تهران- ایرنا- درگیری میان نیروهای ارتش و گروهی از افراد در منطقه «بیشه کلا» محمودآباد مازندران که منجر به کشته شدن ۲ نفر و زخمی شدن ۴ تَن شد، مورد توجه ویژه کاربران شبکه اجتماعی توئیتر قرار گرفت.

به گزارش گروه تحلیل، ‌تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا،‌ کاربران در شبکه اجتماعی توییتر طی ۲۴ ساعت گذشته درباره حادثه تیراندازی در منطقه «بیشه کلا»، پرونده دستگیری یک عکاس خبری و اینترنت یک ساله خبرنگاران، به بحث و تبادل نظر پرداختند.

روایت‌های متناقض از یک درگیری

پس از انتشار گسترده فیلم‌هایی از درگیری در منطقه «بیشه کلا» در «محمودآباد» مازندران میان سربازان نیروی هوایی و گروهی از افراد و کشته شدن ۲ تن و زخمی شدن ۴ تن، بحث درباره این حادثه در شبکه اجتماعی توئیتر بالا گرفت و بسیاری از کاربران فیلم‌های گرفته از این درگیری را منتشر کردند. در فیلم منتشر شده دیده می‌شود که گروهی با بولدوز و بیل و کلنگ در حاشیه یک محوطه قرار گرفته و در حال پرتاب سنگ و آجر به سمت دیگر هستند. هرچند مشخص نیست چه کسانی در سمت مقابل قرار دارند؛ اما صدای گلوله شنیده می‌شود. از سوی دیگر تصاویر شماری از سربازان نیروهای هوایی که دچار آسیب و شکستگی در سر، دست و پای خود شده‌اند نیز در این شبکه منتشر شده است.

کاربران فضای اجتماعی توئیتر در پی این حادثه، با هشتگ‌های «#نیروی_هوایی_تنها_نیست»، «#محمود_آباد»، «#نیروی_هوایی» و «بیشه_کلا» به درباره این حادثه پرداختند. روایت کاربران شبکه توئیتر از این ماجرا متفاوت است. گروهی با استناد به برخی منابع خبری مدعی هستند که عده‌ای زمین‌خوار در حال حمله به فرودگاه بودند که یگان حفاظت ارتش ناچار به تیراندازی شدند. در حالی که گروهی دیگر مدعی هستند مسوولان قضایی با حکم تصرف اراضی به پادگان مراجعه کردند؛ اما پس از امتناع فرماندهان پادگان، منطقه را ترک کنند و سپس درگیری میان نیروهای ارتش و مردم عادی آغاز می‌شود.

در این میان یکی از انتقادات اصلی کاربران، ابهام در واقعیت ماجرا است. بسیاری از کاربران این سوال را می‌پرسند که چرا تاکنون اخبار دقیقی از این حادثه منتشر نشده و ابعاد حادثه همچنان مبهم است؟ شهروندان در این شبکه اجتماعی از مسوولان امر خواسته‌اند تا به صورت دقیق جزئیات ماجرا را منتشر کنند.

با وجود بحث‌های فراوان در شبکه اجتماعی توئیتر، برخی کاربران خواستار آن شدند که از قضاوت بدون اطلاعات پرهیز شود. کاربری نوشت: «تمام جوانب باید بررسی شود تا اظهار نظر درستی صورت گیرد. چرا ما عادت داریم تا درباره موضوعی که هیچ چیزش مشخص نییست راحت اظهار نظر و نقد کنیم. اگر جرم یا تخلفی از طرف نیروهای ارتشی صورت گرفته باشه حتما باید برخورد شود؛ ولی این امر ناقض زحمات نیروهای مخلص و مردمی ارتش نیست.»

برخی کاربران از گستردگی اراضی تحت مالکیت نیروهای نظامی انتقاد کردند و به طرح این پرسش پرداختند که چرا باید بخشی از اراضی حاصل خیر این منطقه در کنترل ارتش باشد؟

از سوی دیگر برخی کاربران با انتشار تصاویر هوایی محدوده تنش، از تلاش برای زمین خواری نوشتند. کاربری با انتشار تصاویری از منطقه، مدعی شد: «تصویر ماهواره‌ای از باند فرودگاه بیشه کلا دقیقا در مجاورت باند اقدام به ساخت و ساز شده که غیر قانونی هستند و باید تخریب شوند. این ساختمان‌ها به دلایل مسائل ایمنی باند را عملا غیر قابل استفاده کرده‌اند.»

یکی از پرسش‌های طرح شده در این ماجرا آن است که چرا در تصاویر منتشر شده، نیروهای انتظامی دیده نمی‌شوند و گروهی از مردم، با هر هدفی که داشته‌اند، به صورت مستقیم با نیروهای ارتش روبرو شده‌اند؟ در حالی که انتظار می‌رود در چنین تنش‌هایی نیروهای انتظامی، حافظ نظم و آرامش شوند.

برخی کاربران نیز این پرسش را مطرح کردند که به چه دلیل پرسنل نیروی هوایی، از گلوله جنگی برای برخورد با افراد معارض استفاده کرده‌اند؟

اما از سوی دیگر بسیاری از نیروی هوایی و پرسنل آن دفاع کردند. کاربری این پرسش را مطرح کرد که آیا در همه جای دنیا می‌شود به راحتی محوطه‌ای از یک پادگان نظامی را اشغال کرد؟

کاربری دیگری نیز یادآور شد که اگر حق با معترضان بود و فرماندهان نیروی هوایی در برابر حکم دادگاه استنکاف کردند، معترضان بایستی از تشکیلات قضایی نیروهای مسلح اقدام می‌کردند، نه آنکه به سمت ارتشیان سنگ پرتاب کنند!

کاربری نیز نوشت: «وظیفه هر سرباز است بعد از اخطار اگر مهاجم از ورود به پادگان خودداری نکرد شلیک کند، چه کسانی محرک هجوم بودند؟»

 برخی کاربران نیز تاکید می‌کردند در تصاویر مشخص است که نیروی نظامی ابتدا تیر هوایی شلیک کرده‌اند. چرا معترضان، به رقم شلیک تیر هوایی، همچنان اصرار بر پرتاب سنگ و حمله با چوب به سمت سربازان داشته‌اند؟ در حالی که اغلب شهروندان از قوانین نظامی آگاه هستند و می‌دانند که حق ورود به یک محوطه نظامی را ندارند.

ابهاماتی در پرونده یک عکاس خبری

پس از اعلام خبر بازداشت «نوشین جعفری» بحث درباره دلایل دستگیری وی در شبکه اجتماعی توئیتر، بالا گرفته است. از یک سو هنوز هیچ خبر رسمی درباره دلایل بازداشت وی منتشر نشده است. اما سیل شایعات در فضای مجازی به راه افتاده است و برخی کاربران مدعی شده‌اند که وی صاحب یک حساب کاربری هتاک به ائمه معصوم (ع) به نام «یار دبستانی» بوده است. این در حالی است که این حساب کاربری همچنان فعال بوده و مدعی است هیج ارتباطی با جعفری ندارد.

برخی کاربران با اشاره به همین مسئله تاکید کردند بهتر است در قضاوت عجله نکنیم. کاربری توئیت کرد: «صبر کنیم تا ابعاد پرونده مشخص شود و قضاوت بیجا بپرهیزیم.»

گروهی کاربران از جمله برخی بازیگران مشهور همچون «باران کوثری»، «امیر جعفری»، «هانیه توسلی» و «مهناز افشار» در حساب‌های کاربری خود در توئیتر یا دیگر شبکه‌های اجتماعی از نوشین جعفری حمایت کرده و مدعی شدند که وی تنها یک عکاس بوده و هیچگونه فعالیت سیاسی نداشته است. این در حالی است که برخی فعالان رسانه‌ای و سیاسی مدعی هستند که وی می‌تواند مجرم باشد و نباید به سرعت وی را بیگناه خواند. برخی فعالان سیاسی  و رسانه‌ای همچون «حسین دهباشی» (فعال رسانه‌ای)، «حسن اسدی زیدآبادی» (روزنامه نگار)، «مهدی محمودیان» (فعال سیاسی اصلاح طلب)، «صبا اذر پیک» (روزنامه نگار) و «سعید شریعتی» (فعال سیاسی اصلاح طلب) تاکید کردند بازداشت وی مبهم بوده و مدعی شدند اتهامات منسوب به وی در فضای مجازی، غیرواقعی است. 

اما یکی از دیگر ابهامات موجود در این پرونده، انتشار تصاویری است که ادعا می‌شود برگه بازرسی از منزل جعفری بوده است. هرچند در مورد صحت و سقم این تصاویر نیز تاکنون خبری منتشر نشده است؛ اما برخی کاربران با اشاره به همین تصویر، معتقدند که اگر چنین تصاویری واقعی باشند، بایستی با منتشر کننده آن برخورد شود؛ زیرا اقدامی غیرقانونی از سوی ضابطان قضایی محسوب می‌شود. 

اما و اگرهای اینترنت رایگان خبرنگاران

در حالی که وزیر ارتباطات از خبرنگاران علاقمند برای ثبت نام و دریافت اینترنت یک ساله رایگان دعوت به عمل آورده است، خبرنگاران موافق و مخالف در شبکه اجتماعی توئیتر صف بندی کرده‌اند.

خبرنگاران موافق، معتقدند که این هدیه می‌تواند گامی باشد برای پیشبرد خواسته‌ها و امکانات خبرنگاران در ایران و به هیچ عنوان یک امتیاز تلقی نمی‌شود. خبرنگاری توئیت کرد: «بزرگترین رانت، کاغذ و یارانه است که رقابت سالم را از بین برده است، نه اینترنت رایگان .من هم اینترنت رایگان می‌گیرم و هم دولت را نقد می‌کنم.»

اما از سوی دیگر خبرنگاران مخالف، این اقدام را بی فایده ارزیابی کرده و معتقدند که باید این هدیه را رد کرد. یکی از خبرنگاران در توئیتی نوشت: «پخش اینترنت رایگان بوی پوپولیست می‌دهد و مثل همه‌ی یارانه‌های دولتی امکان سودجویی‌ها و بهره‌برداری‌ها را به همراه دارد. اتفاقی که در نهایت به ضرر اعتبار روزنامه‌نگاران خواهد بود. من ثبت نام نمی‌کنم؛ اما دولت موظف است در مورد منابع آن و استفاده کنندگان آن شفاف سازی کند.»

خبرنگار دیگری نیز آورد: دست وزیر درد نکند؛ اما دوستان خبرنگار، همین‌که داشته‌هایمان با جامعه متفاوت باشد، نه آن‌ها ما را از خودشان می‌دانند و نه ما خود را از آن‌ها.

خبرنگار دیگری نیز نوشت: هیچ کسی به خبرنگاران آزادی برای نوشتن بدون سانسور ،آزادی خبرنگاران زندانی، حمایت از نشریات واقعی و مستقل، ایجاد فضای کار حرفه‌ای، هدیه نداد !

مطابق معمول، برخی کاربران نیز این موضوع را دستمایه شوخی‌های خود قرار دادند. بطور مثال کاربری نوشت: «تعداد درخواست های دریافت اینترنت رایگان یکساله برای خبرنگاران به ۹۱۰۱ رسید. ظاهرا اینکه نصف اکانت های توییتر تو بیو شون نوشتن خبرنگار خیلی هم الکی نیست!»