به گزارش خبرنگار ایرنا، حضرت آیت الله خامنهای روز شنبه ۱۹ مرداد ماه در پیامی به زائران بیت الله الحرام، با اشاره به طرح معامله قرن فرمودند: «ترفند معامله قرن که بهوسیله آمریکای ظالم و همراهان خائناش زمینهسازی میشود، جنایتی در حق جامعه بشری و نه فقط ملت فلسطین است. ما همگان را به حضور فعال برای شکست این کید و مکر دشمن فرا میخوانیم و به حول و قوه الهی آن را و همه ترفندهای دیگر جبهه استکبار را دربرابر همت و ایمان جبهه مقاومت محکوم به شکست میدانیم».
طی سالهای اخیر دشمنان اسلام با طرح موضوعات انحرافی و درگیر کردن ملتهای منطقه با پدیده شوم تروریسم و تفرقه تلاش زیادی کردند تا موضوع فلسطین را به حاشیه ببرند. گروه تروریستی- تکفیری داعش و حامیان منطقه ای آن دانسته و یا ندانسته در میدانی بازی کردند که برنده آن کسی نبود جز رژیم صهیونیستی. به موازات این تلاشها و البته همزمان با آشکار شدن نشانه های شکست تروریسم و افراطی گری در عراق و سوریه زمزمه عادی سازی مناسبات کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی بلند شد. فرایند عادی سازی مناسبات با رژیم صهیونیستی اکنون به پروژه ای موسوم به معامله قرن منتهی شده است پروژه ای که با شغل و فعالیتهای ترامپ قبل از ریاست جمهوری مناسبت بهتر و بیشتری دارد.
هرچند کشورهای عربی در یکی دو سال اخیر با وجود برنامه هایی چون انتقال سفارت آمریکا به بیت المقدس و واگذاری بلندیهای اشغالی جولان به رژیم صهیونیستی عملا واکنش جدی به این اقدامات تحریکآمیز نداشته اند با این حال آمریکا و رژیم صهیونیستی هنوز نتوانسته دورنمای روشن و مشخصی برای پیشبرد طرح موسوم به معامله قرن ایجاد کند.
به نظر میرسد طرح معامله قرن که در نشست بحرین در ۵ تیر ماه رونمایی شد، تلاشی در جهت تبدیل کردن موضوع فلسطین به یک برنامه اقتصادی بوده و تمامی ریشه های سیاسی بحران در خاورمیانه را نادیده گرفته است. در این راستا کاخ سفید طرحی ۵۰ میلیارد دلاری برای سرمایهگذاری در سرزمینهای فلسطین را رونمایی کرد که به نوشته خبرگزاریها، بخشی از طرح صلح دولت ترامپ برای صلح رژیم صهیونیستی و فلسطینیان بود.
بر اساس این طرح که جزئیات آن در ۴۰ صفحه در وبسایت کاخ سفید منتشر شده، سرمایهگذاری در حوزههای عمومی و خصوصی در سرزمینهای فلسطینی دستکم یک میلیون فرصت شغلی ایجاد خواهد کرد. علاوه بر این مبلغ ۲۷.۵ میلیارد دلار در کرانه باختری و نوار غزه، و مبالغ ۹.۱ میلیارد، ۷.۴ میلیارد و ۶.۳ میلیارد دلار به ترتیب برای فلسطینیان ساکن مصر، اردن و لبنان سرمایهگذاری خواهد شد.
جرد کوشنر، داماد دونالد ترامپ در کنار جیسون گرینبلت، فرستاده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه و دیوید فریدمن، سفیر آمریکا در سرزمین های اشغالی سه معمار اصلی این طرح هستند.
نکته مهم آنکه طرح معامله قرن هیچ راهکار سیاسی در خود ندارد. در این طرح موضوعات مهم فلسطین از جمله بازگشت فلسطینیها به سرزمین مادری خود، پایان اشغال فلسطین و قدس پایتخت سرزمین فلسطین و قبله گاه اول مسلمانان به میان آورده نشد.
با این وجود اکثریت کارشناسان و ناظران مسائل خاورمیانه و فلسطین اعلام کرده اند که این طرح هیچ شانسی برای موفقیت ندارد و در بدو تولد محکوم به شکست است. محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین ضمن اعلام مخالفت خود با معامله قرن گفته است: «پول و اقتصاد مهم هستند اما راه حل سیاسی از آن دو مهمتر است. زمانی که راه حل سیاسی مطابق با قوانین بینالمللی و طرح تشکیل دو کشور حاصل شود، آن زمان ما از هر کسی که بخواهد به ما کمک کند، استقبال میکنیم.»
معامله قرن؛ وعدههای غیرعملی
حنان عشراوی، از مقامات ارشد سازمان آزادیبخش فلسطین، این طرح را یکسری وعده غیرعملی خواند و گفت تنها یک راه حل سیاسی میتواند به منازعه اسرائیل و فلسطین پایان دهد. او در گفتوگو با رویترز گفت: آنها میتوانند به اشغالگری پایان ببخشند که این خود اولین پیش شرط رونق و آبادانیست. تحت شرایط اشغال رونق و آبادانی در کار نخواهد بود.
گروه حماس که کنترل غزه را در دست دارد نیز در واکنش به این طرح اعلام کرد: «فلسطین فروشی نیست».
محمد الاشتیه، نخستوزیر تشکیلات فلسطینی گفته است که رژیم اسرائیل اگر راهکار دو کشوری را نپذیرد، گسترش شهرکنشینهای یهودی و افزایش جمعیت یهودیان در کرانه باختری، عملاً موجب مرگ هر طرح صلحی خواهد شد. تنها ۶ میلیون و ۶۰۰هزار یهودی در سرزمین های اشغالی زندگی میکنند در حالی که تعداد فلسطینیان مناطق اشغالی به۶میلیون و ۸۰۰ هزار تن رسیدهاست.
خبرگزاری فلسطینی وفا به نقل از نخستوزیر فلسطین افزود، در شرایطی که اسرائیل بر این شمار بزرگ از فلسطینیان حکومت کند، دیگر نمیتواند خود را یک دموکراسی بداند.
روزنامه های اسرائیلی ده روز پیش خبر دادند که دولت آمریکا همایشی را با شرکت سران کشورهای عرب در کمپدیوید در نزدیکی واشینگتن برای پیشبرد طرح معامله قرن تدارک دیدهاست. ران درمر، سفیر اسرائیل در آمریکا، در برنامهریزی این همایش سهیم است. وی این همایش را یک هدیه انتخاباتی دونالد ترامپ به بنیامین نتانیاهو، در آستانه انتخابات ۲۶ شهریور رژیم صهیونیستی، توصیف کرده بود.
فلسطین و مسئله هویت
در هر صورت آمریکای ترامپ با نادیده گرفتن واقعیات میدانی حاکم بر منازعه فلسطین عملا شانسی برای موفقیت ندارد. همراهی حاکمان برخی کشورهای عربی با این طرح هم چندان محل اعتنا و اعتبار نیست چرا که اولا این حاکمان اساسا وجاهتی برای گفت و گو و مذاکره درباره مسئله فلسطین ندارند چرا که فلسطین در درجه اول متعلق به مردم این کشور، در درجه دوم متعلق به جهان اسلام و در نهایت به واسطه قرار گرفتن در محل تلاقی ظهور و حیات ادیان ابراهیمی متعلق به جامعه بشری است. برخورد تجاری و اقتصادی صرف با موضوع امنیتی و هویتی که حداقل ۷۰ سال است تمامی تحولات منطقه را تحت الشعاع قرار داده نشانه عدم شناخت و درک صحیح کاخ سفید از ماهیت کاری است که اجرای آن را در دستور کار قرار دادهاند.