به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، نگاهی به گزارش و تحلیل های سیاسی رسانه ها و مطبوعات کشور در روزهای پایانی هفته ای که به آخر رساندیم، نشان از گرمتر شدن مباحث انتخاباتی دارد.
در میانه موضوعاتی چون وضعیت مشارکت گروه ها و جریانات سیاسی در انتخابات، رایزنی سیاسیون با شورای نگهبان، وضعیت تحزب، گشایش جریان سوم و ...، اظهارات روز سه شنبه «غلامحسین کرباسچی» دبیرکل حزب «کارگزاران سازندگی» بشدت خبرساز شد و واکنش های گسترده ای را برانگیخت.
به رغم توضیحاتی که متعاقب این اظهارات از سوی کرباسچی و باقی کارگزارانی ها عنوان شد، دو برداشت از گفته های شهردار نام آشنای دهه های گذشته پایتخت بسیار به چشم می آمد؛ یکی انتقاد از عملکرد «محمدرضا عارف» رهبر فراکسیون امید و دیگری زیر سوال بردن جایگاه رییس دولت اصلاحات به عنوان سردمدار جریان اصلاحات که گزاره خروج کارگزاران از جرگه اصلاح طلبان و عبور از خاتمی را به ذهن متبادر می ساخت.
پس از این اظهارات، برخی رسانه ها به انعکاس واکنش ها به سخنان کرباسچی پرداختند. از جمله «شرق» دیروز گزارش نخست خود را به این موضوع اختصاص داد. به نوشته این روزنامه، «محمود صادقی» نماینده اصلاحطلب مجلس، در توییتر خود نوشت: «پیوند کارگزاران با اصلاحطلبان از ابتدا، بیش از آنکه هویتی باشد، سیاسی بود. بهترین توصیف برای این جریان همان راست مدرن برآمده از راست سنتی است»
«الیاس حضرتی» دیگر نماینده اصلاح طلب هم در گفتوگو با «خبرآنلاین» با سخنان کرباسچی مخالفت کرد و گفت: «نظرات آقای کرباسچی محترم است، اما از یک زاویهای اصلاحات دارای رهبران شاخصی است. آقای خاتمی از رهبران اصلاحات هستند و مرحوم آیتالله هاشمیرفسنجانی از جمله افرادی بود که همیشه مشورتهایش مورد پذیرش اصلاحطلبان قرار میگرفت که بههرحال ایشان به رحمت خدا رفتند. آقایان موسویخوئینیها و عبدالله نوری نیز از افراد تأثیرگذار هستند اما در میان همه این افراد، آقای خاتمی نماد این مجموعه محسوب میشود»
«علی تاجرنیا» نماینده مجلس ششم هم گفته است: «کرباسچی صحبتها و رفتارهای خاصِ سیاسی دارد که مقداری سؤالبرانگیز شده است. در چندین مقطع شاهد کنشهای سیاسی توسط وی بودهایم. یکی از معروفترینهای آن در انتخابات ۸۸ بود که کرباسچی ریاست ستاد کروبی را بر عهده داشت اما گفت من به موسوی رأی میدهم»
یکی از مهمترین واکنشها به سخنان کرباسچی اما مربوط به گفتوگوی «محمد عطریانفر» با «خبرآنلاین» بود. عطریانفر در این مصاحبه از پایه، شائبه جدایی سازندگی از اصلاحات را بیاساس خواند و گفت: «کارگزاران رکن اصلی اصلاحطلبی واقعی است.»
«حسین مرعشی» سخنگوی کارگزاران نیز به موج واکنشهای سخنان کرباسچی پرداخت و با تاکید بر اینکه سخنان آقای دبیرکل به منزله نقد لیدری خاتمی نیست به «نامهنیوز» گفت: «بعید است آقای کرباسچی چنین حرفی زده باشد. همه اصلاحطلبان آقای خاتمی را به عنوان رهبر اصلاحات میپذیرند. شاید نظر آقای کرباسچی مدیریت اجرایی جبهه اصلاحات باشد.»
مرعشی در این مصاحبه که در بسیاری از مطبوعات و تارنماها بازتاب یافت کوشیده است از انعکاس یک چهره متشتت از اردوگاه اصلاح طلبی جلوگیری کند. با این حال گفته های کرباسچی با استقبال رسانه ها جریان رقیب مواجه شد.
خبرگزاری «فارس» در گزارشی تحلیلی، اختلافاتی درونی اصلاح طلبان را دستمایه خود قرار داد و نوشت: به نظر میرسد اصلاحطلبان به این نتیجه رسیدهاند که خاتمی ورای محبوبیتی که در بدنه جریان اصلاحطلب دارد، به درد راهبری جریان اصلاح طلب نمیخورد، ولی چون در افکار عمومی مساوی با کلیت اصلاحات است و عبور از وی ممکن است عبور از اصلاحات قلمدادش شود، در راهبردی دفع افسد به فاسد میکنند و برای نجات کشتی اصلاحات عارف را به دریای بحرانهای اصلاحطلبانه میاندازند.
تحلیلگر «فارس» چنین نتیجه گیری می کند که عبور فیزیکی از خاتمی امری غیرممکن نشان میدهد ولی اصلاحطلبان امید دارند که در فردای اصلاحات بدون عارف، جامعه اصلاح طلبان را به خاطر همه قصورها و تقصیرهایشان تبرئه کند. فردای بدون عارف، خاتمی هیچکاره است و هر از چندگاهی اصلاحطلبان دورش جمع میشوند و در مراسمها به عنوان مجسمه اصلاحات تقدیساش میکنند، ولی کسی از او در مورد اینکه اصلاحطلبان برای انتخابات چه کنند، نظر نخواهد خواست و بهنظر میرسد که اصلاحطلبان این را به خاتمی تفهیم کردهاند. اصلاحطلبان امیدوارند که طوری به خاتمی و عارف پایان دهند که اصلاحات به پایان نرسد.
پیش از آن، خبرگزاری «تسنیم» گفت وگویی را با «صادق زیباکلام» استاد دانشگاه تهران انجام داد. زیباکلام در این مصاحبه گفته است: اصلاحطلبان فاقد یک رهبری منسجم و متشکل و مورد قبول بدنه اصلاحطلبان هستند. صحبت از آقای خاتمی میشود، صحبت از آقای حجاریان میشود، صحبت از عارف هست، صحبت از کارگزاران سازندگی و شورای عالی سیاستگذاری میشود ولی در انتها ما شاهد هستیم که مطالب متعددی از زبان اصلاحطلبان گفته میشود. به گفته این استاد دانشگاه تهران «اصلاحطلبان پس از ۲۲سال نمیدانند چه هستند و چه میخواهند»
انگشت نهادن روی نقاط افتراق جریان رقیب طی روزهای گذشته البته منحصر به اصولگرایان و پیرامون اظهارات کرباسچی نبود.
«خبرآنلاین» امروز در سرخط اصلی سرویس سیاسی خود به افتراق میان «جبهه پایداری» با مجموعه اصولگرایی پرداخت و تحت عنوان «اتمام حجت جبهه پایداری با اصولگرایان /تیر خلاص به شورای وحدت» نوشت: «بازی بهم زن» و «بچه شلوغ کن» اینها الفاظی است که در فضای خانواده و زبان عامیانه میتواند مصادیق زیادی داشته باشد اما وقتی پای این القاب به عالم سیاست آن هم در جمع اصولگرایان میرسد یک مصداق بیشتر ندارد؛ کافی است این واژهها به زبان بیاید تا همه نگاهها متوجه «جبهه پایداری» شود
این تارنما ضمن اشاره به سخنان «غلامرضا مصباحی مقدم» سخنگوی جامعه روحانیت مبارز که گفته پایداری ها از شرکت در جلسات مشترک خودداری کرده اند به گفته های قائم مقام جبهه پایداری پرداخته است. به نوشته «خبرآنلاین»، «صادق محصولی» به انتخابات سال ۹۰ و ۹۴ اشاره میکند و میگوید «در لیستی که اصولگرایان معرفی کردیم طرفدار برجام را گذاشته ایم کنار مخالف ۱۰۰ درصد برجام و به مردم دادیم که به ما رای بدید. مردم می گویند شما اصوگراها دکان باز کردید یا ما را مسخره کردید یا واقعا اعتقادتان هست که در موضوعی مانند برجام به یک هم فکری نرسیده اید، به این برادران می گوییم این لیست رای نمی اورد، در جواب به ما گفتند بازی به هم زن هستید. نتیجه حرف نزدن ما چه شد؟ آنجایی که حرف زدیم و از ارزش ها دفاع کردیم و لیستی روبروی هم دادیم ۱۶، ۱۷ نفر از لیست جبهه پایداری وارد مجلس شد اما اینجایی که سکوت کردیم، شکست خوردیم.»
علاوه بر آنچه گفته شد، گزارش اخیر «ایرناپلاس» با عنوان «راستیآزمایی اظهارات سعید جلیلی درباره وحدت اصولگرایان در دو انتخابات گذشته» نیز قابل تامل می نماید. به نوشته «ایرناپلاس» با وجود این که «سعید جلیلی» سیاستمدار اصولگرا معتقد است جریان انقلابی در سال ۹۴ و ۹۶ به وحدت رسیده بودند، اما فعالان سیاسی اصولگرا عدم وحدت را یکی از دلایل شکست اصولگرایان در دو انتخابات گذشته میدانند.
«ایرناپلاس» در مصاحبه با چهره های اصولگرایی چون «حسین کنعانیمقدم» فعال سیاسی اصولگرا و دبیرکل «حزب سبز ایران» و «ناصر ایمانی» دیگر فعال سیاسی اصولگرا دیدگاه های متناقض با نظر جلیلی را منعکس ساخته است.