تاریخ انتشار: ۲۴ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۸:۴۵

همدان- ایرنا - ناله و شکوه تولیدکننده های واقعی که رکود و تورم سد پیشرفتشان شده، فرصت طلب هایی که به نام تولید وام گرفته و معلوم نیست کجای این کره خاکی کارآفرین را به ریشخند گرفته اند و آن طرف تلاش بی وقفه دولتمردان تدبیر و امید برای زنده نگه داشتن تولید دو روی سکه داستان کارآفرین و کارآفرینان همدانی است.

تولید ثروت، توسعه فناوری و اشتغال زایی، کلید واژه های کارآفرینی هستند و در کشور ما واژه سوم را می توان شاه کلید حل بسیاری از چالش ها نامید.

همین که نرخ بیکاری تک رقمی و شماری از عدد بیکاران کاسته شود و جوانان سر و سامان بگیرند و در دام صدها بلا و بزه گرفتار نشوند، غنیمت است؛ به شرطی که قدر و قیمت کارآفرین و کارآفرینی شناخته شود.

قدر و قیمتی که گفته می شود در چند واحد صنعتی همدان گم شده و پیدا کردنش نیازمند نگاه جامع، کارشناسی و همه جانبه به موضوع است و داستان از آنجا شروع می شود که سال ها پیش تعدادی از صنایع استان با هدف راه اندازی یا توسعه کسب و کارشان تسهیلاتی از برخی بانک های خصوصی دریافت کردند و این روزها مدعی مشکلات و پیامدهای آن شده اند.

گفته ها و آمارها حاکی از آن است که برخی از این صنایع تسهیلات دریافتی را به طور واقعی به زخم تولید زده و به عهد و پیمانی که با بانک امضا کردند وفادار بودند؛ اما بعضی هم خلف وعده کرده و پول ها را در جایی دیگر سرمایه گذاری کرده اند.

مصوبه های ستاد تسهیل روی کاغذ

کارخانه "خوش نوش" یکی از آن واحدهای تولیدی است که به گفته مدیرعامل آن، این روزها با سود و جریمه های ناشی از تسهیلات دریافتی سال های گذشته دست و پنجه نرم می کنید و شاید کارش به تعدیل نیرو بیانجامد.

علی شریفی کیا مدیرعامل این واحد صنعتی که جمعی از خبرنگاران را برای بیان مشکلاتش دعوت کرده است، در مقابل پیشنهاد طرح بررسی مشکلات این واحد صنعتی در ستاد تسهیل و رفع موانع تولید استان، مدعی می شود: این ستاد در مرحله استانی و ملی به مشکلاتش رسیدگی کرده و مصوبه هایی داشته، اما درد آنجا است که بانک کارآفرین به عنوان ارایه کننده تسهیلات به این واحد صنعتی، به این دستورالعمل ها تمکین نکرده و همچنان ساز خودش را می زند.

این گفته اش هشدارهای مکرر سید سعید شاهرخی استاندار همدان را برایم تداعی می کند که اجرای بی چون و چرای مصوبات کارگروه ستاد تسهیل را به بانک ها و دستگاه های اجرایی گوشزد می کرد و جسورانه از خط و نشان کشیدن برای مدیران هم ابایی ندارد و در یک کلام شرط ماندگاری مدیران را حمایت از تولید می داند.

مدیرعامل کارخانه خوش نوش اما با وجود همه آنچه که ناسازگاری بانک ها می خواند، برای ایستایی و پویایی کارخانه مقابل هر مشکل و مانعی تاکید دارد و شرط آن را حمایت و دستگیری مسئولان و تعامل بانک ها اعلام می کند.

شریفی کیا دست رد به سینه تمام شایعات و اخبار تعدیل نیرو در کارخانه اش می زند و می گوید: هم اینک ۱۰۰ تن در این واحد تولیدی مشغول بکار هستند، اما اگر اوضاع بهبود نیابد، چه بسا همین خبرهای دروغین به واقعیت بپیوندد.

سینه رسانه سپر تولید

در این نشست خبری، مدیرمسئول روزنامه همدان پیام به نمایندگی از رسانه های استان اطمینان خاطر می دهد که رسانه های استان برای رسیدن حق به حقدار سینه سپر کرده و از هیچ خطری در حمایت از تولید و اشتغال نمی هراسند.

نصرت الله طاقتی احسن به واسطه راه اندازی چاپخانه پیام رسانه و ارتباط با بخش خصوصی در پهنه کشور، می گوید: همدان از قافله تولید نوشیدنی ها جا مانده و آنطور که باید از منابع در اختیارش بهره برداری نکرده است.

به گفته او زراعت و باغداری مرغوب، همدان را در زمره استان های تراز اول کشاورزی جای داده، جایگاهی که قدرش را نمی دانیم تا از دست برود.

استفاده از انواع میوه و صیفی در صنعت نوشیدنی های طبیعی طرحی است که به ذهن طاقتی احسن رسیده و معتقد است که تنها با تولید آب هندوانه و گوجه فرنگی می توان صنعت نوشیدنی کشور را از این رو به آن رو کرد؛ نوشیدنی های طبیعی که این روزها مورد اقبال خارجی ها است و می تواند معامله ای دو سر سود هم برای مصرف داخلی و هم صادرات باشد و خوش نوش قابلیت این نوآوری را دارد.

فعال رسانه و صنعت بر این باور است چنانچه زیر بال و پر صنایعی مانند خوش نوش را بگیریم همدان تا اوج قله های موفقیت صعود می کند، کاری که نیاز به هم افزایی بیشتر بانک ها دارد البته جدای از دسته بندی های دولتی و خصوصی.

تسهیلات از مسیر رونق تولید منحرف شده  

نظر رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت همدان را که جویا شدیم به گرفتاری و مشکلات برخی صنایع استان با بانک های خصوصی به ویژه کارآفرین صحه می گذارد، با این تفاوت که به غیر از پنج واحد تولیدی مابقی از مسیر اصلی منحرف شده و تسهیلات دریافتی را در جای دیگری سرمایه گذاری کرده اند که سنخیتی با تولید نداشته و هیچ عذر موجهی برای تاخیر در بازپرداخت تسهیلات ندارند.

حمیدرضا متین می گوید: امروز خواسته یا ناخواسته چند کارآفرین استان در چنگال بدهی های معوق اسیر شده و تلاش هایمان برای رهایی آنها تا این لحظه بی نتیجه بوده است.

وی بنابر مستنداتی که در آرشیو دبیرخانه ستاد تسهیل و رفع موانع تولید ثبت شده می گوید: مشکلات صنایع بدهکار به ویژه خوش نوش با محوریت بخشودگی جرائم و تقسیط مجدد و مساعدت بانک مذکور بررسی شده است؛ حتی در زمان استاندار سابق چندین بار با هیات مدیره بانک کارآفرین مرکزی دیدار کرده و خواستار گشوده شدن گره های کور این ماجرا شدیم.

رئیس سازمان صمت همدان طرفدار گفتمان منصفانه و قضاوت عادلانه است و تاکید می کند: صنایع بدهکار به کارآفرین در زمان دریافت تسهیلات به بازپرداخت آن متعهد شده و شایسته نیست اکنون به تعهداتشان پایبند نباشند و بعد از گذشت ۱۰ سال ادعا کنند که سود تسهیلات زیاد است و قادر به پرداخت نیستیم.

متین تاکید می کند: با این حال باز هم پشت صاحبان صنایع را خالی نکرده و همراهشان هستیم و یکبار دیگر خوش نوش را به ستاد تسهیل و رفع موانع تولید دعوت کرده و مشکلاتش را با حضور بانک کارآفرین بررسی می کنیم، شاید اثرگذار باشد.

وی فعالان اقتصادی را به استفاده از تسهیلات کم بهره دولت توصیه می کند و قول می دهد که هر واحد تولیدی یا صادراتی که متقاضی تسهیلات سرمایه در گردش، نوسازی و یا احداث باشد به بانک های عامل معرفی کند، به شرطی که وثیقه مورد نیاز بانک را تامین کرده و مهمتر از همه پیمان شکنی نکنند.

سرمایه کارآفرین در جیب ۱۳ بدهکار دانه درشت

اما روی دیگر سکه این داستان صحبت های رئیس بانک کارآفرینی استان همدان است که وقتی در کنار گلایه های صنایع قرار می گیرد، دیگر نمی توان یک طرفه به قاضی رفت و اندکی باید فتیله انتقاد یک سویه را پایین کشید.

بهنام عباسی شمار صنایع بد حساب استان همدان را ۳۲ تن ذکر می کند که از این تعداد ۲۹ واحد صنعتی، ۲ واحد مربوط به بخش کشاورزی و یک واحد تعاونی مسکن است.

وی در یک محاسبه سرانگشتی دانه درشت های بدهکار به این بانک را ۱۳ واحد اعلام می کند که تسهیلات اعطایی به آنها از رقم ۱۰ میلیارد ریال بیشتر است.

به گفته عباسی بیشتر کسانی که تسهیلات از کارآفرین دریافت کرده اند، از همدان رفته و پشت گوششان را هم نگاه نمی کنند که این بدعهدی آنها سیستم بانک را دچار مخاطره های بسیاری کرده است.

رئیس بانک کارآفرین همدان مدعی است که تسهیلات پرداخت شده در سال های ۹۲ و ۹۳ آن زمان که بانک های دولتی امکان پرداخت تسهیلات نداشتند، با سود ۲۸ درصد اعطا شده و وام گیرندگان با علم و آگاهی وارد عقد قرار داد شده اند.

گران فروش نیستیم

او می گوید: برخی از صنایع در قبال وام دریافتی وثیقه ملکی به ضمانت گذاشته اند، اما بسیاری از این اشخاص تنها چند برگ سفته باقی مانده که تمام اموالشان را منتقل کرده و هیچ سندی به نامشان در اسناد و املاک کشور موجود نیست که قابل توقیف برای بانک باشد.

عباسی با بیان اینکه کارآفرین یک بانک خصوصی است، یادآوری می کند: نرخ تسهیلات این بانک بر اساس بخشنامه های بانک مرکزی است و هرگز خلاف مقررات کاری انجام نمی شود. 

 وی خطاب به شرکت خوش نوش و همه بدهکاران این بانک توضیح می دهد که ریالی بالا و پایین نشده و هرگز مبلغ اضافی از آنها دریافت نمی شود، بنابراین در صداقت بانک شک و تردید نداشته و ما را به گران فروشی متهم نکنند.

به گفته عباسی بانک کارآفرین در بین بانک های خصوصی کشور جزو بهترین ها است که همواره در رده های اول و دوم بوده و حتی مدال این صداقت و شفافیت را از بانک مرکزی هم دریافت کرده و تجلیل شده است.

بدهکاران برادری خود را ثابت کنند

رئیس بانک کارآفرین قول می دهد اگر بدهکاران برادری خود را ثابت و برای پرداخت معوقه ها اقدام کنند، ما هم با بخشودگی جرائم و تبصره هایی که در چارچوب قوانین بانک مرکزی گنجانده شده به آنها کمک کرده و تسهیلات جدید نیز در اختیارشان می گذاریم.

ناله و شکوه تولیدکننده های واقعی که رکود و تورم سد پیشرفتشان شده، فرصت طلبهایی که به نام تولید وام گرفته و معلوم نیست کجای این کره خاکی کارآفرین را به ریشخند گرفته اند، تقلا و تلاش دولت برای زنده نگه داشتن تولید و یا ضمانت اجرایی کمرنگ مصوبه های دولتی دو روی سکه داستان کارآفرین و کارآفرینی است که این روزها نقل مجالس و محافل همدان شده، شاید دو روی سکه هم کم باشد و از چند زاویه دیگر باید به این ماجرا پرداخت.

گزارش از: زهرا زارعی

۷۵۲۷/۲۰۸۷