به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، فلسفه سیاسی با سیاست متمایز است؛ سیاست درباره چرخ دنده های ماشین دولت بحث می کند اما فلسفه سیاسی شاخه ای از فلسفه است که با روشهای انتزاعی، پدیده های سیاسی مانند حکومت، قدرت، حاکمیت، مشروعیت و عدالت را تحلیل می کند. کتاب «فهم فلسفه سیاسی در بستر زندگی اجتماعی» اثر «مل تامپسون» (زاده ۱۹۴۶ در انگلستان) منتقد و فعال اجتماعی که به مفاهیم فلسفه سیاسی پرداخته است. تامپسون کتابهای زیادی در مورد فلسفه و اخلاق نوشته و کتابهای او به زبانهای زیادی ترجمه شدهاند. در ایران چندین کتاب از تامسون ترجمه شدهاند که از جمله آنها میتوان از کتاب «فیلسوفان بدکردار» نام برد که تامپسون به همراه «نایجل راجرز» نوشته است. «فهم فلسفه سیاسی در بستر زندگی اجتماعی» یکی از آثاری است که تامپسون در زمینه فلسفه سیاسی نگاشته است، این کتاب که به تازگی انتشار یافته، توسط «نرگس تاجیک نشاطیه» ترجمه شده است.
«در جست و جوی زندگی خوب»، «قرارداداجتماعی»، «ایدهها، نظامها و ایدئولوژیها»، «برابری و انصاف»، «آزادی»، «حقوق، عدالت و قانون»، «جنسیت و فرهنگ»، «کشورها، جنگ و تروریسم» و «چشم انداز جهانی» فصل های کتاب را تشکیل می دهند.
قالب و درونمایه کتاب
فلسفه سیاسی با موضوعات و مفاهیم اساسی ای از جمله عدالت، آزادی، حقوق و در مجموع «زندگی خوب» چنانچه به مثابه رشته ای انتزاعی نگریسته شود از حوزه ذهن و ایده فراتر نخواهد رفت؛ اما وقتی سخن از «فهم فلسفه سیاسی در بستر زندگی اجتماعی» است نه تنها زندگی خوب به طور ملموس در ارتباط با ارزش ها و سنت های جامعه قرار می گیرد بلکه موضوعات اساسی فلسفه سیاسی چنان با زندگی علمی عجین می شوند که ارزش گذاری ها را پشت سر گذاشته و فارغ از سوگیری، راه را برای توصیف مواجهه این موضوعات به عنوان شالوده بحث سیاسی با افراد و زندگی اجتماعی می گشاید. تلاش نویسنده در کتاب حاضر حرکت در این مسیر با استفاده از نمونه های متعدد مسائل مورد چالش در جوامع مختلف است.
مل تامپسون برای طرح مسائل اساسی فلسفه سیاسی به سراغ اندیشههای فیلسوفان سیاسی گذشته رفته و از نظریات افلاطون و ارسطو دربارۀ عدالت و مفهوم زندگی خوب در یونان باستان گرفته تا تئوری دولت مقتدر هابز و تئوری تفکیک قوای لاک و مونتسکیو را مورد بررسی قرار داده است.
اهمیت موضوع
پرداختن به مفاهیم فلسفه سیاسی به دلیل دشواری هایی که دارد، امری آسان نیست به ویژه این که سویه های فلسفی مفاهیم بر پیچیدگی ها می افزاید. با این حال توجه به تمایزهای سیاست و فلسفه سیاسی در فهم مقوله های مرتبط با امر سیاسی برجسته و مهم است.
در سیاست، بحث ها بیشتر با واقعیت ها آغاز می شود اما به سرعت در مسیر بررسی ارزش ها قرار می گیرد. واقعیت های مزبور ممکن است در کتاب های علوم سیاسی، جامعه شناسی یا اقتصاد بیان شوند. در واقع همه این عنوان ها درباره این است که جهان سیاسی چگونه است اما فلسفه سیاسی اغلب به شیوه های انتزاعی با غایات حکومت و ابزارهای مناسب دستیابی به آنها با بهترین شکل حکومت سر و کار دارد. موضوعات اصلی فلسفه سیاسی را مباحثی چون چگونگی. احراز حقیقت، عدالت، مبانی خیر و صلاح عمومی، لوازم آزادی و برابری، استوار کردن زندگی سیاسی بر اصول اخلاقی، دلیل و ضرورت وجود حکومت، دلایل اطاعت اتباع از قدرت و جز آن تشکیل می دهد.
فلسفه سیاسی به دو قسم کلاسیک و مدرن تقسیم می شود، و بر حسب تنوع گونه های مکاتب فلسفی (پدیدارشناسی، ساختار گرایی، مارکسیسم و) ... می تواند متنوع گردد. پرسش فلسفه سیاسی قدیم سعادت انسان و پرسش فلسفه سیاسی جدید، اهداف مدینه یا نهادسازی است.
نقد و بررسی
کتاب فهم فلسفه سیاسی در بستر زندگی اجتماعی راهنمای جامع برای مهمترین اندیشهها و ایدههای فلسفۀ سیاسی با زبانی ساده و در نسبت با اساسیترین وجوه زندگی اجتماعی بشر معاصر است. در این کتاب اندیشههای برجستهترین فلاسفۀ سیاسی از یونان باستان تا دوران معاصر، از افلاطون و ارسطو تا هانا آرنت و برتراند راسل در نسبت با مسائل بنیادینی همچون عدالت، آزادی، جنگ و صلح و … مطرح شده است.
از ویژگی های برجسته کتاب ارائه مطالب به صورت مختصر و مفید و کاربردی است. بر این اساس نویسنده کوشیده است با مثال ها و بیانی ملموس مباحث پیچیده فلسفه سیاسی را بیان کند.