به گزارش روز سه شنبه نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاهها، حجتالاسلام و المسلمین «محمدمهدی صالحی» با تأکید بر اینکه از وظایف امروز ما این است که اهل مبارزه فرهنگی بوده و دغدغههای اجتماعی، اولویت اول ما باشد، افزود: در این ۴۰ سال که از انقلاب اسلامی میگذرد، تقریبا همه مؤلفههای سیاسی اجتماعی زمان اهل بیت(ع) از جمله مبارزه با تحریف، جنگ مسلحانه، جنگ روانی و اقتصادی را تجربه کردهایم، اما عزتی که امروز تشیع دارد در هیچ برهه تاریخی نداشته است.
وی تصریح کرد: اکنون که در یک هماورد و پیچ تاریخی سرنوشتساز هستیم، نمیتوان صرف اینکه حاکمیت دینی برقرار است، بیتوجه بوده و از خود سلب مسئولیت کنیم. عنصر دینی جریانساز و اثرگذار امروز، جوان مؤمن، متدین و انقلابی است.
معاون فرهنگی، سیاسی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها به روح واحد حاکم بر زندگی ۲۵۰ ساله اهل بیت(ع) اشاره کرد و گفت: شرایط سیاسی اجتماعی اهل بیت(ع) در این ۲۵۰ سال شباهت بسیاری با شرایط انقلاب اسلامی دارد؛ بر این اساس، آگاهی از راهبردهای ایشان در آن زمان برای ما بسیار راهگشا خواهد بود.
حجت الاسلام صالحی در تبیین سیر زندگی اهل بیت(ع) پس از واقعه کربلا تصریح کرد: امام سجاد(ع) به عنوان اولین امام طراحی کننده سیاستهای اهل بیت(ع) بعد از امام حسین(ع)، حتی ۲۰ شیعه مطیع و پارکاب نداشتند، لذا با تبیین معارف در قالب دعا، نهضت فرهنگی را آغاز کردند که در زمان امام باقر(ع) زمینه یک نهضت فکری وسیع را فراهم کرد.
مبارزه فرهنگی با جهتگیری انقلابی
وی درباره راهبردهای اثرگذاری جامع و پرقدرت امام باقر(ع) که حتی علمای فرهیخته مکاتب مختلف را جذب کرده بود، اظهارداشت: نخستین راهبرد حضرت، مبارزه با تحریف بود که دستاویز معاندان برای قلب اسلام ناب ظلم ستیز به اسلام سکولار قرار گرفته بود و این شبکه وسیع تحریف معارف دینی، از زمان پیامبر(ص) تا زمان حال همواره وجود داشته است.
معاون فرهنگی، سیاسی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها اضافه کرد: امروز عجیبترین تحریفها و تفسیرها از اسلام در داعش متجلی شده است، به حدی که هر کلیدواژه مقدسی را که انگیزه فعالیت اجتماعی به یک مسلمان میدهد، مصادره کرده و از همه ابزارهای شست و شوی فکری استفاده کردهاند.
حجتالاسلام صالحی مقابله با جریان تحریف در داخل و خارج را از مولفههای قدرت جمهوری اسلامی ایران برشمرد و گفت: یک نمونه داخلی از تحریف در زمان ما این است که برخی چهرههای اجتماعی که میتوانند سرمایه اجتماعی داشته باشند، رسانه را ابزار قرار داده و با تطمیع، تحریف یا تغییر محاسباتی، چنان افکار عمومی را در خدمت میگیرند که مرجعیت عمومی یافته و دین از زبان آن ها تفسیر شود.
وی با یادآوری اینکه بهرهمندی از قدرت و حاکمیت، ضریب نفوذ یک فکر در جامعه را افزایش میدهد، افزود: حکومت اموی کاملا تفکرات مردم را تغییر داده و آنقدر زمینه تحریف فراهم شده بود که وقتی آیه شریف «اطیعوالله و اطیعوالرسول و...» که جزء آیات راهبردی قرآن کریم است، در معرض تفسیر غلط دین قرار گرفت (هر که به قدرت برسد ولو از فاسدترین راهها، اولوالامر است)، جامعه بهراحتی آن را پذیرفت.
خودسازی بدون رویکرد انقلابی حاصلی جز بردگی استعمار ندارد
معاون فرهنگی، سیاسی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها ادامه داد: در چنین جامعهای که مقیاسهای اساسیاش دچار تغییر شده است، هر چه به احکام و خودسازی پرداخته شود، جز بردگی در برابر استعمار، حاصلی ندارد. از این رو رهبرمعظم انقلاب در بیانیه گام دوم انقلاب از تعبیر «خودسازیِ ناظر به جامعه سازی» استفاده میکنند که خروجی آن، عنصر تاثیرگذار اجتماعی است.
حجت الاسلام صالحی خاطرنشان کرد: مبارزه امام باقر(ع) در برابر تحریفات نیز یک مبارزه فرهنگی با جهت گیری انقلابی بود، به گونهای که با ظلم و فساد و طاغوت سازش نداشت؛ نه فقط بیان احکام و معارف. به همین دلیل بود که جامعهای که در زمان امام سجاد(ع) حتی ۲۰ شیعه پارکاب نداشت، به جامعهای تبدیل شد که صدها نفر در مسجد منتظر تفاسیر و تعالیم امام باقر(ع) مینشستند.
شبکه سازی اجتماعی
وی، تشکیلات سازی را دومین راهبرد امام باقر(ع) در کنار مبارزه فرهنگی دانست و گفت: ایشان اولین امامی هستند که شفاف و هوشمندانه به شبکه سازی اجتماعی پرداختند. در دنیای پیچیده امروز نیز بدون همافزایی، نمیتوان کاری از پیش برد.
معاون فرهنگی، سیاسی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها به سابقه شبکهسازی علما در پیش از انقلاب اشاره کرد و گفت: رهبر معظم انقلاب، پیش از پیروزی انقلاب، حتی در آموزش قرآن هم تشکیلات داشتند و شبکهها را حتی سه نفره یا پنج نفره تشکیل میدادند، اما همین سه یا پنج نفر خود را مرکز عالم میدانستند و معتقد بودند از همین حلقههای ۵نفره میشود دنیا را اداره کرد.
حجت الاسلام صالحی با تأکید براینکه قدرت و همه سرمایههای سیاسی اجتماعی باید در خدمت رشد و تعالی بشر باشد، گفت: در عین حال نباید منتظر حمایت حاکمیت و وزارتخانهها ماند؛ امروز ما مشابه زمان امام باقر(ع) دو وظیفه عمده برعهده داریم؛ آموزش نیروهای انقلابی و کار شبکهای اثرگذار ناظر به مسائل اجتماعی.
امیدبخشی به جامعه
حجتالاسلام صالحی، امیدبخشی به جامعه را سومین راهبرد امام باقر(ع) معرفی و اظهارداشت: بعد از فاجعه حره و قتل عام چندهزار نفره، جامعه دچار شوکهای عمومی شده و ناامیدی در آن موج میزد؛ گرچه امروز هم برخی واقعیات ناگوار وجود دارد، ولی رسانهها نباید نقاط قوت و امید را نادیده بگیرند، چرا که در واقعیتها ما پیروز هستیم.
وی در ادامه به برخی دستاوردهای علم و فناوری در کشور اشاره و تصریح کرد: امروز اگر آمریکا با یک میلیون و ۶۰۰هزار دلار هزینه در نانو، رتبه نخست را دارد، ما با ۱۴۰۰ دلار سرمایهگذاری در این صنعت، چهارمین هستیم و در برخی زمینهها صادرات هم داریم.
در جنگ روایتها آسیبپذیر هستیم
معاون فرهنگی، سیاسی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها با تأکید بر اینکه امروز دشمن با بهرهگیری از ابزار رسانه و به منظور تغییر در ادراکها و محاسبات ما، جنگ روایتها را به راه انداخته و در واقعیتها حرفی برای گفتن ندارد، افزود: ما در این بخش آسیبپذیر هستیم، لذا گاهی متأثر از روایتهای غلط، ناامید و افسرده میشویم.
حجتالاسلام صالحی خاطرنشان کرد: اینکه رهبر معظم انقلاب بر تشکیل دولت جوان تأکید دارند بدین معناست که جوانان باید در تصمیم سازی دولتمردان در فرآیندهای اجتماعی موثر باشند. اینکه امروز دچار ضعف اقتصادی هستیم بهدلیل کنار گذاشتن مردم در این عرصه است.