تاریخ انتشار: ۲۴ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۳:۲۳

لندن - ایرنا – افزایش ناگهانی نرخ تورم و وارونگی منحنی بازده اوراق قرضه در انگلیس که نشانه‌ای از شروع رکود اقتصادی در این کشور می‌باشد، نگرانی ها درباره عواقب منفی خروج انگلیس از اتحادیه اروپا را افزایش داده است.

تازه ترین گزارش دفتر آمار ملی انگلیس بیانگر آن است که نرخ تورم در این کشور در ماه گذشته میلادی به طور ناگهانی از سقف پیش بینی بانک مرکزی تجاوز کرده است. براساس اعلام این نهاد انگلیسی شاخص نرخ مشتری ( CPI) در ماه جولای ۲.۱ درصد بوده، درحالی که بانک مرکزی انگلیس پیش بینی کرده بود این میزان در سه ماهه آخر سال جاری میلادی به ۱.۶ درصد، یعنی پایین ترین حد در سه سال گذشته خواهد رسید.

همچنین بازده اوراق قرضه کوتاه‌مدت در بازار انگلیس از بازده اوراق بلندمدت روز چهارشنبه فراتر رفت و شاخص بورس لندن (FTSE 100) بیش از یکصد واحد کاهش یافت.

بر اساس این گزارش، ارزش پوند انگلیس هم در ماه جولای گذشته نسبت به ارزهای اصلی در بازارهای جهانی، به طور میانگین ۲.۴ درصد کاهش یافته که این میزان پایین ترین حد نسبت به اکتبر سال ۲۰۱۶ میلادی بشمار می رود.

کارشناسان می گویند که تحولات اقتصادی در آستانه خروج انگلیس از اتحادیه اروپا در مسیر نادرستی قرار گرفته است. شرکت ها و بنگاه های تجاری در انگلیس نگران خروج بدون توافق این کشور از اتحادیه اروپا هستند و عملا ترمز سرمایه گذاری های کلان در انگلیس کشیده شده است.

اتحادیه اروپا تا ۳۱ اکتبر (۹ آبان) به انگلیس فرصت داده تا درباره چگونگی خروج از این اتحادیه به توافق برسد، اما بوریس جانسون نخست وزیر جدید انگلیس صراحتا اعلام کرده که اگر نتواند تا پیش از این مهلت توافق کند، در موعد تعیین شده اتحادیه اروپا را ترک خواهد کرد.

در همین حال تام توجندهات رئیس کمیته بانفوذ پارلمانی امور خارجی مجلس عوام انگلیس دیروز چهارشنبه با انتشار پیامی در توییتر احتمال داد که انگلیس ظرف ۱۰ روز آینده به صورت یکجانبه از اتحادیه اروپا خارج می شود و بلافاصله انتخابات سراسری برگزار خواهد شد. البته دفتر نخست وزیری انگلیس چنین احتمالی را رد کرد، اما گاردین در گزارشی نوشت: توجندهات یکی از اعضای ارشد حزب حاکم محافظه کار و جز ۲۰ نماینده ای است که در نامه ای به جانسون، او را متهم کرد، انتظاراتش از توافق جدید با اتحادیه اروپا را دست بالا گرفته است.

همچنین فیلیپ هاموند وزیر دارایی پیشین انگلیس در گفت وگو با رادیو بی.بی.سی ۴ عنوان کرد که مشاوران نخست وزیر کسانی هستند که تمایلی به انجام توافق با اتحادیه اروپا ندارند.

وی هشدار داد که خروج بدون توافق از اتحادیه اروپا خیانت به رای مردم در همه پرسی سه سال پیش است. هاموند اعتقادی به تشکیل دولت وحدت ملی برای خروج از بن بست برگزیت ندارد اما می گوید که اگر صلاحیت نخست وزیری جانسون زیر سوال برود برگزاری همه پرسی مجدد و یا انتخابات سراسری در انگلیس اجتناب ناپذیر است. این سیاستمدار انگلیسی هشدار داد که تلاش نخست وزیر برای دور زدن پارلمان و خروج بدون توافق از اتحادیه اروپا هم بحران ساز خواهد شد.

در همین حال جرمی کوربین رهبر حزب اصلی مخالف دولت انگلیس ساعاتی پیش در نامه ای سرگشاده از سایر احزاب مخالف خواست تا از طرح او برای برکناری جانسون از نخست وزیری حمایت کنند. کوربین در این نامه خطاب به هم حزبی های نخست وزیر هم نوشته که از ریاست موقت او بر دولت حمایت کنند تا مانع خروج بدون توافق انگلیس از اتحادیه اروپا شود.

تحولات سیاسی در انگلیس از آذر ماه گذشته که دولت مستعفی «ترزا می» درباره نحوه خروج از اتحادیه اروپا با سران ۲۷ کشور اروپایی به توافق رسید شتاب تندی بخود گرفته است. پس از آنکه پارلمان انگلیس سه بار به توافق یاد شده رای مخالف داد، ترزا می از مقام خود کناره گیری کرد تا جانشین او برگزیت را به سرانجام برساند.

با این حال ناظران معتقدند  که خروج انگلیس از اتحادیه اروپا، فراتر از توان بوریس جانسون با افکاری تندرو است و در نهایت او هم به سرنوشت دو نخست وزیر پیشین دچار خواهد شد.