مشهد ایرنا- وزیر کشور روز پنجشنبه در نشستی با استاندار خراسان رضوی مسائل مناطق حاشیه ای این کلانشهر را بررسی نموده و سپس به اتفاق از چند محله در حاشیه شهر مشهد بازدید کردند.

عبدالرضا رحمانی فضلی صبح امروز ۲۴ مرداد پس از حضور و سخنرانی در دومین همایش بین المللی فعالان اربعین حسینی در مشهد، به استانداری خراسان رضوی رفت و با علیرضا رزم حسینی دیدار  گفت و گو کرد.  
پس از این نشست با حضور شهردار مشهد و دیگر مسئولان محلی، وزیر کشور از چند محله حاشیه این کلانشهر و دفاتر تسهیلگری در همین مناطق بازدید کرد.  
دفاتر تسهیلگری به همت شهرداری مشهد و دیگر نهادهای خدمت رسان و انتظامی برای رصد و شناسایی آسیبها و معضلات حاشیه نشینی در مشهد تاسیس و فعال شده اند.
یک سوم جمعیت سه میلیون نفری کلانشهر مشهد حاشیه نشین هستند. 
وزیر کشور در جریان بازدید محلاتی از حاشیه شهر مشهد به صورت سرزده به برخی دفاتر تسهیلگری فعال در این مناطق رفت و فعالیت آنها را بررسی نمود. وی ضمن وارسی اقدامات صورت گرفته برای ساماندهی حاشیه شهر مشهد همچنین با جمعی از ساکنان "محله پورسینا" و نیز تعدادی از مدیران دفاتر تسهیلگری فعال در حاشیه شهر به گفت و گو نشست.
استاندار خراسان‌رضوی نیز در جریان این بازدید با ارائه گزارشی از برنامه‌ ریزیها و اقدامات ساماندهی حاشیه شهر مشهد گفت: تاکنون ۲۰ دفتر تسهیلگری در سکونتگاههای غیررسمی این کلانشهر راه‌ اندازی شده است.  این تعداد به ۶۶ دفتر در تمامی محلات حاشیه مشهد افزایش خواهد یافت.  
علیرضا رزم‌حسینی افزود: به منظور کاهش آسیبهای اجتماعی در حاشیه شهر هشت دفتر تسهیلگری در محدوده سکونتگاههای غیررسمی زیر پوشش "طرح‌ نجات و مشهد شهر بدون معتاد" قرار گرفته اند.  
"سازمان بازآفرینی شهری شهرداری مشهد" اواخر دی ماه پارسال تاسیس شد. هدف این سازمان بازآفرینی پایدار سکونتگاههای غیررسمی، بافت ناکارآمد میانی، محدوده تاریخی شهر، پهنه های شهری با پیشینه روستایی و پهنه های با کاربری ناساگار شهری است.  
مشهد رتبه سوم کشور مساحت بافت فرسوده شهری را در کشور با دو هزار و ۲۹۲ هکتار و رتبه دوم سکونتگاههای غیر رسمی را با سه هزار و ۸۹۴ هکتار به خود اختصاص داده است.  ۱۱ درصد مساحت شهر مشهد جزو سکونتگاههای غیررسمی بوده و ۷.۶ درصد آن بافت تاریخی و ۶.۵ درصد مساحت این کلانشهر بافت فرسوده محسوب می شود.  در کلانشهر مشهد ۶۶ محله هدف طرحهای بازآفرینی هستند و مقیاس برنامه ریزی در این طرح "محله محور" است.
برای اجرای طرح بازآفرینی۲۰ محله در مرحله نخست به عنوان محلات اولویتدار در مناطق مختلف شهری مشهد انتخاب شده اند که ۵۵ درصد جمعیت بافت فرسوده و ۴۱ درصد مساحت بافت فرسوده را در خود جای داده اند.
برای شتاب این روند ۲۰ دفتر تسهیلگری به منظور اجرای طرحهای بازآفرینی در شهر مشهد به زودی بهره برداری می شوند.  
پنج میلیون و ۷۰۰ هزار واحد مسکونی در ۱۴۱ هزار هکتار بافت فرسوده شهرهای ایران وجود دارد. سهم خراسان رضوی از بافت‌ فرسوده و ناکارآمد شهری کشور ۷.۸ درصد و از سکونتگاههای غیررسمی ۱۰ درصد است.
سکونتگاههای غیررسمی با گستره ای شامل ۱۳ درصد مساحت مشهد ۳۲ درصد جمعیت این کلانشهر را در خود جا داده اند. بالغ بر یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر در ۶۶ پهنه حاشیه شهر مشهد ساکن هستند که ۳۰۰ هزار نفر از این تعداد را مهاجران خارجی تشکیل می دهند. سکونتگاههای غیررسمیˈ به مناطقی گفته می شود که مهاجران روستایی و محرومان جامعه شهری را در خود جای داده و خارج از برنامه ریزی رسمی و قانونی توسعه شهری بطور عمده بدون مجوز در درون یا خارج از محدوده قانونی شهرها به وجود آمده اند. فقدان سند مالکیت رسمی، محرومیت از خدمات و زیرساختهای شهری از شاخصها این مناطق است. شرایط حاکم بر اینگونه نواحی در بروز ناهنجاریهای اجتماعی بسیار مساعد است.  
۴۲ درصد جمعیت کشورهای در حال توسعه در سکونتگاههای غیررسمی زندگی می کنند. بر اساس گزارش سازمان ملل سکونتگاههای غیررسمی(حاشیه نشینی) چالش اصلی هزاره سوم معرفی شده بطوری که در جهان از هر شش نفر یک نفر در سکونتگاههای غیررسمی زندگی می کند. همچنین سکونتگاههای غیررسمی به دلیل ریزدانه بودن و فقدان استحکام در ردیف بافت فرسوده قرار می گیرند.
۳۲۲۱/۷۵۰۵/۱۸۵۸