فاطمه دانش یزدی روز چهارشنبه در گردهمایی فعالان مشارکتهای اجتماعی استان با موضوع «چالشهای پیش روی سازمانهای مردم نهاد در حوزه آسیبهای اجتماعی با محور زنان و کودکان » افزود:در این راستا سمنها میتوانند، دولت را در رفع آسیبهای اجتماعی و نابسامانیهای درون جامعه به ویژه در حوزه زنان، کودکان و خانواده به عنوان مهم ترین پایگاه موثر در جهت دهی ساختارهای اجتماع یاری کنند.
گردهمایی یاد شده به مناسبت روز ملی تشکل و مشارکت اجتماعی (۲۲ مردادماه ) با حضور جمعی از نمایندگان تشکلها و سمنها و مسئولان استان برگزار شد.
به گفته وی سازمانهای مردم نهاد نظام پنهان و پشتوانه ارتقای سلامت اجتماعی هستند، اعضای این نهادهای داوطلب به دلیل مستقل بودن از دولت صدای مردم نامیده میشوند.
وی خاطرنشان کرد: انقلاب ایران مبتنی بر مشارکت مردم و شعارهای انقلابی نیز برخاسته از بطن جامعه بود و آحاد مردم با حضور پرشور خود در شکل گیری و تداوم نظام نقش دارند.
این فعال اجتماعی ادامه داد: در عرصه جهانی از مشارکتهای اجتماعی به عنوان لازمه توسعه و پیشرفت یاد میکنند و به عنوان یکی از مهم ترین اصول مورد توجه قرار دارد که بر این اساس در مییابیم، هر زمان از ایفای نقش مردم غلفت کردیم به طور قطع در آن بخش آسیب خواهیم دید.
دانش یزدی ادامه داد: در زمینه حقوق زنان و کودکان و بهرهمندی کشور از ظرفیت و توانمندیهای نیمی از جمعیت ؛سازمانهای مردم نهاد باید مطالبه گری را بیشتر مورد توجه قرار دهند و خواستهها و ضرورتهای پیش رو به شکل جدی و موثر طرح و تا حصول نتیجه پیگیری شود.
مدیرکل دفتر امور بانوان و خانواده استانداری یزد گفت: اگر انتقادی مطرح میشود همراه با راهکار و پیشنهاد باشد و نباید در جامعه یاس و ناامیدی ایجاد کنیم تا نگاهها علاوه بر حرکت به سمت مثبت و کاربردی ، روحیه امیدواری و نشاط را نیز در بخشهای مختلف تقویت کند.
این مسئول افزود: امروزه سازمانهای مردم نهاد، نقشی بی بدیلی در تحقق توسعه پایدار در کشورهای مختلف جهان دارند و مشارکت گسترده شهروندان در چنین سازمانهایی باعث شده است تا بسیاری از مسائل و مشکلات در جوامع مختلف، بدون دخالت دولتها رفع شود.
دانش یزدی ادامه داد: نقش برجسته سازمانهای مردم نهاد در حوزههایی همچون آموزش و پرورش، بهداشت و درمان، فقرزدایی، حفاظت از محیط زیست، حفظ میراث فرهنگی، توانمندسازی و ایفای نقش بانوان،مبارزه با خشونت و آسیبها، حمایت از کودکان و آسیب دیدگان اجتماعی، در سالهای اخیر بیش از پیش افزایش یافته است و هر کشوری که سازمانهای مردم نهاد فعال تری داشته باشد، میتواند با سرعت بیشتری بر چنین مشکلاتی غلبه کند.
نقش تسهیل گری دولت در راه اندازی سمن به عنوان دستاورد انقلاب
مدیرکل دفتر امور بانوان و خانواده استانداری یزد یادآور شد: بر این اساس یکی از بزرگترین دستاوردهای انقلاب اسلامی نقش تسهیلگری دولت در تأسیس و گسترش فعالیت سمنهاست و امروزه در نتیجه تحولاتی چون افزایش روزافزون تحصیلات عالی و رشد چشمگیر ارتباطات رسانهای و اینترنتی و آگاهی سیاسی و اجتماعی شاهد گسترش روزافزون سمنها هستیم .
وی ادامه داد: خوشبختانه تعدادی از سمنهای تخصصی حوزه زنان، کودکان و خانواده در سطح ملی و بین المللی مشغول به فعالیت هستند و یزد نیازمند فعالیت وسیع تر و تخصصی تر در این راستاست که این دفتر هرگونه حمایتی را برای اشاعه این نگاه در جامعه هدف قرار داده و تاکنون برنامههای متنوعی در این راستا به مرحله اجرا رسیده است.
نقش موثر سمنها در مداخلات اجتماعی
مدیرکل دفتر امور بانوان و خانواده استانداری یزد در ادامه خاطر نشان کرد: سازمانهای مردم نهاد نقشی موثری در مداخلات اجتماعی دارند و میتوانند جهت دهی مناسبی در این راستا داشته باشند، پس برای ایفای نقش هرچه پررنگ تر سمنها در حوزه زنان و خانواده باید در اجرای برنامههای مختلف اقدامات فرهنگی و توجیه افکار عمومی با کمک رسانهها و سایر ابزار اطلاع رسانی در مرحله اول قرار گیرد.
وی در ادامه توضیح داد: سپس مردم با مساله مورد نظر درگیر شوند تا بر مبنای پیش زمینه و حساس سازی ایجاد شده بتوان مشارکت سازمان دهی شده تری را تا حصول نتیجه به همراه داشت.
دانش یزدی افزود: ضمن اینکه شاخصهای آموزشی و بهداشتی در کشور رشد یافته و حق سلامت اجتماعی کودکان ارتقا پیدا کرده است، اما امروز با دغدغههای مهمی از جمله بحث هویت و کودکان بدون شناسنامه، ازدواج اجباری و زودهنگام، کودکان کار، کودکان معارض با قانون و کودکان بدسرپرست روبه رو هستیم .
این مسئول تاکید کرد: اولویت برنامههای اجتماعی کودک باید در این راستا جهت دهی شود تا علاوه بر جلوگیری از رشد آسیبهای حوزه کودک و خانواده بتوان به درمانگری ،حمایت و بهبود مشکلات موجود با محور خانواده پرداخت.
مدیرکل سابق اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری یزد تصریح کرد: از سوی دیگر ایمن سازی، توان افزایی ، آگاهی بخشی و تاب آوری نیز از دیگر مولفههایی است که لازمه رسیدن به یک خانواده سالم به عنوان زیربنایی ترین عنصر اجتماعی محسوب میشود.
دانش یزدی تصریح کرد: ضروری است دستگاههای اجرایی موثر و سازمانهای مردم نهاد تخصصی در مدلهای مشارکتی با هدف توان افزایی بانوان،کودکان و خانواده به اجرای برنامههای متنوع و مخاطب پسند به ویژه برای جوانان و نوجوان بپردازند.
استان یزد ۷۰۰ سازمان مردمنهاد دارد.
۲۰۸۸/ ۲۰۴۷