به گزارش منابع خبری آسیای مرکزی به نقل از دفتر ریاست جمهوری قزاقستان ، در دیدار "قاسم ژومارت توکایف" رئیس جمهور قزاقستان با "دیوین نیونز" و "ریک کرافورد" از اعضای مجلس نمایندگان آمریکا در روز شنبه ، موضوعات مربوط به توسعه و ارتقای مشارکت راهبردی دو کشور مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
ریاست جمهوری قزاقستان در بیانیه ای اعلام کرد که موضوع ارتقای صلح و امنیت در آسیای مرکزی و همچنین احیای اجتماعی و اقتصادی افغانستان از جمله دیگر موضوعات مورد بحث دو طرف بوده است.
توکایف در این دیدار با بیان اشاره به همکاری نزدیک دو کشور در زمینه تجارت و اقتصاد و بخش انرژی گفت: یک بخش مهم از همکاری موفقیت آمیز ما در حوزه منع اشاعه و خلع سلاح هسته ای است.
اعضای کنگره آمریکا نیز با تقدیر از نقش قزاقستان در صلح و ثبات در آسیای میانه ، بر اهمیت اقدام مشترک برای احیای اجتماعی و اقتصادی در افغانستان تاکید کردند.
به گزارش ایرنا ، گفت و گوی اعضای کنگره آمریکا با رئیس جمهوری قزاقستان درباره افغانستان در حالی است که دولت آمریکا تا کنون هشت دور گفت و گو با گروه طالبان در دوحه قطر برگزار کرده و منابع خبری افغانستان به نقل از ملا خیرالله خیرخواه عضو دفتر طالبان در قطر گزارش داده اند که احتمال دارد گفتوگوهای این گروه با نمایندگان امریکا پس از عید قربان نیز ادامه یابد. صدیق صدیقی سخنگوی «محمد اشرف غنی» رئیس جمهوری افغانستان نیز گفته که دولت افغانستان از همه جزئیات هشتمین دور مذاکرات صلح آگاه است اما تا کنون مفاد توافقنامه نهایی نشده است. وی تصریح کرد به دلیل حسایت های موجود، کابل نمی تواند جزئیات این توافقنامه را رسانه ای کند.
بنابر اعلام سفارت قزاقستان در واشنگتن، اوضاع افغانستان یکی از اولویتهای سیاست خارجی قزاقستان است و این کشور با جدیت برای تسهیل بازسازی در این کشور که نقش مهمی در امنیت و ثبات بلندمدت در آسیای میانه دارد ، تلاش می کند. قزاقستان تاکنون در چهارچوب برنامه کمک به بازسازی افغانستان 8 میلیون دلار به پروژه های عمرانی کمک کرده و همچنین 50 میلیون دلار به اجرای توافقنامه همکاری آموزشی با دولت افغانستان اختصاص داده است.
مبادلات تجاری قزاقستان با افغانستان در حال رشد است. در سال 2014 میلادی ارزش مبادلات تجاری دو کشور 336.7 میلیون دلار بود که این رقم در سال 2016 به 489.4 میلیون دلار رسید. آرد و گندم (67 درصد) ، محصولات غذایی (27 درصد) ، گاز مایع (7.2 درصد) ، فلزات، قطعات خودرو و دارو از جمله صادرات قزاقستان به افغانستان است.
به گزارش پایگاه خبری دیپلمات، آسیای میانه همواره اوضاع افغانستان را مد نظر داشته اما همیشه نقش برجسته و فعالی در دیپلماسی منطقه ای نداشته است. اما در سالهای اخیر کشورهای منطقه آسیای میانه به رهبری قزاقستان و ازبکستان نقش فعال تری در تعامل با افغانستان بر عهده گرفته اند.
قزاقستان که در دوره یک ساله عضویت در شورای امنیت سازمان ملل در سالهای 2017 و 2018 مباحث مربوط به افغانستان را به یکی از اولویتهای کاری خود تبدیل کرد و ازبکستان که درسالهای گذشته از انزوا به سمت تعامل منطقه ای حرکت کرده ، مسئولیت هدایت اقدامات آسیای میانه در امور افغانستان را به دست گرفته اند. هیاتی شورای امنیت سازمان ملل اوایل سال 2018 به ریاست نماینده قزاقستان در سازمان ملل به افغانستان سفر کرد که این اولین سفر هیاتی از شورای امنیت به افغانستان از سال 2010 بود.
آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل متحد نیز از ارتقای همکاری بین کشورهای آسیای مرکزی با افغانستان استقبال کرده است. گوترش تاکید کرده که کشور های آسیای میانه نقش مهمی در افغانستان دارند.
کشور ازبکستان نیز در دوره ریاست جمهوری شوکت میرضیایف تلاشهای خود برای تعامل با همسایگان از جمله افغانستان را تشدید کرده است. اواخر هفته گذشته نیز هیاتی سیاسی از طالبان به ازبکستان سفر کرد و برخی منابع از احتمال برگزاری مذاکرات بین افغانی در شهر سمرقند سخن گفته اند.
ازبکستان فروردین ماه سال گذشته میزبان کنفرانسی با موضوع افغانستان بود که در حاشیه آن نیز اولین نشست در چهارچوب C5 +1 شامل پنج کشور آسیای میانه و آمریکا با افغانستان برگزار شد.
کارشناسان سیاسی بر این باورند که پویایی جدید در دیپلماسی منطقه آسیای میانه با توجه به ظرفیتهای بالقوه همکارهای اقتصادی و مسیرهای تجاری می تواند تاثیر مثبتی بر تحولات افغانستان داشته باشد.