابهام بود. زیرا در رقابت های المپیک ۲۰۱۶ به مقام چهارم رسیدم. اما «مسعودسلطانی فر» که از تلاش و جدیت شمشیربازان و همچنین خوشحالی مردم و پیگیری آنها مطلع بود، با قاطعیت از من و شمشیربازی دفاع کرد و معادل پاداش المپیک پرداخت شد.
وی افزود: وزیر ورزش و جوانان در همان روزهای ابتدایی مدیریت خود در محل تمرینات تیم ملی حاضر شد و تاکید کرد شمشیربازی مورد توجه وزارت ورزش و جوانان است و معادل مدال برنز المپیک نیز به شما تعلق می گیرد.
تیم ملی اسلحه سابر ایران برای کسب سهمیه المپیک ۲۰۲۰ تلاش می کند و تاکنون ۷۰ تا ۸۰ درصد راه را برای رسیدن به این هدف پیموده است. با این حال تا پایان امسال حضور در رقابت های الجزایر در آبانماه، ورشو لهستان در آذرماه، پادووا ایتالیا در دیماه و بوداپست مجارستان در اسفند ماه از دیگر رقابت ها کسب سهمیه المپیک برای تیم ملی شمشیربازی محسوب می شود. فدراسیون شمشیربازی نیز برای اعزام به این رقابت ها تمام قد ایستاده و حتی رییس فدراسیون نیز در گفت و گو با ایرنا عنوان کرده که آرزویش گرفتن مدال المپیک توسط تیم ملی شمشیربازی است.
وی افزود: روزی که شمشیربازی در المپیک به مدال برسد در حقیقت کارم را به خوبی به پایان رسانده ام و در آن موقع از فدراسیون خواهم رفت.