قم - ایرنا - آیین بزرگداشت ارتحال آیت الله محمد آصف محسنی از علمای برجسته افغانستان و عضو شورای عالی مجمع جهانی اهل بیت (ع) سه شنبه شب در شبستان امام خمینی حرم مطهر حضرت معصومه (س) برگزار شد.

در این آیین باشکوه که آیات عظام جعفر سبحانی، سید محمد علی علوی گرگانی، حجت الاسلام و المسلمین محمد محمدی گلپایگانی رئیس دفتر رهبر معظم انقلاب ، آیت الله سید محمد سعیدی تولیت آستان مقدس حضرت معصومه(س) ، بهرام سرمست استاندار قم،نمایندگان بیوت مراجع تقلید و قشرهای مختلف مردم و برخی از علما و افغانستانی های مقیم ایران حضور داشتند، یاد و خاطره آن عالم ربانی گرامی داشته شد.
 دبیرکل مجمع جهانی اهل بیت(ع) دراین آیین ، مرحوم آیت الله محسنی را فقیه وارسته و شخصیت بسیار بزرگ بین المللی توصیف کرد و با اشاره به برخی از خدمات آن فقید سعید اظهار داشت: این شخصیت بزرگ با تاسیس حوزه علمیه و تربیت علما و مبلغان در منطقه قندهار مساله نشر معارف اسلامی را در جهان آغاز کرد.
آیت الله محمد حسن اختری با بیان اینکه این عالم بزرگوار طی۷۰ سال فعالیت مستمر صاحب بیش از ۱۴۰ کتاب در زمینه های مختلف فقهی، اصولی، روایی، تفسیری و کلامی است و با حداکثر توانمندی، نشاط و امید وارد میدان شد، گفت: مرحوم آصف محسنی در زمینه های علمی و فقهی و اصولی یک محقق و صاحب نظریه و اندیشه و فکر بود، و همواره برای گسترش دین اسلام در جامعه تلاش فراوانی را انجام می داد.
دبیرکل مجمع جهانی اهل بیت تلاش در جهت ترویج اندیشه ولایت فقیه و همچنین پیروی و تبعیت از رهبر معظم انقلاب و امام راحل را از مشخصه ها و ممیزات به یادگار مانده در کارنامه این عالم بزگ دانست و گفت: آن مرحوم نه تنها در مسائل علمی و فقهی و تربیت طلبه ها فعالیت گسترده ای داشت و اصرار می ورزید بلکه وقتی پس از اشغال افغانستان توسط رژیم کمونیستی شوروی زمینه جهاد بوجود آمد، از جمله رهبرانی بود که با راه اندازی حزب ، یک مجموعه نظامی مسلح را با شعبه های مختلف در استان های افغانستان پایه گذاری کرد و از پیش قراولان میدان نبرد و مبارزه علیه کفر و الحاد شوروی سابق بود.
وی ادامه داد: پس از آنکه این حرکت با پشتیبانی و حمایت نظام اسلامی و بویژه حضرت امام پیروز شد، این عالم بزرگ بار دیگر نقش مهمی را در عرصه سیاسی افغانستان عهده دار شد و با هوشیاری و دقت در دولت نخست افغانستان و دولت های پس از آن و قانون گذاری و تدوین قانون اساسی افغانستان نقش مشورتی و بزرگی را بر عهده داشت و با ثبت مذهب تشیع افتخار دیگر را در کارنامه خود رقم زد.
وی خاطرنشان کرد: مرحوم آیت الله محسنی در عین نقش زیادی که در کشور افغانستان داشت، در جایگاه برنامه ها و سیاست گذاری های بین المللی نیز هموار حضور داشت و عضو شورای عالی مجمع تقریب مذاهب اسلامی و عضو شورای عالی مجمع جهانی اهل بیت بود.

آیت الله محمد آصف محسنی فرزند محمدمیرزا محسنی در ۵ اردیبهشت ۱۳۱۴ در شهر قندهار زاده شد.در سال ۱۳۳۰ کارمند اتاق تجارت قندهار شد اما برای فراگیری علوم دینی، این شغل را رها و به تحصیل پرداخت. سپس به شهرستان جاغوری رفت و به مدت یک سال ادبیات و منطق را فرا گرفت.

وی در سال ۱۳۳۲ خورشیدی به نجف رفت و موفق شد سطوح را به پایان برساند. سپس به دروس خارج فقه، رجال و حدیث و اصول پرداخت و نزد آیت‌الله سید محسن حکیم و سید ابوالقاسم خوئی و حسین حلی و سید عبدالاعلی سبزواری شاگردی کرد.

او پس از ۱۲ سال تحصیل در نجف به زادگاهش قندهار بازگشت و در یک مدرسهٔ مذهبی در این شهر  به تدریس علوم دینی پرداخت و سپس حسینیه بزرگ قندهار و مدرسه علمیه آن شهر را بنیان نهاد.

محسنی به دنبال کودتای کمونیستی ، افغانستان را ترک و به سوریه رفت و چند ماهی در شهر دمشق به تدریس علوم حوزوی پرداخت. و  سپس به ایران رفت و در فروردین  سال ۱۳۵۸ با جمعی از روحانیان افغانستان مقیم حوزه علمیه قم، حزب حرکت اسلامی افغانستان را بنیان نهاد.

حزب حرکت اسلامی به رهبری آیت‌الله محسنی در بُعد نظامی بیش از ۱۰۰ پایگاه نظامی در ۱۹ ولایت افغانستان ایجاد و ده‌ها هزار نیروی مسلح را علیه قوای شوروی سابق سازماندهی و رهبری کرد. با سقوط رژیم نجیب الله و حاکمیت نخستین دولت مجاهدین در کابل، وی دبیر و سخنگوی شورای رهبری دولت مجاهدین بود.

پس از وقوع جنگ‌های داخلی بین گروه‌های مجاهدین، او کابل را ترک کرد و چند سالی مقیم شهر اسلام‌آباد پاکستان شد. وی در سال ۱۳۷۶ پاکستان را ترک و به شهر قم بازگشت.

آیت الله محسنی در این شهر به تدریس خارج فقه، علم الرجال و علم کلام پرداخت. بعد از سقوط حکومت طالبان، به کابل بازگشت و تا زمان رحلت در این شهر سکونت داشت.

 از مهم‌ترین اقدامات ایشان در کابل ساخت حوزه بزرگ علمیه خاتم النبیین، احداث دانشگاه خاتم النبیین، احداث شبکه تلویزیون تمدن، احداث شورای علمای شیعه افغانستان، احداث شورای اخوت اسلامی افغانستان و رسمیت بخشیدن به مذهب جعفری در قانون اساسی افغانستان است.

آیت الله آصف محسنی دارای ۶۳ تالیف در حوزه های مذهبی، سیاسی و فقه می‌باشد.

آن عالم جلیل‌القدر ۱۴ مردادماه جاری  در ۸۴ سالگی در کابل پایتخت افغانستان درگذشت.

۷۴۰۳/ ۶۱۳۳/