تاریخ انتشار: ۲۳ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۲:۳۵

شیراز- ایرنا- روزنامه‌های شیراز در سرمقاله‌ها و یادداشت‌های چهارشنبه خود به بررسی برخی مسایل روز و تحولات مختلف سیاسی، اجتماعی و اقتصادی پرداختند.

روزنامه‌های خبرجنوب، عصرمردم، سبحان، تماشا، طلوع، افسانه، نیم نگاه و شیرازنوین نشریات روزانه شهر شیراز هستند.
در این مطلب، مروری بر برگزیده تحلیل‌ها و یادداشت‌های این نشریات خواهیم داشت.

مقاومت اسلامی و اما و اگرها
روزنامه عصرمردم در شماره ۶۶۹۹ سرمقاله‌ای با عنوان "مقاومت اسلامی و اما و اگرها" منتشر کرد. این مطلب به قلم محمد عسلی مدیرمسئول این روزنامه بدین شرح است:
"در خانه و دبستان آیین دینداری به ما آموختند، در دبیرستان گرفتار تضاد سنت و مدرنیته بودیم، در دانشگاه فقط یک گم کرده داشتیم، تغییر در حاکمیت شاهنشاهی کی؟ چگونه و به وسیله چه کسانی امکانپذیر است. آیین دینداری توأم با ترس از جهنم و خدا در دبستان کارساز بود اما در دبیرستان و دانشگاه خیر. همیشه بین دو شخصیت یک تفاوت وجود داشت. شخصیت روحانی و معنوی و شخصیت آکادمیک و اداری. حرمت دینی و تقدس‌پذیری مردم را به شخصیت‌های روحانی نزدیک می‌کرد و خواسته‌های مادی و اقتصادی ارتباط با سیستم اداری را اجتناب‌ناپذیر کرده بود. وقتی انقلاب پیروز شد مفهوم مقاومت اسلامی و ملی به هم گره خورد و دو گروه از مردم برای راندن شاه پیشقدم شدند.
مذهبیون و ملیون
در چنان شرایطی مقاومت مذهبی و مقاومت ملی نخست در خط موازی از رهبری امام خمینی(ره) پیروی کردند و هر گروه و دسته و جمعیت و حزبی در برابر خواست اکثریت راه چاره و گریز نداشت جز آنکه به جمع انقلابیون بپیوندد و چنین شد که شاه در برابر کل مردم توان مقاومت نیاورد و فرار را بر قرار ترجیح داد. با رفتن شاه بارقه امید در چشم همگان درخشید و زودتر از آنچه تصور می‌رفت انقلاب پیروز شد و نام اسلامی به خود گرفت.
اینک هر دشمن و دوست و یا بی‌تفاوت نسبت به انقلاب بر این باور است که انقلاب اسلامی ایران هم مذهبی بود و هم مردمی.
و اما بعد:ممکن است امروز این سؤال در اذهان نسل سوم و چهارم انقلاب اسلامی مطرح شود که چرا علی‌رغم فعالیت‌های سیاسی اپوزسیون خارج از کشور و گروه‌های سیاسی چپ منتقد نظام شاهنشاهی که بعضاً به عملیات مسلحانه هم انجامید در طول سالیان نظام پهلوی‌ها دوام آورد و انقلابی صورت نگرفت. اما با به میدان آمدن روحانیون و حمایت مردم از آنها سیل جمعیت‌های میلیونی به خیابان‌ها سرازیر شد و همه یکصدا فریاد زدند: مرگ بر شاه
پاسخ این سؤال برمی‌گردد به باوری که مردم به روحانیون داشتند همان باور که در انقلاب مشروطه و ملی شدن صنعت نفت هم تأثیرگذار بود.
حال باید پرسید این باور از کجا آمد در شرایطی که شاهان پهلوی در طول ۶۲ سال تلاش کردند باورهای دینی و مذهبی را در نوآوری‌های تجددخواهی کمرنگ کنند و به خیال خودشان حس ناسیونالیستی را بر احساسات مذهبی چیره نمایند.
و اما بعدتر: رضاشاه خیلی تلاش کرد تا تمام زنان ایران را اعم از زنان شهری و روستایی و ایلاتی تغییر لباس و عقیده دهد و آنها را همانند آتاترک رهبر ترکیه جدید به حسب ظاهر در سلک تجددخواهان در آورد. اما در این راستا مسلمانان تابع سنت مقاومت کردند هر چند در گزینش مشاغل دولتی سهیم نشدند.
بعد از پیروزی انقلاب اسلامی مردم نخست به صورت خودجوش تسلیم ره‌آوردهای مذهبی انقلاب شدند. انقلابی که با الهام از نهضت عاشورا به دنبال آزادی، استقلال و مقابله با ظالم و کفر و نفاق بود و عملاً آن را انقلاب ضد امپریالیستی می‌دانند. نتیجه آنکه وقتی روحانیون بر مصدر امور تکیه زدند، مطالبه‌گری مردم از آنان یک انحراف معیار ایجاد کرد و آن نگاه از خواسته‌های معنوی به درخواست‌های مادی تبدیل شد و در بسیاری از امور به ویژه وقتی که بعضی از روحانی‌نماها در طلب مال و مکنت افتادند و کرسی ریاست را وسیله امرار معاش خود و بستگان کردند نوعی بدبینی حق پاکبازان و پاک‌سیرتان را زیر سؤال برد و دین و مذهب در افکار عمومی به عملکرد روحانیون گره خورد تا جایی که ابتدا امام راحل و سپس رهبر عظیم‌الشأن انقلاب مجبور شدند در تریبون‌های عمومی به روحانیون هشدار دهند که حواستان باشد ساده‌پوشی، ساده‌نوشی و ساده‌زیستی را پیشه خود کنید.
مقاومت اسلامی را نخست باید در عملکرد رسول‌الله، ائمه اطهار، امام راحل و رهبر انقلاب جستجو کرد.
این مقاومت در جنبه‌های مختلف سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و نظامی متصور است.
۴۰ سال تلاش همه‌جانبه و مجدانه ایثارگران، رزمندگان، خانواده معظم شهدا و مسئولان صادق و مسئولیت‌پذیر موجب شد تا دشمنان ایران و مردم ایران از مقاومت اسلامی بترسند و با آن مقابله کنند. هر چند علی‌الظاهر مقابله با اسلام را مدتی در دستور کار نداشتند و بیشتر با حاکمیت و جمهوری اسلامی مقابله و معارضه می‌کنند اما اخیراً بر زبان آورده‌اند که خطر اصلی برای غرب اسلام است. امام راحل هم بارها این نکته را متذکر شدند که آمریکا از اسلام می‌ترسد چون اسلام اجازه سلطه‌پذیری را نمی‌دهد.
آری در قرآن هم آمده است که: «خداوند کافران را بر مؤمنان مسلط نمی‌کند…»
به هر تقدیر مقاومت اسلامی با نیرو گرفتن از باورهای ناب، تحریم تاریخی و الهام از دیدگاه‌های منطقی قرآن و سنت به اجماع و عقلی نیاز دارد که با درک مسایل روز و قوه و قدرت دشمنان بتواند در مقابل زیاده‌خواهی‌های آمریکا و اذناب آن بایستد.
خوشبختانه امروز مردم ایران و بعضاً مسلمانان دیگر کشورها به خوبی درک کرده‌اند که اگر به آیین مقدس اسلام تأسی کنند و از انحراف و گناه و جرائم ضد دینی و ضد انسانی بپرهیزند هیچ دولت و کشور مقتدری نخواهد توانست جلوی پیروزی و موفقیت آنان را بگیرد.
آنچه مهم است مدیریت افکار عمومی در برابر تهاجمات فرهنگی، سیاسی و اقتصادی است که از قدرت نظامی تأثیرگذارترند. امید که چنین شود."

۲۹ فرماندار
روزنامه شیرازنوین چاپ شیراز نیز در شماره ۷۷۶ یادداشتی با عنوان ۲۹ فرماندار منتشر کرد که این یادداشت به قلم فرزاد وثوقی بدین شرح است:
" داستان اشتغال ارتباط مهم ومؤثری با اعتبارات مربوطه دارد، اعتباراتی که باید تأمین کننده‌اش دولت ویا بخش خصوصی باشد. بدون اعتبار، اشتغالی ایجاد نخواهد شد مخصوصاً این روزها که ریسک سرمایه‌گذاری درحوزه‌های اقتصادی ایران بالاست. اشتغال ، اقتصاد وپیمایش روابط اجتماعی درتمامی ابعاد، ارتباط مهمی با روابط سیاسی داخلی وخارجی دارد. تنش در روابط سیاسی چه درداخل ویا خارج پیامدهای امروز اقتصاد را به همراه دارد، پیامدی که برای ایران هزینه‌های سنگینی دارد و دیگران با علم به وجود تنش در روابط اقتصادی سیاسی ما حاضر به ورود به گود سرمایه‌گذاری نیستند.
افراد دارای حس پیش‌بینی اوضاع واحوال اقتصادی با توجه به وضعیت فعلی کشوردست به مهاجرت می زنند... 
با انجام مهاجرت درد و بعد دچار نقص وخسارت‌های جبران‌ناپذیری می‌شویم. اول مهاجرت نخبگان ودوم مهاجرت سرمایه‌داران و انجام سرمایه‌گذاری در سایر کشورهای هدف و میزبان برای انجام سرمایه‌گذاری و توسعه زیرساخت‌ها. ما با تأخیر در ایجاد روابط سالم اقتصادی با جهان درحال فرسایش سرمایه‌های به‌دست آمده طی قرون گذشته درکشورهستیم، هرچند نسبت به ساماندهی آن بی‌تفاوت هستیم و واکنش مناسبی درجهت ترمیم آن ازخود نشان نمی‌دهیم. استاندار فارس درسفر اخیر خود به خرامه، فرمانداران را مأمور به ایجاد اشتغال و فرصت‌های‌ مربوطه کرده است. آن‌چه در ماه‌های گذشته نیز بدان می‌داشته است. درتحلیل و بررسی این خواست استاندار فارس باید نگاهی به اختیارات فرمانداران داشته‌باشیم، هم‌چنان‌که باید نگاهی به اختیارات استانداران داشته‌باشیم.
فارس دارای ۲۹ شهرستان است و استاندار فارس از ۲۹ فرماندار خواسته است با فوریت نسبت به راه‌اندازی یک کارگاه با اشتغال‌زایی ۲۰۰ نفر اقدام کنند. با احتساب این تعداد شهرستان و هرکدام یک کارگاه با ظرفیت ۲۰۰ شغل باید در انتظار ایجاد ۵ هزار و۸۰۰ شغل در سراسر فارس باشیم که با توجه به بحران اقتصادی می‌تواند رقم قابل توجهی باشد به شرط آن‌که این دستور اجرایی شود. باید دید درهر شهرستان در چه حوزه‌ای می‌توان صنعت راه‌اندازی کرد، صنعتی که محصولاتش قابلیت صادرات و ارزآوری نیز داشته‌باشد. همچنین باید دید کدام شهرستان مهاجرپذیر است وکدام شهرستان با افت جمعیت روبروست. با نگاهی به آمارهای جمعیتی در فارس شهرهای خرامه، مصیری رستم، سروستان  سعادت‌شهر و لار برابر آمارهای جمعیتی سال ۹۵ دارای افت تقریبی جمعیت بوده‌اند. مهندسی این قبیل امور قبل از اقدامات مورد درخواست لازم وحتمی‌است درغیر این صورت نتایج از اهمیت خاصی برخوردار نخواهد بود. این‌که بدانیم کدام شهرستان در فارس بیشترین وسعت را دارد و قابلیت هر شهرستان درحوزه اقتصادی در چیست  و نمایندگان فارس درمجلس در یک اجماع بی‌نظیر دنبال امور آمایش شده‌باشند بزرگترین فرصت برای انجام کارهای اقتصادی ومنتج به دستیابی به اهداف توسعه را در پی خواهد داشت. توسعه‌ای که دایم شعارش را تکرار می‌کنیم.
شرایط اقتصادی کشور به گونه‌ای‌است که انجام طرح و برنامه‌های‌  بلندمدت فاقد نتایج مورد درخواست است. اقتصاد ما نیازمند طرح وبرنامه‌های‌ دارای فوریت است. حال آن‌که باید این پرسش را مطرح نمود که طرح ارایه شده جناب استاندار درخصوص ایجاد یک واحد کارگاهی با ۲۰۰ شغل درهر شهرستان، آن هم با حدود اختیارات فرمانداران امری ممکن وشدنی است؟ فارس به خودی خود با توجه به مساحت، جمعیت ونیز تنوع آب وهوایی یک ایران کوچک است اما در تمام این سال‌ها از ظرفیت‌های‌ مهم فارس بهره‌گیری نشده است. غیر از نفت وگاز موارد قابل صادرات غیر نفتی در استان فارس وجود داردکه یا مورد غفلت قرار گرفته ویا برنامه براین است که جایگزینی برای نفت اعلام موجودیت نکند. درهر صورت سیل سرمایه‌ها برای خروج از کشور درحال اتفاق است و باید کاری انجام داد تا این روند متوقف و ریسک سرمایه‌گذاری درکشور کاهش پیدا کند که بدون کمک سرمایه‌گذاران وتسهیل امور مربوطه عملاً ایجاد اشتغال غیر ممکن است.
ثبات سیاسی بهترین محرک اقتصادی  وجلب نظر سرمایه‌گذاران خارجی است، آن‌چه که  تاکنون اتفاق نیفتاده است."

ضد الگو
روزنامه افسانه در شماره ۳۹۳۸ یادداشتی با عنوان "ضد الگو" منتشر کرده است. در این مطلب به قلم حمید مقدس‌فرد آمده است: شهرهای بزرگ ایران در حال نابودی زیست بوم پیرامون خود هستند و در این زمینه از تهران الگو می‌گیرند که حوزه نفوذ آن همه کشور و به ویژه شمال است. چشمگیرترین نمونه‌های این نابودسازی سرزمینی در شمال و مناطق مرغوب زاگرس هستند که خسارت تحمیل شده به آن‌ها دست کمی از ویرانی‌های یک جنگ ندارد به ویژه در شمال که این روزها مقاصد اصلی سفرهای تابستانی است.
وی نوشت: سفرهایی که استحاله سرزمینی، فرهنگی و اقتصادی شمال را تشدید کرده‌اند فرآیندی که پیوسته و فزآینده بوده و پیوسته تشدید شده. این جریان ویرانگر فقط در تبدیل شالیزارها به ویلاهای فروشی و اجاره‌ای خلاصه نشده؛ این ویلاها به همراه جاده‌ها بخش پیدای ویرانی هستند و نابودی و انزوای نیروی کار و سلطه بی چون و چرای سوداگران زمین در لایه‌های زیرین پنهان شده‌اند.

دوربین امنیت
روزنامه خبر جنوب نیز در شماره ۱۱۱۷۱ یادداشتی با عنوان دوربین امنیت منتشر کرد که در این یادداشت به قلم محمد جلالی آمده است: توجه به دوربین بیمارستان‌ها و اماکن عمومی از زمانی در رسانه‌ها برجسته شد که یک نوزاد در بیمارستان شهریار ربوده شد البته خوشبختانه چندی پیش خبر پیدا شدن این نوزاد به گوش رسید اما ناپدید شدن کودکی در یکی از بیمارستان‌های شیراز بازهم سرو صدا بپا کرد.
وی نوشت: متاسفانه این دختر سه و نیم ساله توسط جوان ۲۵ ساله‌ای مورد تجاوز قرار گرفت ولی این‌بار دوربین‌ها خیلی خوب عمل کردند و جوان شیطان صفت شناسایی شد. ماموران همیشه در صحنه انتظامی با اقدامات پلیسی خیلی زود فرد خاطی را دستگیر کردند اما در این بین آنچه به کمک ماموران نظام و امنیت درآمد دوربین‌های هر دو بیمارستانی که این حادثه تلخ را به تصویر کشید.

آمریکا منطقه را به انبار باروت تبدیل کرده است
روزنامه طلوع نیز در شماره ۲۵۷۵ خود با انتشار تیتر"ظریف: آمریکا منطقه را به انبار باروت تبدیل کرده است" به تحلیل این خبر پرداخت.
در این مطلب آمده است: اینکه طبق گفته دکتر ظریف آمریکا در سال گذشته به ارزش ۵۰ میلیارد دلار اسلحه به کشورهای منطقه حاشیه خلیج فارس ارسال کرده است در درون خود دارای معانی مختلفی است. با تحلیلی این موضوع می‌توان گفت آمریکا همزمان با این روش می‌خواهد به چند هدف خود برسد و به قولی با یک تیر چند نشان را بزند.
در ادامه این مطلب بیان شده است: هدف اول با ایران‌هراسی و ناامن جلوه دادن منطقه خاورمیانه و خلیج فارس حکومت‌های کشورهای این منطقه را از ترس رویارویی با ایران به خرید انبود سلاح و مهمات روی می‌آورند و کارخانه اسلحه‌سازی آمریکا رونق می‌گیرد. هدف دوم قدرت نمایی آمریما و برجسته نشان دادن توان تحمیلی خود بر کشور است. هدف سوم این است که به اروپا و روسیه و چین نشان می‌دهد که همچنان قدرت اول جهان است. هدف چهارم این است که بگوید تنها کشوری که در خاورمیانه و خلیج فارس تسلیم آمریکا نشده، ایران است و با هیمنه نظامی آمریکا سر سازگاری ندارد.

تشکل‌های غیردولتی و عدالت اجتماعی
روزنامه تماشا دیگر روزنامه چاپ شیراز نیز در شماره ۱۸۸۵ یادداشتی با عنوان " تشکل‌های غیردولتی و عدالت اجتماعی" منتشر کرده است. این یادداشت به قلم سیدمحی الدین حسینی ارسنجانی بدین شرح است:
"وجود هزاران تشکل اجتماعی و غیردولتی در کشور باعث شد تا به در خواست مسئولان سازمان های مردم نهاد روزی به نام روز «تشکل ها و مشارکت های اجتماعی» به دولت پیشنهاد شود. این خواسته به شورای فرهنگ عمومی ارسال شد و سپس در تقویم رسمی کشور بیست و دوم مرداد ماه ۹۳ به نام روز تشکل ها و مشارکت‌ های اجتماعی نام‌گذاری شد.
این روز، روزی ملی برای تمامی سازمان‌های مردم‌نهاد در نقاط مختلف کشور برای به اشتراک‌گذاشتن تأثیرات مثبت فعالیت این سازمان ها بر جامعه است. نامگذاری روز تشکل ها و مشارکت های اجتماعی در تقویم ملی، نشان دهنده نگاه ویژه مدیران ارشد کشور به کارکرد سازمان های مردم نهاد است.
حمایت از توسعه کمی و کیفی تشکل های اجتماعی و ایجاد فرصت های بهتر برای فعالیت های آنان در فرایند توسعه کشور، از اهداف و برنامه های دولت ها در رابطه با تشکل ها و سمن هاست. توجه به توسعه همه‌ جانبه و برخورداری از جامعه‌ای اخلاقی نیازمند توجه به ارزش هایی همچون مسئولیت‌ پذیری است که این امر اهمیت سرمایه‌های‌ فکری و مشارکت‌ های مردمی را دوچندان می کند.
امیدواریم دولت و مجموعه مسئولان ارشد نظام با حمایت های قانونی و واقعی خود از تشکل های غیر مردمی و سازمان های مردم نهاد راه را برای ایجاد عدالت اجتماعی و رفع بسیاری از تبعیض ها و دور ماندن از بسیاری کاستی‌ها و ناراستی ها هموار کنند و جوانان، به ویژه افرادی که علاقمند به توسعه همه جانبه کشور هستند در مسیر احیا و بازسازی تمدن اسلامی، ایرانی با ایجاد چنین تشکل هایی مؤثر و ارزشمند گام های لازم را بردارند. 
سازمان های مردم نهاد و تشکل های غیر دولتی یا همان سمن ها وngo ها، نقشه فرآیندی را در ایجاد تغییر و تحولات عمومی به ویژه پیشبرد عدالت اجتماعی ایفا می کنند و لذا بایداین تشکل ها مورد ارزیابی کمی و کیفی مسئولان امور قرار گیرند و از مدیران شاخص برخی از این سازمان های مردم نهاد که کارکردهای مؤثر در زمینه های مختلف دارند تقدیر و تجلیل به عمل آید."
۹۲۵۴ /۱۸۷۶